Teraz jest 05 wrz 2025, 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
sprzedaż akcji w celu umorzenia 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 06:01

POSTY        29
Podatnik sprzedał akcje spółce której jest akcjonariuszem w celu ich umorzenia.
Czy podstawą opodatkowania będzie w tym przypadku przychód ze sprzedaży, czy też
dochód liczony jako różnica pomiędzy ceną sprzedaży akcji a cena ich nabycia (objęcia) bez
pomniejszania o inne koszty.

Ustawodawca jest  w tym zakresie dosyć enigmatyczny i posługuje się pojęciem cyt. : "przychód(dochód)"

24 kwi 2007, 05:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2006, 08:45

POSTY        23

Podatnik sprzedał akcje spółce której jest akcjonariuszem w celu ich umorzenia.
Czy podstawą opodatkowania będzie w tym przypadku przychód ze sprzedaży, czy też
dochód liczony jako różnica pomiędzy ceną sprzedaży akcji a cena ich nabycia (objęcia) bez
pomniejszania o inne koszty.

Ustawodawca jest  w tym zakresie dosyć enigmatyczny i posługuje się pojęciem cyt. : "przychód(dochód)"

W myśl art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (tj. Dz. U z 200r. Nr 14 poz. 176 z późn. zm.)  opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlegają wszelkiego rodzaju dochody, z wyjątkiem dochodów wymienionych w art. 21, 52, 52a,i 52c oraz dochodów, od których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku.
Rodzaje źródeł przychodów wymienione zostały w art. 10 w/w ustawy. i tak, w ust. 1 pkt 7 tego artykułu jako źródło przychodów wymieniono m. in kapitały pieniężne.
Natomiast zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 4 ustawy za przychody z kapitałów pieniężnych uważa się m. in dywidendy i inne przychody z tytułu udziałów w zyskach osób prawnych, których podstawą opodatkowania są udziały (akcje) w spółce mającej osobowość prawną.
Uszczegółowieniem powołanego wyżej przepisu jest art. 24 ust. 5 ustawy, zgodnie z którym dochodem (przychodem) z udziału w zyskach osób prawnych jest dochód (przychód) faktycznie uzyskany z tego udziału, w tym także dochód uzyskany z odpłatnego zbycia udziałów (akcji) na rzecz spółki w celu umorzenia tych udziałów (akcji).
Zasady opodatkowania dochodu (przychodu), o którym mowa wyżej przedstawia się następująco:
Jak stanowi art. 30a ust. 1 pkt 4 ustawy, od uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dochodów (przychodów) z tytułu dywidend i innych przychodów z tytułu udziału
w zyskach osób prawnych pobiera się 19% zryczałtowany podatek dochodowy (...).
Zryczałtowany podatek, o którym wyżej mowa, pobiera się bez pomniejszania przychodu
o koszty uzyskania /ust. 6 art. 30a ustawy/.
Jednak sięgając do treści art. 24 ust. 5d ustawy, zauważyć należy, że dochodem z umorzenia udziałów lub akcji w spółkach mających osobowość prawną jest nadwyżka przychodu otrzymanego w związku z umorzeniem nad kosztami uzyskania przychodu obliczonymi zgodnie z art. 22 ust. 1f albo art. 23 ust. 1 pkt 38; jeżeli nabycie nastąpiło w drodze spadku lub darowizny, koszty ustala się do wysokości wartości z dnia nabycia spadku lub darowizny.
Powołany w w/w przepisie art. 22 ust. 1f dotyczy sposobu ustalania kosztów uzyskania przychodu w przypadku odpłatnego zbycia udziałów (akcji) w spółce albo wkładów w spółdzielni objętych w zamian za wkład niepieniężny.
Podkreślenia w tym miejscu wymaga fakt, że przepis art. 24 ust. 5 pkt 2 ustawy, zawarty jest
w rozdziale 5 zatytułowanym: „Szczególne zasady ustalania dochodu”
Biorąc powyższe pod uwagę należy stwierdzić, że ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych nie traktuje inaczej ustalenia dochodu z umorzenia udziałów (akcji) czy to dobrowolnego czy przymusowego w spółkach mających osobowość prawną.
Przychody uzyskane przez udziałowca w wyniku umorzenia jego udziałów w spółce należy kwalifikować jako przychody z kapitałów pieniężnych, a konkretnie – z tytułu udziału w zyskach osób prawnych, zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych

Tego rodzaju przychody podlegają opodatkowaniu, zgodnie z art. 30a ust. 1 pkt 4 powołanej wyżej ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w formie ryczałtu w wysokości 19%  uzyskanego przez udziałowca przychodu. Jednakże zgodnie z ust. 6  powołanego wyżej artykułu, podatnik nie ma prawa do pomniejszania przychodu o koszty uzyskania.  <_< proste prawda?

24 kwi 2007, 06:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2007, 20:37

POSTY        20
oj Roberto ale namieszałeś, ustawodawca trochę też ale wystarczy się wczytać,

art. 30a ust. 6 ustawy: „zryczałtowany podatek, o którym mowa w ust. 1 pkt 4 pobiera się bez pomniejszania przychodu o koszty uzyskania”,  art. 21 ust. 1 pkt 50 lit. b) ustawy: „wolne od podatku są przychody otrzymane w związku z umorzeniem udziałów lub akcji w spółce mającej osobowość prawną, w tym także z odpłatnym zbyciem udziałów (akcji) na rzecz spółki w celu ich umorzenia w części stanowiącej koszt nabycia (...)”, a jeżeli nabycie nastąpiło w drodze spadku lub darowizny – do wysokości wartości z dnia nabycia spadku lub darowizny”.
Z powyższego wynika że przychodu uzyskanego z odpłatnego zbycia akcji na rzecz spółki w celu ich umorzenia nie pomniejsza się o koszty uzyskania przychodów (co może sugerować, iż opodatkowaniu podlega cała kwota wypłacanej akcjonariuszowi należności).

Z drugiej jednak strony ustawodawca stanowi, iż wolne od podatku są przychody otrzymane w związku z umorzeniem akcji w spółce mającej osobowość prawną, w tym także z odpłatnym zbyciem akcji na rzecz spółki w celu ich umorzenia, w części stanowiącej koszt ich nabycia.

Z przeanalizowania powyższych norm prawnych wynika, iż zwolnienie przedmiotowe określone w art. 21 ust. 1 pkt 50 ustawy o pdof. jest „wyłączeniem” z opodatkowania części przychodu (przychód zwolniony z podatku) i nie należy go utożsamiać (mylić) z pojęciem kosztów uzyskania przychodów, o których ustawodawca wspomina w art. 30a ust. 6 ustawy. Koszty uzyskania przychodów są pojęciem innym od zwolnienia z opodatkowania części przychodu, które swym zakresem obejmują nie tylko wydatki poniesione na nabycie akcji, ale też inne wydatki związane z nabyciem akcji np. prowizje, opłaty i inne.

Innymi słowy przepis art. 21 ust. 1 pkt 50 lit b) ustawy o pdof. jest przepisem szczególnym, który w zestawieniu z art. 30a ust. 1 pkt 4 ustawy powoduje, iż opodatkowaniu  podlegać będzie przychód uzyskany przez akcjonariusza w tej części, która odpowiada różnicy przychodu uzyskanego ze zbycia akcji na rzecz spółki pomniejszonego o przychód zwolniony odpowiadający kwocie wydatków poniesionych na nabycie akcji (de facto opodatkowaniu podatkiem podlegać zatem będzie tylko ekonomiczny dochód).

Teraz to proste prawda?
a swoją drogą wyobraź sobie że kupiłeś akcje, a za jakiś czas spólka ogłasza wykup w celu umorzenia, sprzedajesz je z konieczności i przychód jest twoim dochodem, gdzie tu logika, sytacja nie różni się niczym od sprzedaży akcji na rynku.
I jeszcze jedno, trzeba pamiętać że gdy akcje nabyto przed 1.1.2003r. podatku nie ma, pozdrowienia

24 kwi 2007, 12:16
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Ustawą ( z dnia 18 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw  Dz. U. Nr 26 poz. 2619  obowiązującą od 1 stycznia 2005r. ) zmieniono brzmienie wspomnianego art. 21 pkt. 50 .Obecnie wspomniany art. 21 pkt.50 brzmi   ,, Wolne od podatku dochodowego są   -   przychody otrzymane w związku ze zwrotem udziałów lub wkładów w spółdzielni albo wkładów w spółce osobowej, do wysokości wniesionych udziałów lub wkładów do spółdzielni albo wkładów do spółki osobowej,’’    Chyba  JAYCOP masz bardzo starą ustawę .
:czytaj:

25 kwi 2007, 07:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2007, 20:37

POSTY        20
ok przyznaje moja pomyłka, zerknąłem na starą ustawę, miałem takie sytuacje - zbycie w celu umorzenia - dlatego nie zwróciłem uwagi na zmienione przepisy, ale co do zasady nic się zmienia bo nie może, działa tu ta sama logika co przy sprzedaży akcji, przepis o zwolnieniu przychodu został zamieniony na 24 ust. 5d bo tak jest prościej. -
Chociaż mamy tu do czynienia z podatkiem zryczałtowanym, jest on jednak obliczany od dochodu ustalonego z uwzględnieniem kosztów uzyskania przychodów z zachowaniem zasad określonych w cytowanym wyżej art. 24 ust. 5d ustawy, wprowadzonym zmianą w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, obowiązującą od dnia 1 stycznia 2005 r. - interpretacja ze strony MF -SIP, dotycząca opodatkowania dochodu ze zbycia udziałów w celu umorzenia.
(Niektóre NFI przy objaśnieniach publikowanych przy okazji wezwań do sprzedaży w celu umorzenia powoływały się także na art. 23 ust. 1 pkt 38) Koszty uzyskania przychodu to tylko wartość nabytych akcji, innych kosztów raczej nie można uwzględnić. Ja tego nie wymyśliłem tak mówią przepisy i taka jest do tej pory praktyka a na giełdzie jestem kilka lat.

Nie rozumiem dlaczego piszesz że nie bierze się pod uwagę art. 24 ust. 5d

pozdr.

25 kwi 2007, 12:12
Amator
Własny awatar

POSTY        23
OK może masz racje ale zobacz w SIP interpretacje nr 133363 - sygn  PDFN/415/55/2006
( to nie jest mój Urząd ja jestem z Mazowsza )

Interpretacja jest niestety dostępna tylko dla pracowników skarbowości  tzn. nie została potwierdzona do wprowadzenia na stronę oficjalną . Mam oczywiści świadomość że być może jestem w błędzie - w podatkach nie ma nić pewnego – przedstawiłem jedynie swój punkt widzenia  którego bronię.

25 kwi 2007, 14:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]