Witam. Mam pytanie. Jak Wasze Urzędy reagują na zgłoszenia najmu okazjonalnego. Ja dotychczas wydawałem pisemne potwierdzenie zgłoszenia. Nie jestem jednak pewien, czy w ogóle mam podstawę prawną do wydania takiego potwierdzenia. Czy aby art 19b ustawy o ochronie praw lokatorów (...) nie nakazuje podatnikowi zgłosić się do urzędu np. tylko po pieczątkę potwierdzającą zgłoszenie umowy najmu. Proszę o podpowiedz, bo sam już nie wiem co robić.
12 lis 2013, 12:13
Re: Najem okazjonalny
No właśnie, a jaką podstawę prawną przytaczałeś na tym potwierdzeniu? Ja nigdy nie słyszałam o tym, żeby cokolwiek wydawać w przypadku zgłoszenia takiego najmu. Jedyne co mi wiadomo, żeby z tym robić, to sporządzić sprawozdanie jakoś tak na początku roku i that's it.
12 lis 2013, 17:37
taxofficer
No właśnie, a jaką podstawę prawną przytaczałeś na tym potwierdzeniu? Ja nigdy nie słyszałam o tym, żeby cokolwiek wydawać w przypadku zgłoszenia takiego najmu. Jedyne co mi wiadomo, żeby z tym robić, to sporządzić sprawozdanie jakoś tak na początku roku i that's it.
Dokładnie jest to potrzebne do sprawozdania. Podatnik zgłasza najem i tyle, żadnych potwierdzeń.
12 lis 2013, 20:19
U mnie też bez potwierdzenia
12 lis 2013, 22:29
Witam, w przypadku najmu okazjonalnego faktycznie wymagane jest potwierdzenia zgłoszenia w US. Nie wydawałm nigdy takiego potwierdzenia tylko podatnicy mają kopię zgłoszenia, którą potwierdzałam datownikiem i to wszystko
13 lis 2013, 13:25
Dziękuję za informację. Nie ukrywam, że ułatwi mi pracę samo ewidencjonowanie zgłoszeń.
13 lis 2013, 13:46
Mam pytanie czy są jakieś wytyczne dotyczące przeprowadzenia czynności sprawdzających w zakresie najmu okazjonalnego, bo mam zgłoszenie najmu, ale złożone po terminie ustawowym wynikającym z ustawy o ochronie praw lokatorów. W zgłoszeniu podatnik wskazał wybór formy opodatkowania i dokonał tego w terminie.
26 paź 2018, 17:27
lucy7
Witam, w przypadku najmu okazjonalnego faktycznie wymagane jest potwierdzenia zgłoszenia w US. Nie wydawałam nigdy takiego potwierdzenia tylko podatnicy mają kopię zgłoszenia, którą potwierdzałam datownikiem i to wszystko
Z tego co wiem, w "moim" US jest tak samo.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.