Witam Mam problem z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty w pod PIT. Został zawarty w przesłanym elektronicznie ORD-ZU. Korekta jest skuteczna, ale wniosek nie podpisany. Powinnam wysłać wezwanie do uzupełnienia braków na podstawie art. 169 Op. czy na podstawie art. 165a Op odmówić wszczęcia postępowania?
21 sie 2012, 19:11
Re: Brak podpisu na wniosku o stwierdzenie nadpłaty
Trzeba przyjąć, że złożono wyłącznie korektę deklaracji bez uzasadnienia przyczyny korekty oraz wezwać do udzielenia niezbędnych wyjaśnień i jednocześnie podpisania pisma "uzasadniającego" w trybie art. 274a par. 2. W sytuacji nieuzupełnienia podpisu należy z urzędu wszcząć postępowanie podatkowe.
22 sie 2012, 09:04
Keira
Witam Mam problem z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty w pod PIT. Został zawarty w przesłanym elektronicznie ORD-ZU. Korekta jest skuteczna, ale wniosek nie podpisany. Powinnam wysłać wezwanie do uzupełnienia braków na podstawie art. 169 Op. czy na podstawie art. 165a Op odmówić wszczęcia postępowania?
a w jaki sposób udało się przesłać elektroniczne jakikolwiek dokument niepodpisany. Wszystkie dokumenty elektroniczne są podpisane.
22 sie 2012, 09:41
Zastanów się czy do Twojej sytuacji nie odnosi się Pismo Departamentu Polityki Podatkowej Ministerstwa Finansów z dnia 4.07.2011 r., znak: PK4/8012/178/ZAP/11/PK-856
22 sie 2012, 10:26
Ze względu na roszady, nie wiem czy uda mi się dotrzeć do tego pisma. Natomiast odnośnie niepodpisanego wniosku mam na uwadze regulacje art. 168 § 3a pkt 1 Op.