Teraz jest 05 wrz 2025, 22:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Nieodpłatne świaczenia od rodziny a podatek? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44

Właśnie sobie czytam nową ustawę o pdof i co widzę. W art. 14 wrócił do opodatkowania przychód z tytułu nieodpłatnych świadczeń  ale już bez żadnych wyjątków.
Wyjątki są w zwolnieniach od podatku, gdzie świadczenia od członków rodziny są zwolnione.
Przy czym jest też tam wyjątek od wyjątku czyli, że zwolnienie nie dotyczy umów o pracę i zleceń.
Czy mam rozumieć, że umowa o pracę może być nieodpłatna?
Czy też chodzi o pracę zwłaszcza małżonków, którzy nie są zgłoszeni jako współpracujący- nie płacą ZUS- a za karę my będziemy opodatkowywali wirualny przychód osiągany przez przedsiębiorcę z ich nieodpłatnej pracy?
Nie rozumiem intencji, czy ideii tego przepisu , a co Wy sądzicie - gdzie jest pies pogrzebany?

17 gru 2006, 12:12

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:29

POSTY        123
Ja na to patrzę tak: przychód określić należy według wartości rynkowej otrszymanego świadczenia. W przypadku świadczeń otrzymywanych od rodziny wartość rynkowa świadczenia wynosi zero, bo na tym polega rodzina że pomaga sobie nieodpłatnie. jeżeli zatem ktoś będzie chciał np. oszacować rynkową wartość pożyczki, to nie może tego robić opierając się o oprocentowanie banków, bo rodzina to nie banki, a w 99% przypadków rodziny pożyczają sobie za friko, i tyle też wynosi przychód... ale pokomlikowałem, ale coś mnie dzisiaj głowa boli...

18 gru 2006, 12:29

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Witam ponownie.

Właśnie sobie czytam nową ustawę o pdof i co widzę. W art. 14 wrócił do opodatkowania przychód z tytułu nieodpłatnych świadczeń  ale już bez żadnych wyjątków.
Wyjątki są w zwolnieniach od podatku, gdzie świadczenia od członków rodziny są zwolnione.
Przy czym jest też tam wyjątek od wyjątku czyli, że zwolnienie nie dotyczy umów o pracę i zleceń.
Czy też chodzi o pracę zwłaszcza małżonków, którzy nie są zgłoszeni jako współpracujący- nie płacą ZUS- a za karę my będziemy opodatkowywali wirualny przychód osiągany przez przedsiębiorcę z ich nieodpłatnej pracy?
Nie rozumiem intencji, czy ideii tego przepisu , a co Wy sądzicie - gdzie jest pies pogrzebany?

Chyba nie do końca o to chodzi.
Faktycznie zmiana w art. 14 powoduje, że nieodpłatne świadczenia otrzymane od osób z I i II grupy będą zwolnione, zamiast obecnego wyłączenia z przychodów.
Natomiast zwolnienie z art. 21 ust. 1 pkt 125 dotyczy wszystkich źródeł przychodów, jako  że ze świadczeniami  nieodpłatnymi możemy mieć do czynienia nie tylko w działalności gospodarczej. ( przy okazji zwróć też uwagę na art. 20 ).
Tak więc wszystkie nieodpłatne świadczenia pomiędzy osobami z I i II grupy po noweli będą zwolnione niezależnie do jakich źródeł przychodów by należałoby je przyporządkować, poza wyjątkami zawartymi w ust. 20. To jest zwolnieniu nie będą podlegały świadczenia nieodpłatne otrzymane na podstawie stosunku pracy, pracy nakładczej, czy z tytułu wykonywanej osobiście działalności. ( chodzi tu o świadczenia otrzymywane przez pracowników, czy w ramach wykonywania zlecenia, o dzieło itd. ). Jeśli zatrudniasz siostrę i oprócz wynagrodzenia przekażesz jej też jakieś nieodpłatne świadczenia w ramach jej umowy o pracę, to u niej będą podlegały opodatkowaniu.

18 gru 2006, 22:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44
Dzięki serdeczne WJawor za -jak zawsze zresztą-szczegółowe i perfekcyjne podejście do tematu.
A mnie zepsuła się niedziela - i słusznie to nie jest dzień do pracy a do odpoczynku. Dobrze mi tak bo nadgorliwość....

21 gru 2006, 21:35
Początkujący

REJESTRACJA15 sty 2007, 20:16

POSTY        4
Witam. Przepraszam, że dopiero teraz, ale właśnie zarejestrowałem się i zobaczyłem gnębiący mnie temat.
Jeśli ojciec użyczy nieodpłatnie synowi pawilon na działalność, to u syna powstanie przychód w wysokości hipotetycznego czynszu, zwolniony z podatku. Czy syn powinien go rejestrować w księdze i w jaki sposób? A co dalej w świetle art 22 ust 3 i 3a? Jakie koszty można zakwalifikować jako związane z tym przychodem i w związku z tym wyłączyć je, przynajmniej częściowo, z kosztów uzyskania przychodu?
Czy to ja panikuję, czy może ktoś nie przemyślał skutków zmiany w art 14?
Pozdrawiam w Nowym Roku - marek99

15 sty 2007, 20:38

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Musisz też odróżnić koszty związane z uzyskaniem tego przychodu zwolnionego ( ciężko chyba tu coś przyporządkować - mogę tu sobie wyobrazić  np. koszt sporządzenia umowy jeśli została zawarta notarialnie, może coś przy wielkich staraniach by się jeszcze znalazło na siłę ) od późniejszych kosztów związanych z użytkowaniem pawilonu - te są związne z przychodami jakie bedą uzyskiwane z działalności prowadzonej w pawilonie, więc będą k.u.p. przychodów z dział. gospod. czy ewentualnie przychodów z najmu jeśli syn wynajmie lokal.

Może to jednak panika.

Ostatnio edytowano 15 sty 2007, 22:21 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

15 sty 2007, 22:20
Początkujący

REJESTRACJA15 sty 2007, 20:16

POSTY        4
I mam nadzieję, że to tylko panika, choć sam widzisz że może wyjść z tego niewielka pułapka (choćby koszt sporządzenia umowy). Nadal nie rozumiem jednak po co komu była ta zmiana art 14 ust 2 pkt 8.
Dziękuję za cytat. Wspaniały. Znasz autora? Wygląda to na coś rzymskiego.
Moge go dalej wykorzystać?

Ostatnio edytowano 16 sty 2007, 01:11 przez marek99, łącznie edytowano 1 raz

16 sty 2007, 00:46

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Dziękuję za cytat. Wspaniały. Znasz autora? Wygląda to na coś rzymskiego.
Moge go dalej wykorzystać?

Zapewniam Cię, że to nie ja. Prawdopodobnie  winny jest Owidiusz, ale przed prokuratorem nie potwierdzę. Praw autorskich nie posiadam, więc jeśli chodzi o mnie to używaj do woli.

16 sty 2007, 20:34
Zaawansowany

REJESTRACJA29 cze 2010, 16:50

POSTY        38
Post Re:
Natomiast zwolnienie z art. 21 ust. 1 pkt 125 dotyczy wszystkich źródeł przychodów, jako  że ze świadczeniami  nieodpłatnymi możemy mieć do czynienia nie tylko w działalności gospodarczej. ( przy okazji zwróć też uwagę na art. 20 ).
Tak więc wszystkie nieodpłatne świadczenia pomiędzy osobami z I i II grupy po noweli będą zwolnione niezależnie do jakich źródeł przychodów by należałoby je przyporządkować, poza wyjątkami zawartymi w ust. 20. To jest zwolnieniu nie będą podlegały świadczenia nieodpłatne otrzymane na podstawie stosunku pracy, pracy nakładczej, czy z tytułu wykonywanej osobiście działalności. ( chodzi tu o świadczenia otrzymywane przez pracowników, czy w ramach wykonywania zlecenia, o dzieło itd. ). Jeśli zatrudniasz siostrę i oprócz wynagrodzenia przekażesz jej też jakieś nieodpłatne świadczenia w ramach jej umowy o pracę, to u niej będą podlegały opodatkowaniu.[/quote]

Witam
Wracając do siostry pomagającej nieodpłatnie w prowadzeniu działalności. Nie ma zawartej żadnej umowy o pracę, ani na podstawie kodeksu cywilnego,  ani kodeksu pracy; rozumiem, że u żadnej z osób nie ma przychodu, który należy opodatkować-  zwolnienie z  art. 21 ust. 1 pkt 125?

01 lis 2011, 07:56
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
Post Re:
esk10                    

Ja to widzę tak. Powołuję na świadków osoby godne zaufania i znające prawo podatkowe na okoliczność, że w Polsce praca żony/małżonka/konkubinów nie jest opodatkowana. Po prostu ekspertów.

Jako osoby godne zaufania i znające prawo podatkowe wymieniam i wnoszę o przesłuchanie dyrektora danej IS i wszystkich zastępców. Pytam ich, czy i kiedy w ich rodzinie opodatkowywano gotowanie obiadu przez mamę (gdy już mają osobne rodziny), prezenty urodzinowe, pomoc w malowaniu, naprawie samochodu, pozostawienie dzieci na kilka godzin.

Jeśli nigdy, to udowodniam, że w Polsce zjawisko pomocy w rodzinie jest nieopodatkowane, co wynika z art. 18, 47 i 71 Konstytucji.

01 lis 2011, 09:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 15:35

POSTY        17

LOKALIZACJAStąd wszędzie daleko
Post Re:
marek99                    

Jeśli ojciec użyczy nieodpłatnie synowi pawilon na działalność, to u syna powstanie przychód w wysokości hipotetycznego czynszu, zwolniony z podatku.

A mnie nurtuje od jakiegoś czasu, czy wyżej opisana czynność to nieodpłatne świadczenie (tj. czynność podlegająca pod updof) czy też nieodpłatne użytkowanie, które podlega pod ustawę od spadków i darowizn.

Wnioski jakie mam w tym temacie na dzień dzisiejszy są takie, że aby mówić o użyczeniu, to musi taka umowa mieć charakter bardziej osobisty, związany bezpośrednio z osobą, która takie świadczenie otrzymuje. Natomiast oddanie pawilonu na działalność gospodarczą, to raczej nieodpłatne użytkowanie, biorący swobodnie zarządza, czerpie pożytki... itp.
Jeśli mam rację, to masa umów, w posiadaniu których jesteśmy, powinna być opodatkowana SD - albo przynajmniej powinna zostać zgłoszona przez stronę do zwolnienia z podatku w trybie art. 4a upsd, a w takiej sytuacji problem z podatkiem dochodowym odpada  :lol:

01 lis 2011, 09:32
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Re:
zochel                    

Wnioski jakie mam w tym temacie na dzień dzisiejszy są takie, że aby mówić o użyczeniu, to musi taka umowa mieć charakter bardziej osobisty, związany bezpośrednio z osobą, która takie świadczenie otrzymuje. Natomiast oddanie pawilonu na działalność gospodarczą, to raczej nieodpłatne użytkowanie, biorący swobodnie zarządza, czerpie pożytki... itp.
Jeśli mam rację, to masa umów, w posiadaniu których jesteśmy, powinna być opodatkowana SD - albo przynajmniej powinna zostać zgłoszona przez stronę do zwolnienia z podatku w trybie art. 4a upsd, a w takiej sytuacji problem z podatkiem dochodowym odpada  :lol:

Ciekawe wnioski. Wszyscy się zgadzają ?

27 lis 2011, 23:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]