Teraz jest 05 wrz 2025, 22:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Ulga meldunkowa 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA03 cze 2010, 20:41

POSTY        3
Post Ulga meldunkowa
Zajmuję się rozliczaniem przychodów uzyskanych ze sprzedaży nieruchomości posiadanych krócej niż 5 lat. Konkretnie chodzi mi o ulgę meldunkową, a dokładnie o własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego i odrębną własność lokalu, a grunty z nimi związane (te na których stoi i jest przynależny lokal). Według przepisów zwolnienie dotyczy tylko lokalu mieszkalnego. U nas zaliczamy wszystko do zwolnienia, łącznie z tym gruntem. Interpretacje w tej sprawie są różne. Pogubiłam się już w tym wszystkim. :blink:  Jak w waszych urzędach jest to interpretowane?

07 lut 2011, 14:21
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2011, 19:34

POSTY        3
Post Ulga meldunkowa
Jeden ze śląskich - ulgę liczymy od mieszkania , a od gruntu podatek. W kwestii wartości gruntu odsyłamy podatników do Spółdzielni Mieszkaniowych o ustalenie wartości gruntu i w większości przypadków Spółdzielnie im pomagają.

07 lut 2011, 16:54
Zaawansowany

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:32

POSTY        53
Post Ulga meldunkowa
Kształtujaca się linia orzecznictwa wskazuje na zwolnienie zarówno mieszkania jak i gruntu. I myslę, że słusznie.

Jeden z ostatnich wyroków z 10.12.2010r. III SA/Wa 905/10 - Wyrok WSA w Warszawie

Z uzasadnienia wyroku:

Innymi słowy ulga meldunkowa powinna dotyczyć całości sprzedanego udziału w nieruchomości tzn. gruntu będącego w użytkowaniu wieczystym czy też udziału w nim i posadowionego na nim budynku czy też lokalu w takim budynku, co wprawdzie nie wynika z samej treści ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ale z przepisów Kodeksu cywilnego, które stanowią, że grunt i posadowione na nich budynki stanowią całość nieruchomości i nie mogą być przedmiotem odrębnej sprzedaży.

Powyższy pogląd został zawarty w wyroku WSA w Warszawie z dnia 22 kwietnia 2010 r. a Sąd w składzie rozpoznającym sprawę w pełni go podziela i uznaje za swój. Pogląd ten został wyrażony także w wyroku WSA w Olsztynie sygn. akt. I SA/Ol 576/10.

09 lut 2011, 00:40
Zaawansowany

REJESTRACJA23 lis 2009, 15:29

POSTY        51
Post Ulga meldunkowa
pomorze-
jeżeli sprzedaż dotyczy lokalu mieszkalnego, gdzie właścicielowi przysługuje tylko udział w częściach wspólnych nieruchomości gruntowej  to zwolnienie stosujemy do tego gruntu równiez, nie wyceniamy tego udziału. a jeżeli sprzedaż dotyczy nieruchomości zabudowanej budynkiem mieszkalnym, to zwolnienie  stosujemy tylko do budynku mieszkalnego, grunt jest opodatkowany. Choć o innych interpretacjach i orzeczeniach też słyszałam....

09 lut 2011, 08:17
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Post Re: Ulga meldunkowa
A propos meldunku.
Jeśli jestem zameldowany na stałe przy ulicy X, a mieszkam od roku w całkiem innej dzielnicy przy ul. Y która należy do innego urzędu skarbowego, to jeśli chcę złożyć PIT w nowym urzędzie, to wystarczy, że złożę w tym urzędzie w NIP-3 w którym zgłoszę adres przy ul. Y? Nie będąc tam zameldowanym nawet czasowo???

12 mar 2011, 15:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 18:44

POSTY        30
Rozliczasz się zgodnie z miejscem zamieszkania na dzień 31.12.2010.
Złóż więc NIP-3 w nowym urzędzie (tylko dat nie pomyl)  :D

13 mar 2011, 05:13
Początkujący

REJESTRACJA03 cze 2010, 20:41

POSTY        3
Moja władza zadecydowała, że nie mam zaliczać gruntów również tych od lokali do ulgi meldunkowej. Jedna ze spółdzielni mieszkaniowych zrobiła takie zaświadczenie o wartości gruntów, że dochód do opodatkowania wyszedł ponad 5000zł. Masakra! Mam ustalać sama wartość i proporcjonalnie wg. przychodu uzyskanego ze sprzedaży wylliczać podatnikowi dochód do opodatkowania. Na dzień dzisiejszy nie wiem jak mam to robić, bo nie mam na to czasu, ponieważ tylko ciagle przyjmuję zeznania i wystawiam zaświadczenia, no i obsługuję podatników itd! Może z Was ktoś tak już robi, to będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

15 mar 2011, 19:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2011, 19:18

POSTY        16
Faktycznie namieszane. Zwróćcie uwagę, że spółdzielnie wyceniają wartość gruntu licząc: wartość  działki, na której stoi budynek przez ilość metrów działki razy ilość metrów w konkretnym lokalu mieszkalnym.
Problem jest tylko taki, że jeden budynek dziesięciopiętrowy jest usytuowany na działce o powierzchni wystarczającej zaledwie na postawienie budynku plus klatki schodowe a inny na działce na której stoi jeszcze pięć budynków, zaś  powierzchnia działki to grunt pod budynkiem plus cały grunt między budynkami.
Wyliczenia wartości gruntu przyporządkowanego do lokalu wynoszą wówczas np. mieszkanie 70 metrowe - grunt wart 1500 zł, zaś mieszkanie 30 metrowe w bloku obok - grunt wart 5000 zł.
Ale to.... Polska właśnie... :stop:

17 mar 2011, 18:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]