Teraz jest 05 wrz 2025, 22:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Błąd w PIT-37 - nieuwzględnienie jednego PIT-11 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 lip 2015, 21:51

POSTY        4
Post Błąd w PIT-37 - nieuwzględnienie jednego PIT-11
Witam
Mam problem, otóż:
w zeszłym roku pracowałem w jednej firmie, tylko poprzez dwie agencje pracy.
Jako że w przez pierwszą agencję pracowałem już jakiś czas, skończyła mi się umowa i dostałem nową niby z "tej samej agencji" ale o innej nazwie.
Nigdzie indziej nie pracowałem.

I teraz mój problem:
Agencje te wysyłają PIT 11 poprzez e-mail i od tej pierwszej dostałem, natomiast od tej drugiej nie wiem gdzieś zaginął, i ja sobie o nim zapomniałem.
Wypełniłem PIT-37 tylko z tym jednym PIT-11 i z PIT-8C za bon.
Wyszło mi 312 zł nadpłaty, PIT wysłałem i o tym zapomniałem.
W czwartek dostałem wezwanie z US z art 155 postępowanie sprawdzające w sprawie nie ujęcia PIT-11 z tej drugiej agencji, i dopiero sobie o nim przypomniałem, jak zauważyłem że w komplecie dokumentów PIT za zeszły rok nie mam wpiętego tego PIT-11. Dostałem wezwanie do US aby stawić się osobiście, lub dokonać korekty PIT-37 z odpowiednim pismem.
Pobiegłem tam  natychmiast cały w nerwach, i przedstawiłem sprawę tak jak tutaj.
Chyba pytałem się co mi za to grozi, ale jako że byłem bardzo zdenerwowany, to nie wiem za bardzo co odpowiedziała mi Pani urzędnik (chyba powiedziała że nic).
Pani zapytała się  czy mam ten PIT-11, ja odpowiedziałem że raczej nie, więc powiedziała mi że mam dokonać korekty na podstawie protokołu, który mi wydrukowała.

Na protokole jest napisane, że zobowiązuję się w ciągu 7 dni dokonać korekty PIT, a w ciągu 14 dni dokonać ew wpłaty wraz z odsetkami.
Jeszcze nie skorygowałem PIT-37,ale przeprowadziłem symulację, i wyszło mi że mam do zapłaty 30 zł podatku.

I teraz moje pytania:
Rozumiem, że mam zwrócić całą kwotę jaką US przesłał mi w ramach nadpłaty, razem z odsetkami (ile to będzie ?) + zaległy podatek razem z odsetkami (ile to będzie ?).
I najważniejsze,czy grozi mi jakakolwiek odpowiedzialność karna? Czy przy składaniu korekty lepiej abym dołączył jakieś pismo, z prośbą o umorzenie kary, i potraktowanie mnie łagodniej?

25 lip 2015, 11:00

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Post Re: Błąd w PIT-37 - nieuwzględnienie jednego PIT-11
Skoro to był zwykły błąd, to żadna odpowiedzialność karna Ci nie grozi. Jak najszybciej złóż korektę. Co do nadpłaty to musisz ją zwrócić z odsetkami liczonymi od dnia kiedy ją otrzymałeś. Kalkulator odsetkowy masz tu - http://www.kalkulatory.gofin.pl/Kalkula ... ch,12.html

Pamiętaj, że jeżeli odsetki wyjdą poniżej kwoty 8,70 zł to nie nie musisz ich płacić. Co do zaległości z korekty w kwocie 30 zł to też trzeba ją wpłacić. Tu z uwagi na kwotę odsetek nie będzie.

25 lip 2015, 12:02
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Naczytałem się w internecie o tym że, kary wynoszą po kilkaset tyś zł do kilku milionów, są kontrole itp.
I szczerze, to od kiedy dostałem to wezwanie to chodzę jak struty, i jestem zestresowany.
Jestem zwykłym robolem,mam 26 lat, nie mam firmy, mieszkam z rodzicami.

26 lip 2015, 22:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Złóż po prostu korektę zeznania. Dołącz do tego pismo wyjaśniające, dlaczego tę korektę składasz. Wpłać podatek, I śpij spokojnie.

27 lip 2015, 06:25
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Nie denerwuj się tylko złóż korektę z wyjaśnieniem okoliczności całego "zamieszania" w Twoim zeznaniu i niezwłocznie zapłać podatek z odsetkami i już :) To dla Ciebie jest z pewnością pierwsza lekcja z zakresu podatków, więc już teraz wiesz, ze wszystkie informacje PIT-11 należy wykazać w rocznym zeznaniu :)

27 lip 2015, 06:30
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Dokonuję korekty w programie, i teraz znowu mam mętlik, gdyż wychodzą mi koszty uzyskania przychodu 1446 zł, a tymczasem limit jest 1375 zł, i program ucina mi do limitu. W tym momencie wychodzi mi 32 zł do zapłaty.

Pracuję poprzez agencje pracy, ich siedziby są poza miejscem zamieszkania, a mój pracodawca użytkownik (w dwóch agencjach pracy ten sam) znajduje się w miejscu zamieszkania.
Urzędnik z US z którym konsultowałem się powiedział że mogę sobie wpisać te 1446 zł, najwyżej powiem że jakiś czas pracowałem poza miejscem zamieszkania, jakbym tak postąpił i zmienił opcję w programie na jeden stosunek pracy poza miejscem zamieszkania, to wtedy wyszło by mi zaległego podatku 11 zł.

I znów mam problem, czy zostawić ten limit 1335 zł zapłacić ten większy podatek z odsetkami i olać to że zapłaciłem większy, czy wpisać sobie zmienić opcję i wpisać te 1446 i zapłacić te 11 zł z odsetkami ?
Nie chcę znowu mieć jakiś kontrol, stawiania się w US, chcę już mieć święty spokój przynajmniej od tego jednego problemu w  życiu.

27 lip 2015, 10:28

POSTY        624
Stosowanie podwyższonych kosztów reguluje art. 22 ust. 2. Zgodnie z tym przepisem należą się one między innymi gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika jest położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy.

Chodzi tu o siedzibę zakładu pracy czyli tak naprawdę o tak zwanego pracodawcę użytkownika, nie o siedzibę agencji pracy tymczasowej. Inaczej mówiąc jeżeli dojeżdżałeś do pracy do innej miejscowości niż Twoje miejsce zamieszkania to za każdy miesiąc takiej pracy należą Ci się zwiększone koszty uzyskania przychodu. Ty nie dojeżdżałeś więc koszty takie Ci się nie należą. Twój limit roczny to 1 335 zł (nie wiem skąd wziąłeś 1 375 zł), a za każdy miesiąc dojazdów liczysz 111,25 zł.

Jest jeszcze druga możliwość. Wyższe koszty należą się również gdy podatnik uzyskuje przychody równocześnie z tytułu więcej niż jednego stosunku pracy. W tym przypadku masz tylko limit roczny 2 002,05 zł, a koszty naliczasz za każdą umowę oddzielnie. Podkreślam jednak znaczenie słowa - równocześnie. Umowy muszą na siebie nachodzić pod kątem okresu ich obowiązywania.

28 lip 2015, 06:21
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Właśnie złożyłem korektę zeznania, ale chyba znów coś naknociłem. W sprawie o koszty uzyskania przychodu zadzwoniłem na infolinię podatkową, i tam naprowadzili mnie na to że możliwe że umowy o pracę się zazębiają, ja powiedziałem że w pierwszej agencji pracowałem do 01.05.2014 natomiast w drugiej agencji pracowałem od 02.05.2014, pani powiedziała że jeżeli dostałem wypłatę za ten jeden dzień w maju (01.05.2014) dostałem wypłatę w czerwcu, natomiast za resztę maja( 2-31.05) dostałem wypłatę również w czerwcu.
Pani konsultantka powiedziała że nie liczy się miesiąc pracy a miesiąc wypłaty pensji, i dlatego tak naliczono te koszty, i pewnie jeżeli mam takie PIT-11 to mam zaznaczyć dwa stosunki pracy i wpisać pełną sumę.

I druga sprawa, pierwszą deklarację składałem poprzez internet, natomiast korektę złożyłem papierowo, czy mogłem tak zrobić ?

28 lip 2015, 15:06

POSTY        624
Skoro 1 maja pozostawałeś w stosunku pracy to za ten miesiąc, z tego stosunku pracy, przysługują Ci koszty uzyskania przychodu w pełnej wysokości miesięcznej. Koszty miesięczne są niepodzielne. Skoro od 2 maja masz nowy stosunek pracy to tu też przysługują Ci pełne koszty miesięczne. Dokładnie to miałem na myśli pisząc o nachodzeniu na siebie umów o pracę, chodziło o dwie umowy w jednym miesiącu.

Pominę już tezy konsultantki z infolinii (być może źle ją zrozumiałeś), ale odpowiedzi udzieliła właściwej. Należało zaznaczyć więcej niż jeden stosunek pracy i wpisać roczną kwotę kosztów uzyskania przychodów w wysokości 13*111,25 = 1 446,25 zł. Przynajmniej tak wynika z sytuacji, którą przedstawiłeś.

Sposób składania zeznań rocznych czy ich korekt, papierowo czy też elektronicznie, zależy wyłącznie od woli podatnika.

28 lip 2015, 20:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]