Teraz jest 05 wrz 2025, 22:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Podatek od sprzedaży nieruchomości zakupionej w 2007 r. 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2011, 22:08

POSTY        2
Post Podatek od sprzedaży nieruchomości zakupionej w 2007 r.
Witam będę wdzięczny za radę:
W kwietniu 2007 r zakupiłem działkę o pow. 34 ary wraz z domem w stanie do rozbiórki lub kapitalnego remontu. Za nieruchomość zapłaciłem 135 000 zł. Przed dwoma laty dokonałem podziału tej nieruchomości na dwie części jedna działka niezabudowana o powierzchni 21 arów (z możliwością zabudowy), druga z domem o pow. 13 arów. Znalazłem osobę, która chce kupić ode mnie działkę z domem za 95 000 zł.
Zgodnie z obowiązującym prawem w związku z tym że nie minęło 5 lat od zakupu, muszę zapłacić podatek dochodowy od różnicy pomiędzy ceną zakupu a ceną sprzedaży. Problem w tym że sprzedaję tylko część zakupionej w 2007 r. nieruchomości.
W jaki sposób określić wysokość kwoty do opodatkowania?
Z góry dziękuję za radę.
Pozdrawiam

27 paź 2011, 11:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
Post Re: Podatek od sprzedaży nieruchomości zakupionej w 2007 r.
W 2007 i 2008 roku obowiązywała ulga meldunkowa. Skorzystać można z niej wtedy kiedy spełniony zostanie warunek 12 miesięcy zameldowania (nawet na pobyt tymczasowy) budynku mieszkalnym. Zatem w tych dwóch latach nieruchomości, które nie są budynkami mieszkalnymi podlegają opodatkowaniu.
Zatem musisz zapłacić podatek od dochodu w wysokości 19 procent.
A jak ocenić? Według Twojego rozeznania. Jeśli Urząd zakwestionuje kwotę jaką podałeś to wtedy będzie Cie wzywał do wyjaśnień i ewentualnie powoła biegłego.

27 paź 2011, 12:32
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
A nie spełniasz warunków do skorzystania ze zwolnienia z tyt. ulgi meldunkowej*?

*zameldowanie pod tym adresem przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy przed datą zbycia - dotyczy nieruchomości nabytych w latach 2007-2008.

27 paź 2011, 12:35
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2011, 22:08

POSTY        2
niestety nigdy tam nie zamieszkałem, dom stał pusty m.in. ze względu na jest zły stan techniczny. dlatego możliwość skorzystania z ulgi meldunkowej odpada. w sytuacji gdy Urząd Skarbowy zakwestionuje moją wycenę i powoła biegłego, który wyceni wartość domu na więcej  będę musiał zapłacić wyższą kwotę podatku, czego nie chciałbym robić. Tak naprawdę nie chciałbym płacić tego podatku wcale bo z perspektywy tych 4 lat od zakupu, to sprzedaję ten dom w najlepszym razie po kosztach. tylko jak to udowodnić?? wynająć rzeczoznawcę by zrobił operat?

27 paź 2011, 13:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
dla Urzędu nie ma znaczenia czy według Ciebie sprzedajesz to po kosztach. Przecież możesz sprzedaż drożej skoro uważasz, że ma większą wartość.A w tym okresie tylko taka ulga była więc nie ma co dyskutować :D nikt z nas nie chciałby płacić podatku więc nie jesteś sam :piwo:

27 paź 2011, 14:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]