Witam. Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. KIP w zależności do osoby odpowiadającej podaje sprzeczne informacje. Chciał bym zapytać jaki sposób stosowany jest w Waszych US. Mam otóż sytuację, w której podatnik w badanym roku podatkowym 2010 dokonuje osobiście w części zapłaty składek na ubezpieczenie zdrowotne za lata 2008 - 2009 oraz dodatkowo na podstawie tytułów wykonawczych egzekucja ściąga składki zdrowotne za ww lata. ZUS pokrywa z uzyskanych pieniędzy zaległości poczynając od najstarszych. I tu zachodzą dwie sytuacje albo składka należna FUZ pokryta jest w całości albo na raty. Co do sytuacji w której opłacona jest jednorazowa zaległa składka zdrowotna wątpliwości nie mam (odliczeniu od podatku podlega 7,75% odstawy wymiaru tej składki w miesiącu jej zapłaty ) ale w jaki sposób dokonać odliczenia opłaconej w ratach składki zdrowotnej ? Czy jeśli należna składka zdrowotna wynosi np 224,24 zł a odliczeniu od podatku podlega kwota 193,09 zł, zaś wpłacona zostaje w miesiącu styczniu kwota 190 zł zaś pozostał część składki w kwocie 34,24 zł w miesiącu marcu to: 1. odliczeniu w miesiącu styczniu od podatku podlega kwota 190 zł zaś w marcu 3,09 zł , 2. odliczenia podlega kwota 7,75% z faktycznej wpłaty (raty) tj styczeń 163,61 zł (/190 zł : 9%/ x 7,75%) marzec 29,48 zł (/34,24 : 9%/ x 7,75%) ?