Witam serdecznie i proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości z właściwością miejscową co do złożenia korekty zeznania podatkowego PIT-37 za 2015r.
Pod koniec lutego 2016r. zostało złożone zeznanie podatkowe PIT-37 za 2015r. do Urzędu Skarbowego "X" ponieważ podatnik na dzień 31.12.2015 mieszkał pod adresem właściwym dla US "X". W dniu 01.09.2016 podatnik zmienił adres zamieszkania który wskazuje na właściwość innego Urzędu skarbowego "Y" i chce złożyć zeznanie korygujące. Do którego urzędu powinno się złożyć korektę zeznania podatkowego do "X" czy "Y". A co w sytuacji gdy korekta dotyczyła by też roku 2014, 2013?
09 lis 2016, 09:56
Re: Korekta zeznania po zmianie adresu zamieszkania
Kecaj45
Witam serdecznie i proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości z właściwością miejscową co do złożenia korekty zeznania podatkowego PIT-37 za 2015r.
Pod koniec lutego 2016r. zostało złożone zeznanie podatkowe PIT-37 za 2015r. do Urzędu Skarbowego "X" ponieważ podatnik na dzień 31.12.2015 mieszkał pod adresem właściwym dla US "X". W dniu 01.09.2016 podatnik zmienił adres zamieszkania który wskazuje na właściwość innego Urzędu skarbowego "Y" i chce złożyć zeznanie korygujące. Do którego urzędu powinno się złożyć korektę zeznania podatkowego do "X" czy "Y". A co w sytuacji gdy korekta dotyczyła by też roku 2014, 2013?
Do "Y", tak samo za wcześniejsze lata.
09 lis 2016, 10:06
Art. 18a § 1 Ordynacji podatkowej - Jeżeli po zakończeniu roku podatkowego lub innego okresu rozliczeniowego nastąpi zdarzenie powodujące zmianę właściwości miejscowej organu podatkowego, organem podatkowym właściwym miejscowo w sprawach dotyczących poprzednich lat podatkowych lub innych okresów rozliczeniowych jest organ właściwy po zaistnieniu tych zdarzeń, z zastrzeżeniem art. 18b.
09 lis 2016, 10:10
Ja uważam że jeszcze do końca roku właściwy jest stary US - par 11 rozporządzenia ws właściwości organów podatkowych.
09 lis 2016, 10:27
W/g mnie podatnik powinien złożyć korektę zeznania za 2015 jeszcze w US "X" (rozporządzenie w sprawie właściwości organów podatkowych). A za lata 2014, 2013 do US "Y" Czy ja dobrze myślę?
09 lis 2016, 10:42
Paragraf 11 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie właściwości organów podatkowych znajduje się w rozdziale 3 o tytule: Właściwość miejscowa organów podatkowych w przypadku zaistnienia zdarzenia powodującego zmianę właściwości miejscowej w trakcie roku podatkowego lub okresu rozliczeniowego. W opisanej sytuacji mamy jednak inną sytuację zdarzenie powodujące zmianę właściwości miejscowej nastąpiło nie w trakcie roku podatkowego (o czym mowa wyżej), ale po jego zakończeniu i o takiej sytuacji mówi powołany art. 18a Ordynacji podatkowej.
09 lis 2016, 10:55
absolutnie korekta zeznania za 2015 jak i za poprzednie lata jest składana w nowym urzędzie skarbowym czyli Y jak napisał poprzednik Tomek 8484
09 lis 2016, 10:56
Pamiętam że było kiedyś pismo MF że należy patrzeć na urzad właściwy na 31 grudnia i ten jest właściwy za dany rok podatkowy i lata wcześniejsze. Ale było to jakiś czas temu:) ZNALAZŁEM pismo MF SP1/S-861-187-412/2002 z 28.05.2003
Ostatnio edytowano 09 lis 2016, 11:09 przez Damiano, łącznie edytowano 2 razy
09 lis 2016, 10:58
Damiano. Czy możesz zacytować treść tego pisma? Lub ewentualnie wysłać skan na email lub fax?
09 lis 2016, 11:19
Tomek8484
Paragraf 11 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie właściwości organów podatkowych znajduje się w rozdziale 3 o tytule: Właściwość miejscowa organów podatkowych w przypadku zaistnienia zdarzenia powodującego zmianę właściwości miejscowej w trakcie roku podatkowego lub okresu rozliczeniowego. W opisanej sytuacji mamy jednak inną sytuację zdarzenie powodujące zmianę właściwości miejscowej nastąpiło nie w trakcie roku podatkowego (o czym mowa wyżej), ale po jego zakończeniu i o takiej sytuacji mówi powołany art. 18a Ordynacji podatkowej.
Dokładnie.
Podatnik powinien złożyć korekty (obojętnie za jaki okres nieprzedawniony) do us "Y". Chyba z tymi korektami podatnik winien złożyć ZAP-3.
Poza tym, przepis rozp. nie może być interpretowany w sprzeczności z przepisem ustawy, a art. 18a par. 1 Ordynacji, cytowany wcześniej, jest jasny. No i przepis ustawy ma pierwszeństwo w przypadku ew. sprzeczności przepisu aktu niższej rangi.
Kuraś1
Tomek8484
Dokładnie.
Podatnik powinien złożyć korekty (obojętnie za jaki okres nieprzedawniony) do us "Y". Chyba z tymi korektami podatnik winien złożyć ZAP-3.
Poza tym, przepis rozp. nie może być interpretowany w sprzeczności z przepisem ustawy, a art. 18a par. 1 Ordynacji, cytowany wcześniej, jest jasny. No i przepis ustawy ma pierwszeństwo w przypadku ew. sprzeczności przepisu aktu niższej rangi.
Nie chcę się wymoądrzać, ale wydaję mi się, że podatnik os. fiz. nie prowadząca DG, nie musi składać ZAP-3 w przypadku zmiany adresu, moze to zrobić składając PIT-37 z nowym adresem.
09 lis 2016, 11:41
Kecaj45
Damiano. Czy możesz zacytować treść tego pisma? Lub ewentualnie wysłać skan na email lub fax?
Niestety pisze z telefonu i nie wkleje ale gdyby wpisać w Google sygnature to się wyświetla. Ewentualnie wkleje wieczorem w domu.
09 lis 2016, 11:45
Maoista
Nie chcę się wymoądrzać, ale wydaję mi się, że podatnik os. fiz. nie prowadząca DG, nie musi składać ZAP-3 w przypadku zmiany adresu, moze to zrobić składając PIT-37 z nowym adresem.
Chyba nikt w tym wątku się nie wymądrza i także nie jest nieomylny.
Co do zasady w trakcie roku podatnik bez DG nie musi zgłaszać, ale nie o takiej sytuacji pisałem, ale jeśli chce złożyć korekty w trakcie roku po zmianie adresu to - tam przypuszczam - by zajął się tym nowy us, powinien zgłosić zmianę.
09 lis 2016, 12:25
Art 18a ma zastosowanie m.in do zaliczek, natomiast do złożenia korekty, prowadzonego postępowania czy kontroli nie ma zastosowania. Właściwym organem jest organ X do końca roku, i dotyczy to korekt również za lata poprzednie. Bowiem w trakcie roku podatnik może zmieniać wielokrotnie miejsce zamieszkania i co jeśli okazałoby się, że musi znowu złożyć korektę np. kolejną. Takie stanowisko potwierdziło MF w sporze o właściwość w podatku doch. od. osób fiz. uznając, że zmiana miejsca zamieszkania w trakcie roku podatkowego nie powoduje zmiany właściwości miejscowej organu podatkowego w sprawie podatku od os.fiz. Organem właściwym do końca roku podatkowego jest organ właściwy przed zmianą.