Teraz jest 05 wrz 2025, 15:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Opodatkowanie osób duchownych 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA18 lis 2015, 08:05

POSTY        4
Post Opodatkowanie osób duchownych
Witam, proszę o pomoc, może ktoś z Was spotkał się z sytuacją, w której osoba duchowna,  dekretem zostaje mianowana proboszczem w dwóch parafiach, leżących we właściwości dwóch różnych urzędów skarbowych. Właśnie u nas pojawiła się taka sytuacja i czy zgodnie z art.46 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym  Naczelnik właściwy według miejsca wykonywania funkcji  wydaje decyzję ustalającą ? Oznacza to, że zarówno mój urząd, jak i ten dugi urząd wyda decyzję i Ksiądz będzie miał dwie decyzje i płaci podatki do właściwych urzędów, czy wydaje się jedną, a co wtedy z PIT-19A ?
Jeśli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o pomoc  :mur:

23 cze 2016, 08:03
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Opodatkowanie osób duchownych
Wydaje mi się, że każdy z właściwych NUS powinien wydać odrębną decyzję i stąd 2 PIT-19A, przy czym jeżeli ksiądz w jednej z tych parafii tylko czasowo pełni funkcję proboszcza to ustala się ryczałt jak dla wikariuszy ( wg zał. nr 5 ).

23 cze 2016, 12:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 17:32

POSTY        79
Madagaskar                    

Wydaje mi się, że każdy z właściwych NUS powinien wydać odrębną decyzję i stąd 2 PIT-19A, przy czym jeżeli ksiądz w jednej z tych parafii tylko czasowo pełni funkcję proboszcza to ustala się ryczałt jak dla wikariuszy ( wg zał. nr 5 ).

1)Co zatem w sytuacji, gdy ksiądz jest proboszczem w dwóch parafiach o tej samej właściwości, w jednej decyzji (zsumować lczbę mieszkancow) i ustalić jedna stawką?

2)Oraz czy jak ksiądz pełni funkcję administratora parafii , to stawka dla proboszcza? Wg przepisów kościelnych administrator to jak proboszcz. My stosujemy stawkę dla proboszcza, czy słusznie?

3)czy jak ksiądz zmienia właściwość to jaką wydajecie decyzję wygaśnięcia czy zmiany?

Bardzo proszę o odp., ponieważ nie ma jednolitości, odnoszę wrażenie, źe tylko martwi się ten kto sie tym zajmuje.

22 mar 2017, 10:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2018, 22:15

POSTY        31
Od niedawna zajmuję się osobami duchownymi. Proszę o pomoc doświadczonych kolegów i koleżanki .
1. Otóż wydana została na początku roku decyzja dla X, który pełnił funkcje proboszcza w parafii. Tydzień temu wpłynęło pismo od X, iż z dniem 15 maja 2019r. przestał pełnić funkcję proboszcza. I tylko tyle. Ksiądz ma około 40 lat. Więc nie przeszedł na emeryturę. Czy powinienem wydać decyzję zmieniającą i naliczyć podatek do dnia, w którym przestał pełnić funkcję proboszcza i tyle. Czy też powinienem się zainteresować sprawą i ustalić co teraz robi, tzn. czy pełni jakąś inną funkcję.
2. Wpłynęło pismo Y, dotychczasowego wikariusza w parafii, iż pełni od 10 maja 2019r. tymczasowo funkcję proboszcza. Rozumiem, że znów wydaję decyzją zmieniającą i podwyższam mu podatek dla proboszcza od tego dnia. Czy słowo tymczasowo ma jakieś znaczenie.

Czy ja dobrze rozumiem, że decyzję wydaję tylko dla tych księży którzy są proboszczami lub wikariuszami (doczytałem się że wikariusz to zastępca proboszcza w parafii). Oznaczałoby, że powinien być 1 lub 2. A co z pozostałymi księżmi w parafiach przecież jest ich np. u nas po 6 czy 7.

23 maja 2019, 22:08
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Ad.1.: Najpierw zadzwoń do ww. księdza i dopytaj co i jak wygląda sprawa aktualnie lub wejdź na stronę diecezji pod którą podlega parafia i tam powinieneś znaleźć odpowiednie interesujące cię informacje.
Ad.2.: Wydaj decyzję zmieniającą ryczałt teraz jak dla proboszcza (art. 45.1). Słowo tymczasowo zostało użyte właśnie w tym przepisie ( czyli do czasu ... ).
Z ostatnią kwestią daj sobie spokój. Jak wikariusz nie "awansuje" na proboszcza lub nie powierzono jemu czasowego pełnienia funkcji proboszcza, to obowiązuje go stawka taka jak dla wikariuszy.
Szczęść Boże Ci w pracy !

24 maja 2019, 09:03
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
pracownik18                    

Czy ja dobrze rozumiem, że decyzję wydaję tylko dla tych księży którzy są proboszczami lub wikariuszami (doczytałem się że wikariusz to zastępca proboszcza w parafii). Oznaczałoby, że powinien być 1 lub 2. A co z pozostałymi księżmi w parafiach przecież jest ich np. u nas po 6 czy 7.

Wikariusz to w praktyce każdy inny ksiądz niż proboszcz. Dodajmy "czynny zawodowo". Możesz mieć jeszcze księdza emeryta lub księdza rezydenta, którzy nie są wikariuszami, ale to są odosobnione przypadki nie występujące w większości parafii.

24 maja 2019, 09:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2018, 22:15

POSTY        31
Dzięki za odpowiedzi. A moglibyście wrzucić sentencję takiej decyzji zmieniającej. Nus zmienia decyzję nr z dnia w ten sposób, że i co dalej. Gdzieś czytałem że na podstawie art.258 ordynacji należy wydać decyzję wygaszającą dla proboszcza, jeśli przestał pełnić funkcję duszpasterską.

26 maja 2019, 17:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]