Teraz jest 05 wrz 2025, 22:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Brak zawiadomienia o remanentach a zaliczki PIT-5 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44

Mam mały dylemat. Otóż  podatnik rozliczał dochód za 2005 rok z róznicami remanentowymi za każdy miesiąc ale nie złożył zawiadomienia o tym fakcie do US. Moim zdaniem brak tego zawiadomienia jest uchybieniem formalnym skutkującym ewentualną karą z kks, ale nie jest warunkiem uniemozliwiającym podatnikowi takie rozliczenie podatnikowi. O zawiadomieniu mówi rozporządzenie MF w sprawie prowadzenia podatkowej księgi a nie ustawa.
Moja szefowa uważa, że bez tego zawiadomienia podatnik nie miał prawa rozliczać dochodu z róznicami remanentowymi w trakcie roku, co powoduje róznice w obliczeniu podatku i każe mi wydać decyzje odsetkowe.
Czy ma rację?

08 gru 2006, 08:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:20

POSTY        48
Dochodem z działalności gospodarczej, który stanowi podstawę obliczenia zaliczki u podatników prowadzących podatkową księgę przychodów i rozchodów, jest różnica pomiędzy przychodem ustalonym na podstawie ksiąg a kosztami jego uzyskania. Dochód natomiast ustala się według zasad określonych w art. 24 ust. 2 wówczas, gdy podatnik sporządza na koniec miesiąca remanent towarów, surowców i materiałów pomocniczych, lub wówczas, gdy sporządzenie takiego remanentu zarządzi urząd skarbowy. "Zgodnie z treścią zdania drugiego ust. 2 art. 44 ustawy, jeżeli podatnik sporządzi remanent na koniec miesiąca, i to niezależnie czy jest to jego decyzja, czy na polecenie organu podatkowego, dochód ustala się według zasad określonych w art. 24 ust. 2" (wyrok NSA z dnia 4 marca 1998 r., SA/Sz 739/97, "Temida" (CD), Wydawnictwo Prawnicze Lex, Sopot 2001, nr 34100).
- remanent podlega wpisowi do pkpir - powiedz szefowe, że jeżeli znajdzie sposób na wykazanie nierzetelności remanentu to może zaliczki liczyć inaczej (wydrukuj tekst o Pani Jadzi, która działa wg. swojego widzimisie i daj jej do przemyślenie), a podatnkowi daj mandat, żeby na przyszłść pamiętał o sprawach formalnych.

08 gru 2006, 09:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44
O rany - wielkie dzięki za informację, bo już myslałam , że to ja tak zgłupiałam i nie umiem czytać.

A - i jeszcze sprawa manadatu, czy nie nastąpiło już przedawnienie tego wykroczenia? Boję się, żebym się tu z kolei nie wygłupiła, bo wtedy szefowa już na pewno mi nie daruje.

Pozdrawiam i wielkie dzięki.

08 gru 2006, 11:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:20

POSTY        48
- najlepiej uzgodnić z KKS-em, ale jeśli dotyczyło to roku 2005 to chyba mozna pogrozić tylko palcem

08 gru 2006, 13:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Też jestem szefową i trochę dziwię się tej dyskusji. Szefowa nie ma monopolu na wiedzę z zakresu podatków. Ja bardziej cenię pracowników, którzy potrafia mnie przekonać a także podeprzeć swoje twierdzenia przepisami.  Ale proszę pamiętać, że szefowa podpisuje i w razie wpadki to ona odpowiada.
Pozdrawiam.

14 sty 2007, 21:24

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Też jestem szefową i trochę dziwię się tej dyskusji. Szefowa nie ma monopolu na wiedzę z zakresu podatków. Ja bardziej cenię pracowników, którzy potrafia mnie przekonać a także podeprzeć swoje twierdzenia przepisami.  Ale proszę pamiętać, że szefowa podpisuje i w razie wpadki to ona odpowiada.
Pozdrawiam.

Tak trzymaj Heleno. :D

14 sty 2007, 23:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]