Mam pytanie: czy przedsiębiorca, który nie osiągnął żadnego przychodu i kosztów w roku podatkowym ma obowiązek złożyć zeznanie roczne zerowe (PIT-36/36L czy PIT-28) ? Moim zdaniem jeżeli nie ma żadnego przychodu i kosztów nie składa zeznania - aczkolwiek są różne zdania na ten temat. Jak do tego podchodzą w US ?
Ostatnio edytowano 24 cze 2008, 10:59 przez mops, łącznie edytowano 1 raz
24 cze 2008, 10:55
Witam Nie ma obowiązku składania zeznania, ale jeżeli chce zaświadczenie z Urzędu o dochodach (że nie ma żadnych dochodów) to musi złozyć zeznanie zerowe i wtedy dostaje zaświadczenie.
24 cze 2008, 12:24
Ja jestem odmiennego zdania, dopóki prowadzący działalność jej nie zlikwiduje, to powinien złożyć rozliczenie z danego roku. Formalnie nie ma takiego zapisu ale jest to jedyna informacja o tym jakie wyniki osiąga z prowadzonej działalności. A jeżeli uzyskuje przychody z innych źródeł, to czy przyjmiesz, że może się rozliczyć na PIT-37? Optuję za obowiązkowym rozliczeniem sie przedsiębiorców zeznaniem czy to PIT czy PPE.
05 lip 2008, 07:59
sofar
... Nie ma obowiązku...
tees
Ja jestem odmiennego zdania,... powinien złożyć rozliczenie... Formalnie nie ma takiego zapisu ale...
Chyba jednak jesteś tego samego zdania
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
05 lip 2008, 10:57
wjawor
<!--quoteo(post=31709:date=24. 06. 2008 g. 12:24:name=sofar)--><div class='quotetop'>(sofar @ 24. 06. 2008 g. 12:24) [snapback]31709[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ... Nie ma obowiązku...
tees
Ja jestem odmiennego zdania,... powinien złożyć rozliczenie... Formalnie nie ma takiego zapisu ale...
Chyba jednak jesteś tego samego zdania
Wydawało mi sie, ze sprawa (może wbrew pozorom) jest prosta: Art. 45 Ordynacji podatkowej: 1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznania o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym według ustalonego wzoru w terminie do dnia 30 kwietnia następnego roku. 2. Obowiązek złożenia zeznania nie dotyczy podatników wymienionych w art. 37.
Art. 37. Jeżeli podatnik, od którego zaliczki miesięczne pobierają płatnicy wymienieni w art. 31, 33 lub 35 ust. 1 pkt 1, 2, 4 i 5, złoży płatnikowi przed dniem 15 stycznia roku następującego po roku podatkowym oświadczenie sporządzone według ustalonego wzoru, które traktuje się na równi z zeznaniem, że: 1) poza dochodami uzyskanymi od płatnika nie uzyskał innych dochodów, z wyjątkiem:
Czy cos przeoczyłem?
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 05 lip 2008, 11:10 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
05 lip 2008, 11:10
kominiarz
Wydawało mi sie, ze sprawa (może wbrew pozorom) jest prosta: Art. 45 Ordynacji podatkowej: 1. Podatnicy są obowiązani ... Czy cos przeoczyłem?
Może trzeba się zastanowić, czy przkładowy klient w opisanym stanie faktycznym ma "przymiot" podatnika w rozumieniu art. 7 i 4 OP.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
05 lip 2008, 12:27
Zmiany do ustawy o swobodzie dział.gosp. dot. zawieszenia działalności dołożyły oliwy do niniejszego ognia (tematu). Przerwa 24 m-czna może objąć rok podatkowy i znowu pytania i wątpliwości.
05 wrz 2008, 23:00
Zbyt często tu nie zaglądam, ale KOMINIARZU czy jesteś pewien, że przytoczony art. 45 pochodzi z ustawy Ordynacja Podatkowa. Wiem, wiem - przejęzyczyłeś się...
06 wrz 2008, 16:54
Zeznanie roczne PIT-36/36L i PIT-28 -
Nie ma zapisu który by do tego zobowiązywał ale wiem, że funkcjonują Urzędy (między innymi mój) które ścigają o to Podatników, chociaż nie mogą karać za nie złożenie zerowego zeznania.
04 lut 2010, 17:58
nelson2
Zbyt często tu nie zaglądam, ale KOMINIARZU czy jesteś pewien, że przytoczony art. 45 pochodzi z ustawy Ordynacja Podatkowa. Wiem, wiem - przejęzyczyłeś się...
KOMINIARZ przejęzyczył się, bo art. 45 pochodzi nie z Ordynacji, a z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
nik
Nie ma zapisu który by do tego zobowiązywał ale wiem, że funkcjonują Urzędy (między innymi mój) które ścigają o to Podatników, chociaż nie mogą karać za nie złożenie zerowego zeznania.
Jest zapis. Właśnie art. 45 uopdoof Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznania o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym według ustalonego wzoru w terminie do dnia 30 kwietnia następnego roku. Koniec, kropka, amen. Jest tylko wyjątek: 2. Obowiązek złożenia zeznania nie dotyczy podatników wymienionych w art. 37.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
04 lut 2010, 18:04
Podatników od jakiego wieku objąłbyś tym obowiązkiem ?
04 lut 2010, 20:46
frankop
Dorosłych Małoletni rozliczają się z rodzicami lub opiekunami prawnymi.
Przedsiębiorcy są dorosłymi ludźmi
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
04 lut 2010, 22:43
Nadir
frankop
Dorosłych Małoletni rozliczają się z rodzicami lub opiekunami prawnymi.
Przedsiębiorcy są dorosłymi ludźmi
Nie wszyscy Mój syn pierwsze zeznanie podatkowe złożył w wieku 16 lat.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
05 lut 2010, 07:58
Nadir
nelson2
KOMINIARZ przejęzyczył się, bo art. 45 pochodzi nie z Ordynacji, a z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
nik
Jest zapis. Właśnie art. 45 uopdoof Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznania o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym według ustalonego wzoru w terminie do dnia 30 kwietnia następnego roku. Koniec, kropka, amen. Jest tylko wyjątek: 2. Obowiązek złożenia zeznania nie dotyczy podatników wymienionych w art. 37.
No właśnie, czy przedsiębiorca, który nie uzyskał przychodu (obrót "zerowy") i nie poniósł wydatków, osiągnął cokolwiek? w tym dochód??
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę