Teraz jest 05 wrz 2025, 22:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
PESEL vs NIP 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2010, 12:00

POSTY        3
Post PESEL vs NIP
1. września zaczynam pracę (umowa-zlecenie, czas określony), w związku z tym zmieniłem adres zamieszkania. Kilka lat temu nadano mi NIP, nigdy jednak jeszcze z niego nie korzystałem, tz. nie byłem wcześniej zatrudniony.

Czy mam obowiązek aktualizacji miejsca zamieszkania dla potrzeb NIP-u (na jakim formularzu NIP 3/ ZAP), czy też ze względu na funkcjonowanie Centralnego Rejestru Podmiotów, z obowiązku aktualizacji jestem zwolniony?

03 wrz 2011, 13:05
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Post Re: PESEL vs NIP
jamesbond                    

1. września zaczynam pracę (umowa-zlecenie, czas określony), w związku z tym zmieniłem adres zamieszkania. Kilka lat temu nadano mi NIP, nigdy jednak jeszcze z niego nie korzystałem, tz. nie byłem wcześniej zatrudniony.

Czy mam obowiązek aktualizacji miejsca zamieszkania dla potrzeb NIP-u (na jakim formularzu NIP 3/ ZAP), czy też ze względu na funkcjonowanie Centralnego Rejestru Podmiotów, z obowiązku aktualizacji jestem zwolniony?

Aktualizacja danych jest nadal obowiązkowa.

03 wrz 2011, 14:42
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Ok dzięki za rozwianie wątpliwości. Rozumiem, że korzystam z formularza NIP-3?

03 wrz 2011, 14:52
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Na razie NIP-3, bo ZAP-3 nie został jeszcze opublikowany.

03 wrz 2011, 15:41
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Hallowed                    

Aktualizacja danych jest nadal obowiązkowa.

Z broszurki (pisma?) którą przeczytałem w piątek wynika, że dokonywanie aktualizacja danych dot. miejsca zamieszkania przez podatnika będzie zawsze obowiązkowa. Mają wprowadzić tylko jej termin do czasu złożenia zeznania rocznego. Aktualizacji będzie można dokonać poprzez podanie tego miejsca zamieszkania w zeznaniu rocznym...

03 wrz 2011, 16:52
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Teraz już nic nie wiem :)
Rozumiem że mogę zaktualizować miejsce zamieszkania w deklaracji (PIT-cie za 2011)?

03 wrz 2011, 17:26
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
jamesbond                    

Teraz już nic nie wiem :)
Rozumiem że mogę zaktualizować miejsce zamieszkania w deklaracji (PIT-cie za 2011)?

Bo nie czytasz dokładnie. :)  Mają wprowadzić
Po drugie broszurki i pisma nie są źródłem prawa. Póki co aktualizujesz na NIP-3.

03 wrz 2011, 18:04
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Ale musisz się pospieszyć. Rożne chodzą słuchy tu i tam, zwłaszcza o tendencji wzrostowej tempa zachodzących zmian w ramach zaplanowanych i spontanicznych reform.  przeciek

03 wrz 2011, 18:48
Zobacz profil WWW
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
eee, przytoczmy w całości. Tak się planuje spontaniczne reformy w POLSCE ;-))

22.07.2011

Korzyści ze zmiany
- Dzisiaj zjedliśmy ostatnią polską rybę – powiedział Gruby męcząc się plastikowym widelcem z wakacyjną flądrą.
- Po czym rozpoznajesz polskość ryby? – zapytał Król I i wyjął ość spomiędzy górnych jedynek.
- Jak to po czym, po kolorze płetwy ogonowej. Żartuję. Tu piszą – Gruby stuknął widelcem w lekko zatłuszczoną gazetę – Limity połowów wyczerpaliśmy.

- Hmm – powiedział Król I, bo nie wiedział co powiedzieć.
- I nip znika – dodał Gruby chwilę po przewróceniu strony.
- Nie znam takiej ryby – zdziwił się Król I.
- Numer Identyfikacji Podatkowej chłopie – wyjaśnił Gruby.
- Super, wyczerpaliśmy limit połowu? – nie chwycił Król I.
- NIP znika, bo postanowiliśmy się go wreszcie pozbyć – odezwał się ubrany w firmową koszulkę rybożerca przy stoliku obok. „Spoko Flądra” cieszyła się zasłużoną renomą w K. Wszystkie stoliki zajęte.
- My? – zagaił Gruby.
- My, pracownicy Ministerstwa Finansów wspólnie z polskimi, światłymi parlamentarzystami. Kłabutko jestem. Dyrektor departamentu, chwilowo na urlopie – przedstawił się wczasowicz.
- To interesujące. Mniej biurokracji będzie? – ucieszył się Gruby i zaprosił dyrektora do stolika.
- Oczywiście, oczywiście. Walczymy z biurokracją uprzykrzającą życie. Koniec z NIPem. Po co te powielania danych. Pesel, nip, regon, numer dowodu, w koło Macieju. Nie do spamiętania.
- Nie ma nipa no i kwita – skonstatował Król I poetycko.
- Super, super – roześmiał się Kłabutko – NIP już wisi mi, niech żyje ZAP 3 – zarapował dyrektor spontanicznie.
- Nie rozumiem. Jaki zaptrzy? – zdziwił się Gruby.
- ZAP 3. Nowa deklaracja zamiast NIP – wyjaśnił Kłabutko życzliwie- Przecież musi być coś zamiast.
- Eeee. Coś pan kręci. Miało nie być powielania – przypomniał Król I.
- I nie ma. ZAP 3 to całkowicie nowy druk. Nie ukrywam, że z mojego departamentu. Śliczny jest – w głosie dyrektora pobrzmiewała duma .
- To może warto było zostawić NIP jednak?
- Co też pan taki konserwatywny. NIP to przeżytek, archaizm, skamielina postkomunistyczna. Zmiana napędza świat. Popatrz pan ile się dzieje. Likwidujemy, powstaje chwilowy chaos, który naprawiamy, dodajemy ZAP 3, powstaje chwilowy chaos, który naprawiamy, nowy rząd postanawia dalej ułatwiać i likwiduje po trzech latach ZAP 3, powstaje ZAK 7…
- I chwilowy chaos – dokończył Gruby.
- Jasne, zniknie ZAK 7 ale w zamian już mamy PIK 8 i CIF 12. Zmiana jest fascynująca. Za każdym razem nowocześniejszy system komputerowy, nowe przetargi, nowe wyzwania. Życie obywatela staje się coraz prostsze, biurokracja znika z dnia na dzień, a moi ludzie czują się potrzebni i kreatywni.
- To interesujące – przyznał Król I – Szczególnie to co pan powiedział o zmniejszaniu biurokracji.
- Sądzi pan, że nie zmniejszamy? – Kłabutko spojrzał uważnie na Króla I – ZAP 3 jest naprawdę prostym drukiem, przyjaznym dla obywatela.
- Nie wątpię – dodał Gruby i poszedł po trzy kufle puszczańskiego.
Cztery godziny później Heniek Kłabutko zgodził się z przyjaciółmi, że ten system długo nie pociągnie, że biurokracja dusi a urzędnicy z ministerstwa finansów przetrzymają każdego reformatora.
- Stary, ty nie uwierzysz, stary, nie uwierzysz ile ja mam w biurku protopy, ptoro, prototypów nowych druków, na trzydzieści lat reform wystarczy. I ja je wszystkie spalę. Spalę, rozumiesz druhu? Precz z biurokracją!– entuzjazmował się podochocony puszczańskim dyrektor.
Po następnych dwóch godzinach mieli genialny plan rozmontowania biurokracji europejskiej, zwiększenia parytetu połowu polskiego dorsza i sprowadzenia franka do poziomu dwa złote dwanaście groszy. W momencie kiedy z radości zaintonowali wspólnie pieśń „A mury, runą, runą i pogrzebią stary świat”, podszedł do nich strażnik miejski. W ręku trzymał plik druków mandatowych DM7 obowiązujący od dziesięciu lat w niezmienionej formie. Tylko kwoty strażnik wpisywał inne. Też był zwolennikiem zmian.

Paweł Ławicki

http://www.podatki .biz

03 wrz 2011, 21:18
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Zaczynają się pokazywać artykuły w prasie (RZECZPOSPOLITA) z których przedsiębiorcy, kadrowe i księgowe powoli dowiadują się co będą musieli teraz szybko wykonać - bo od września w ramach "UDOGODNIEŃ" wprowadzonych zmianą ustawy. O zakupie nowych programów kadrowo płacowych nie wspominając.

Np:uzyskać PESEL dla zatrudnionego cudzoziemca i ... zgłosić do ZUS

A najlepsze dotyczy przedsiębiorców- płatników - składają ZIPA.  Tak więc ZUS mogą spodziewać się w tym miesiącu ( jeszcze przed wyborami) oblężenia i z pewnością te kolejki zobaczymy w TV.

A mogło być inaczej... po co nam te idiotyczne zmiany ?  Niepotrzebne zużycie papieru i czasu.

06 wrz 2011, 22:28
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Nowe zasady ewidencji i identyfikacji podatników i płatników:

Komunikat na stronie IS Wrocław:
http://www.is.wroc.pl/index.php?idM=&idA=710

Informator IS Wrocław  :wacko:
http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=7aaba39a1ab942d49b0e1a01794474b5.pdf&nazwa=NIP.pdf&lnk=tak

07 wrz 2011, 20:25
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Jak sądzicie jaki odsetek płatników będzie wiedział dziś o zmianie zasad dot. NIP ? 10,20,30% ?

08 wrz 2011, 07:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
0,5%  :lol:

08 wrz 2011, 11:28
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)