Teraz jest 05 wrz 2025, 22:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Nieruchomości - czynności sprawdzające 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:43

POSTY        252
Post Nieruchomości - czynności sprawdzające
Mam zagwozdkę dotyczącą czynności sprawdzających przy niruchomościach.
Czym kończycie takie czynności jeżeli wszystko gra. Czy za każdym razem
spisujecie z podatnikiem protokół, czy piszecie adnotację, że zweryfikowano i jest OK ?
Szukam jakiś instrukcji, ale nic nie znalazłem na ten temat. W zaprzyjaźnionych US
robią to po uważaniu  :rolleyes: raz tak a innym razem tak.

16 lis 2012, 09:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Post Re: Nieruchomości - czynności sprawdzające
Ja wybieram trzecią opcję - spisujemy protokół w jednym egzemplarzu - bez podpisu podatnika. Wynika to z tego, że adnotacja dotyczy mniej ważnych rzeczy niż protokół (tak wynika z przepisów), a protokół wcale nie musi być podpisany przez podatnika.

16 lis 2012, 09:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Jeśli wszystko jest ok adnotacja. Jeśli coś jest nie tak i podatnik się stawia, nie chce złożyć korekty protokół, jeśli się zgadza z ustaleniami czynności też adnotacja, ewentualnie gdy sprawa bardziej skomplikowana analiza. Uważam, że jak już protokół, to musi być podpisany przez podatnika, może yć w jednym egzemplarzu, ale jego podpis musi być. Jednak zasadniczo to nie mam czasu na protokoły i kończę adnotacjami, analizami.

16 lis 2012, 17:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
akhir                    

Uważam, że jak już protokół, to musi być podpisany przez podatnika, może być w jednym egzemplarzu, ale jego podpis musi być.

Skąd taki wniosek? Przepis mówi tylko że podpisać protokół mają wszyscy uczestnicy czynności które protokół dokumentuje. Jeśli czynności polegają na przeanalizowaniu dokumentów (czyli np. stwierdzeniu poprawności deklaracji), a czynność tą wykonuję samotnie przy biurku, na podstawie dokumentów które wcześniej przyniósł/przesłał podatnik to ten podatnik nie bierze w tych czynnościach udziału więc nie musi podpisywać protokołu.

19 lis 2012, 07:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]