witam, Chciałbym zadać pytanie jako petent US. Dzisiaj, 21.03.2016, złożyłem korektę pit 37 za 2014r. w dniu jutrzejszym tj. 22.03.2016 zaległość podatkowa w kwocie 93zł powinna wpłynąć na konto US Warszawa Bemowo. Nie wiem czy to istotne ale korekta była złożona przez internet. Będę potrzebował też zaświadczenie z US o dochodach z aktualnymi danymi, po korekcie zmienił się podatek należny. Ile czasu muszę czekać żeby US wystawił mi zaświadczenie o dochodzie z aktualnymi danymi?
21 mar 2016, 20:27
Re: Zaświadczenie o dochodach po korekcie PIT-37
Co do zasady, siedem dni od dnia złożenia wsiosku o wydanie zaświadczenia.
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
21 mar 2016, 20:40
... :) co do zasady niezwłocznie - nie dłużej niż 7 dni...
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
21 mar 2016, 20:43
misiekp
... co do zasady niezwłocznie - nie dłużej niż 7 dni...
w okresie zeznań trudno czasami o niezwłoczność
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
21 mar 2016, 20:56
Czyli dobrze rozumiem, że jeśli złożyłem wczoraj korektę, zaległość zapłaciłem. To jeśli np jutro złoże wniosek o zaświadczenie o dochodach to zaświadczenie które otrzymam będzie już zawierało dane, które wynikają z korekty pit 37? Nie potrzeba czasu żeby pracownik us te dane, które ja wprowadziłem w korekcie prze e-deklaracje "zatwierdził"?
22 mar 2016, 12:11
Pracownik US musi ściągnąć zeznanie do systemu. Najlepiej przy składaniu wniosku poinformować pracownika, że złożył Pan korektę, aby nie było niedomówień i nieporozumień.