Teraz jest 05 wrz 2025, 22:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Dochody z zagranicy 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lis 2012, 14:28

POSTY        64
Post Dochody z zagranicy
Temat z pogranicza dochodów zaganicznych dziecka i zasadności skorzystania z ulgi na dziecko

Syn-student w tym roku spędził w naszym kraju 1 miesiąc i wróci jeszcze w październiku na 2,5 miesiąca. Obecnie studiuje za granicą w Belgii i otrzymuje z programu ERASMUS środki na utrzymanie i kształcenie. W lipcu poleci na płatną praktykę do Korei Pd.
Czy będzie musiał w Polsce rozliczyć się z dochodów uzyskanych w ramach praktyki. Mam nadzieję, że jest podstawa do uznania go za nierezydenta? Jeśli tak to jakie formalności należy wypełnić?

Polska podpisała z Koreą konwencję w sprawie unikania podwójnego opodatkowania, ostatnio zmienioną protokołem.
Podobno:
Unikanie podwójnego opodatkowania będzie możliwe na zasadzie metody odliczenia proporcjonalnego. Zastosowanie tej metody oznacza, że dochód osiągnięty w Korei podlega opodatkowaniu w Polsce, ale podatek koreański potrącany jest z polskiego zobowiązania. Odpowiada to metodzie, o której mowa w art. 27 ust. 9 ustawy o PIT. Należy jednak zauważyć, że w przypadku dochodów zwolnionych na mocy umowy o unikaniu trzeba zastosować metodę wyłączenia z progresją (art. 23 ust. 2 lit. d konwencji).

Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić o co chodzi, w szczególności biorąc pod uwagę że syn nie będzie miał żadnych dochodów w Polsce.
Interesuje mnie też temat możliwości skorzystania z ulgi na syna. Czy dochody zagraniczne przekraczające 3089 PLN uniemożliwią odliczenie? Jestem tym szczególnie zainteresowana, bo mam jeszcze jedno dziecko i wyczytałam gdzieś, ze stracę ulgę na obydwóch synów.

Ostatnio edytowano 16 kwi 2015, 09:09 przez 11stokrotka, łącznie edytowano 1 raz

16 kwi 2015, 09:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
Post Re: Dochody z zagranicy
11stokrotka                    

Temat z pogranicza dochodów zaganicznych dziecka i zasadności skorzystania z ulgi na dziecko

Syn-student w tym roku spędził w naszym kraju 1 miesiąc i wróci jeszcze w październiku na 2,5 miesiąca. Obecnie studiuje za granicą w Belgii i otrzymuje z programu ERASMUS środki na utrzymanie i kształcenie. W lipcu poleci na płatną praktykę do Korei Pd.
Czy będzie musiał w Polsce rozliczyć się z dochodów uzyskanych w ramach praktyki. Mam nadzieję, że jest podstawa do uznania go za nierezydenta? Jeśli tak to jakie formalności należy wypełnić?

Polska podpisałą z Koreą konwencję w sprawie unikania podwójnego opodatkowania, ostatnio zmienioną protokołem.
Podobno:
Unikanie podwójnego opodatkowania będzie możliwe na zasadzie metody odliczenia proporcjonalnego. Zastosowanie tej metody oznacza, że dochód osiągnięty w Korei podlega opodatkowaniu w Polsce, ale podatek koreański potrącany jest z polskiego zobowiązania. Odpowiada to metodzie, o której mowa w art. 27 ust. 9 ustawy o PIT. Należy jednak zauważyć, że w przypadku dochodów zwolnionych na mocy umowy o unikaniu trzeba zastosować metodę wyłączenia z progresją (art. 23 ust. 2 lit. d konwencji).

Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić o co chodzi, w szczególności biorąc pod uwagę że syn nie będzie miał żadnych dochodów w Polsce.
Interesuje mnie też temat możliwości skorzystania z ulgi na syna. Czy dochody zagraniczne przekraczające 3089 PLN uniemożliwią odliczenie? Jestem tym szczególnie zainteresowana, bo mam jeszcze jedno dziecko i wyczytałam gdzieś, ze stracę ulgę na obydwóch synów.

Środki z funduszu ERASMUS - są zwolnione z podatku (środki unijne) a ponadto nie są to przychody zagraniczne tylko krajowe (obsługę i wypłaty oraz rozliczenia prowadzi krajowa uczelnia) i bardziej należy je traktować jak stypendium socjalne, a że są to środki wyższe niż nasze pensje to przykre ale prawdziwe.

16 kwi 2015, 13:08
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
11stokrotka                    

Spróbuję, choć zastrzegam, że od pewnego czasu sporadycznie zajmowałem się zagranicznymi dochodami polskich rezydentów podatkowych.

Najpierw zobaczmy co z rezydencją syna.
Jeśli udaje się do Korei jedynie na praktykę to nie można mówić o zmianie rezydencji, nie stanie się przez to nierezydentem w Polsce. Uważam, że nawet jeśli syn wyjedzie na rok na praktykę, pozostanie rezydentem podatkowym Polski.

Proszę zwrócić też uwagę, że jeśli Twój syn miałby być w Polsce nierezydentem to czy można powiedzieć, że jest on na Twoim wychowaniu, skoro jego ośrodek interesów życiowych byłby w Korei? Czy można sprawować opiekę na dzieckiem, choćby i pełnoletnim, jeśli ono posiada ściślejsze związki osobiste i gospodarcze z innym państwem?

Dochód z Erasmusa+
Jest to dochód zwolniony, więc nie ma wpływu na ulgę na dziecko.
http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/201 ... 94cd60.pdf

Dochód otrzymany w Korei
Proszę zobaczyć na art. 20 umowy polsko-koreańskiej. W nawiasach podałem o jakie państwo chodzi w kontekście sprawy.

Należności otrzymywane na utrzymanie, kształcenie się lub odbywanie praktyki przez studenta lub praktykanta, który ma albo bezpośrednio przed przybyciem do Umawiającego się Państwa (Korei) miał miejsce zamieszkania w drugim Umawiającym się Państwie (Polsce) i który przebywa w pierwszym wymienionym Państwie (Korei) wyłącznie w celu nauki lub szkolenia, nie podlegają opodatkowaniu w tym Państwie (Korei), jeżeli należności te pochodzą ze źródeł spoza tego Państwa (Korei).

Kwestia do wyjaśnienia: skąd pochodzą środki za praktykę w Korei?

Jak z Korei to Korea ma prawo opodatkować taki dochód (co nie znaczy, że w praktyce musi, bo może prawo krajowe w Korei zwolnić dochód z podatku – istotne jest czy Korea ma prawo do objęcia podatkiem tego dochodu). A jak to państwo ma prawo to znaczy, że „podlega w Korei opodatkowaniu” w rozumieniu umowy, więc zastosowanie znajdzie art. 23 ust. 2 lit. a) i c) umowy – metoda proporcjonalnego odliczenia.

W tym przypadku jeśli dochód przekroczy limit 3.089 zł to tracisz prawo do ulgi na to dziecko, co nie jest jeszcze takie oczywiste, bo zależy od tego jak duży to będzie dochód w Korei.

Jak spoza Korei to w Korei jest zwolnienie z podatku na mocy art. 20 umowy, więc w Polsce zadziała art. 23 ust. 2 lit. d) umowy – metoda wyłączenia z progresją. Wtedy jak syn nie ma innych dochodów opodatkowanych w Polsce to nie składa zeznania, bo taki dochód jest zwolniony. W tym wariancie prawo do ulgi w Polsce pozostaje.

Wracając do wariantu, kiedy dochód z Korei jest w Polsce do opodatkowania - zanim trafi do zeznania można go pomniejszyć o zwolnienie z art. 21 ust. 1 pkt 23a lit. a) updof:

Wolne od podatku są: część dochodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywających czasowo za granicą i uzyskujących dochody z tytułu stypendiów - w wysokości stanowiącej równowartość diety z tytułu podróży służbowych poza granicami kraju, określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, za każdy dzień, w którym było otrzymywane stypendium.

Dochód z praktyki nie jest dochodem ze stosunku pracy (z innych źródeł), można czy nawet trzeba go potraktować jako dochód ze stypendium, jeżeli umowa o praktykę nie jest jedynie ukrytą umową o pracę czy umową zlecenia.

Dieta dla Korei to 46 euro dziennie. Nadwyżka dopiero trafi do zeznania.
Np. stypendium za lipiec, jeśli syn będzie tam cały miesiąc, będzie pomniejszone przed ew. opodatkowaniem o 1426 euro.

16 kwi 2015, 15:34
Zaawansowany

POSTY        64
Dziękuję za te odpowiedzi. Cieszę się, że mogę liczyć na Waszą wiedzę.

Do kuraś1
Ciekawią mnie te przepisy dotyczące rezydencji. Dla mnie to całkiem nowy temat. Gdzie można znależć jakies sensowne opracowanie w tym temacie?
Pojęcie "sprawowania opieki nad dzieckiem" jest z mojego punktu widzenia nie takie oczywiste. Chciałabym dotrzeć do orzecnictwa w tej sprawie. Przecież syn jeszcze nie ma dochodów, a wszelkie koszty utrzymania za granicą, dojazdu za granicę, przewyższające środki z ERASMUSA ponoszą rodzice. A są to nimałe środki, na pewno większe niż utrzymanie dziecka w kraju.

Jeśli chodzi o praktykę w Korei to wydaje mi się że pensja wypłacana będzie bezpośrednio przez firmę koreańską (chyba że firma ta zarejestrowana jest w innym kraju, ale o tym nic nie wiem). W każdym razie sądze, że umowa o praktykę będzie podpisana bezpośrednio między synem a firmą zatrudniajacą, bez udziału trzecich stron.

16 kwi 2015, 20:29
Zaawansowany

POSTY        64
Rozumiem, że niezależnie od przyjętej metody raczej zachowam ulgę. Moja analiza: (analizuję Twoje zapisy, bo nie znalazłam umowy o ktorej mówisz, chyba mam starą wersję konwencji w ktorej art.23 nie ma punktów)

1. Gdy środki pochodzą spoza Korei lub Korea nie opodatkowuje tych dochodów, to mamy metodę wyłączenia z progresją. Wtedy syn, który nie ma dochodów w Polsce, w ogóle nie składa zeznania, a ja odliczam ulgę.

2. Środki pochodzą z Korei i Korea je opodatkuje, to mamy metodę propocjonalnego odliczenia. Wtedy od dochodu odliczamy 46 EUR za każdy dzień pracy (pobytu?) i dochód prawdopodobnie schodzi do zera. Syn składa zeznanie o zerowym podatku,  a ja odliczam ulgę.

16 kwi 2015, 21:48
Specjalista
Własny awatar

POSTY        396
11stokrotka                    

Dziękuję za te odpowiedzi.
Ciekawią mnie te przepisy dotyczące rezydencji. Dla mnie to całkiem nowy temat. Gdzie można znależć jakies sensowne opracowanie w tym temacie?

Pojęcie "sprawowania opieki nad dzieckiem" jest z mojego punktu widzenia nie takie oczywiste. Chciałabym dotrzeć do orzecnictwa w tej sprawie. Przecież syn jeszcze nie ma dochodów, a wszelkie koszty utrzymania za granicą, dojazdu za granicę, przewyższające środki z ERASMUSA ponoszą rodzice. A są to nimałe środki, na pewno większe niż utrzymanie dziecka w kraju.

Proszę.
Każdemu kto interesuje się rezydencją podatkową na początek polecam komentarz Józefa Banacha do polskich umów UPO, niestety dawno nie było wznowienia.
Jest to jeden z niewielu autorów, którzy sensownie wyjaśniają, że nazwa art. 4 w umowach to nie definicja "miejsca zamieszkania", lecz rezydencji. Tytuł art. 4 w polskiej wersji językowej w zasadzie zawsze jest niewłaściwie tłumaczony. Często różni autorzy opisują potem, że art. 4 to definicja miejsca zamieszkania - w domyśle czy kontekście - w sensie cywilnym. Miejsce zamieszkania w takim ujęciu zawsze definiuje prawo krajowe (u nas Kodeks cywilny w art. 25), a nie umowa UPO. Art. 4 umowy wskazuje jedynie jak ustalić rezydencję podatkową podatnika, kiedy np. oba państwa uznają, że jest u nich rezydentem podatkowym.

W sieci jest trochę artykułów, jest sporo wyroków sądów (nie tylko stricte w sprawach podatkowych, bo pojęcie miejsca zamieszkania pojawia się i w innych ustawach), są interpretacje. Zobacz do komentarza w Lexie do art. 3 updof.

O kwestię wychowywania zahaczyłem jedynie dlatego, że napisałaś, że syn może być w Polsce nierezydentem w czasie praktyki zagranicą. Myślę, że sama praktyka nie będzie uznana za podstawę do zmiany rezydencji.

11stokrotka                    

Rozumiem, że niezależnie od przyjętej metody raczej zachowam ulgę. Moja analiza: (analizuję Twoje zapisy, bo nie znalazłam umowy o ktorej mówisz, chyba mam starą wersję konwencji w ktorej art.23 nie ma punktów)

To czy zachowasz ulgę zależy od dochodu syna, jaki otrzyma w czasie praktyk.

Myślałem, że widziałaś w protokole, że ustalono nowe brzmienie art. 23 umowy.
Tu jest wykaz umów na stronie MF (niestety, nikt nie pomyślał nad tym, że dość ciężko szuka się tych umów):
http://www.finanse.mf.gov.pl/abc-podatk ... datkowania

Protokół między RP a Koreą Płd.:
http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/ ... kol_pl.pdf
(szkoda że nie ma wersji tekstowych umów - tu ukłon w stronę autorów powstającej podobno Bazy Wiedzy)

Art. 11 protokołu daje nowe brzmienie art. 23 umowy - art. 23 składa się z ustępów i liter. Czy o to Ci chodziło?

Nie cytowałem umowy z zastosowaniem punktów, punkty są w art. 21 ust. 1 updof (chyba jeden z najdłuższych przepisów w polskim prawie, nie tylko podatkowym).

11stokrotka                    

1. Gdy środki pochodzą spoza Korei lub Korea nie opodatkowuje tych dochodów, to mamy metodę wyłączenia z progresją. Wtedy syn, który nie ma dochodów w Polsce, w ogóle nie składa zeznania, a ja odliczam ulgę.

Gwoli ścisłości, druga alternatywa jest efektem pierwszego warunku. Jeśli środki pochodziłyby z Korei, a to państwo w ramach własnej jurysdykcji podatkowej zrezygnowałoby z opodatkowania to nie znaczy, że nie jest spełniony warunek, że Korea ma prawo (inaczej: ma możliwość) opodatkowania tego dochodu. Wtedy trzeba zastosować metodę odliczenia, nie wyłączenia.

11stokrotka                    

2. Środki pochodzą z Korei i Korea je opodatkuje, to mamy metodę propocjonalnego odliczenia. Wtedy od dochodu odliczamy 46 EUR za każdy dzień pracy (pobytu?) i dochód prawdopodobnie schodzi do zera. Syn składa zeznanie o zerowym podatku,  a ja odliczam ulgę.

Jeżeli synowi przychód zwolniony pokryje cały dochód to nie ma obowiązku złożenia zeznania, gdyż zeznaniem nie obejmuje się przychodów wolnych od podatku (no chyba że coś się zmieniło, dawno nie miałem do czynienia z zeznaniami PIT z dochodami zagranicznymi).
Wg tej samej daty co data do przeliczenia przychodu w walucie obcej na PLN liczyłbym równowartość zwolnienia w euro.

17 kwi 2015, 07:12
Zaawansowany

POSTY        64
Dziękuję za tak wyczerpujące informacje. W wolnej chwili przejrzę przepisy. Ale dzięki Twoim wskazówkom wiem chociaż jak je czytać.
Pozdrawiam

18 kwi 2015, 08:44
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Kuraś1 jest - jak już dawno zauważyłem - forumowym ekspertem od podatku dochodowego  :brawa:

18 kwi 2015, 09:16
Specjalista
Własny awatar

POSTY        396
11stokrotka                    

Dziękuję za tak wyczerpujące informacje. W wolnej chwili przejrzę przepisy. Ale dzięki Twoim wskazówkom wiem chociaż jak je czytać.
Pozdrawiam

Nie ma za co. W razie pytań, proszę napisać, spróbuję pomóc.

Badman                    

Kuraś1 jest - jak już dawno zauważyłem - forumowym ekspertem od podatku dochodowego.

Dziękuję, ale nie czuję się ekspertem, może trochę analitykiem.

A co do eksperta, zanim się ktoś zacznie za takiego uważać, lepiej sobie przypomnieć te powiedzenia:
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym (Augustyn Bloch).
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć – on wie (Frank Lloyd Wright).

20 kwi 2015, 20:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]