Witam Czy ktoś ma pomysł po jakie licho zróżnicowano w updof dzień poniesienia kosztu w księgach rachunkowych i księdze pir? Jak mam zarejestrować (zgodnie z nowym ust 6b w art 22) koszt w księdze w dniu wystawienia faktury, jeśli dostanę ją po dwóch tygodniach i to w dodatku będzie następny miesiąc. Pozdrawiam - marek99
15 sty 2007, 20:45
Faktycznie nowe zmiany w wielu miejscach są "wesołe". Ale jeśli chodzi o Twój problem, to może sprecyzuj skąd Twoje wątpliwości. Przecież nie musisz byc jasnowidzem by zaksięgować ją w dniu wystawienia. Tylko masz ująć ją pod tą datą.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
15 sty 2007, 22:06
Staram się tylko zrozumieć, dlaczego w ksiegach rachunkowych dniem poniesienia kosztu jest dzień zaksięgowania faktury, a w kpir-dzień wystawienia faktury. Przecież ustawodawcy, zakładając racjonalność jego poczynań, o coś chodziło z tym zróżnicowaniem. No ale chybia zbytnio czepiam się nieistotnych szczegółów. Mam tylko nadzieje, że zawsze pozostaną one nieistotne.
16 sty 2007, 01:10
marek99
Staram się tylko zrozumieć, dlaczego w ksiegach rachunkowych dniem poniesienia kosztu jest dzień zaksięgowania faktury, a w kpir-dzień wystawienia faktury. Przecież ustawodawcy, zakładając racjonalność jego poczynań, o coś chodziło z tym zróżnicowaniem. No ale chybia zbytnio czepiam się nieistotnych szczegółów. Mam tylko nadzieje, że zawsze pozostaną one nieistotne.
W księgach rachunkowych też nie będzie to dzień zaksięgowania faktury jako dzień fizycznego wykonania tej czynności. Zajrzyj do rozdziału 2 ustawy o rachunkowości, a w szczególności art. 20 i następnych.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.