Jak wygląda u Was sprawa przyjmowania wniosków o wydanie zaświadczeń w przypadku zmiany adresu zamieszkania przez podatnika? Tzn. czy przyjmujecie wnioski zgodnie z aktualnym miejscem zamieszkania podatnika i w przypadku jeśli podatnik zeznanie za np. 2009r. złożył w innym urzędzie, to występujecie do tego urzędu gdzie zostało to zeznanie złożone z zapytaniem, następnie po otrzymaniu informacji wystawiacie zaświadczenie?
Czy przyjmujecie wniosek w tym urzędzie gdzie zostało złożone zeznanie, pomimo zmiany adresu zamieszkania i właściwości miejscowej?
------------- poprawki wykonał - TRANQILO. Mnóstwo błędów ortograficznych - wstydź się JUST08.
27 paź 2010, 12:01
Zaświadczenia o dochodach
Piszemy zapytanie do US gdzie było złożone zeznanie.I
-------------- GWIAZDKA - nie blokuj klawiatury na kapitalikach, nie wypada internaucie. Poprawiłem TRANQILO. 2010-11-29
29 lis 2010, 18:46
Zaświadczenia o dochodach
Piszemy zapytanie do urzędu gdzie było złożone zeznanie i wystawiamy na tej podstawie zaświadczenie, ale z doświadczenia wiem, że są urzędy, które robią odwrotnie. Rozmawiałam na ten temat z naszym Z-cą NUS i wspólnie ustaliliśmy, że nie wystawiamy zaświadczeń osobą, które zmieniły już właściwość miejscową.
01 gru 2010, 09:07
Re: Zaświadczenia o dochodach
Czy u Was także nie można wydrukować zaświadczeń z B.A. z zeznań złożonych w 2015 r.? Szczególnie interesuje mnie PIT-28 i zaświadczenie o należnym podatku?
18 sty 2016, 08:16
Marika1988
Czy u Was także nie można wydrukować zaświadczeń z B.A. z zeznań złożonych w 2015 r.? Szczególnie interesuje mnie PIT-28 i zaświadczenie o należnym podatku?
u nas już można informatycy muszą coś wgrać ale od dzisiaj działa powodzenia
18 sty 2016, 14:13
Czy do uzyskania zaświadczenia do 500+ potrzeby jest dochód za 15r. czy za 14r. ? Czy pytają już o to w Waszych Urzędach?
12 lut 2016, 09:50
wympar
Czy do uzyskania zaświadczenia do 500+ potrzeby jest dochód za 15r. czy za 14r. ? Czy pytają już o to w Waszych Urzędach?
Wydałyśmy już kilka zaświadczeń do 500+ i był to zgodnie z wnioskiem podatnika dochód za 2015r.
12 lut 2016, 18:48
Ponoć w/g Poznańskiego Centrum Świadczen, na dzień dzisiejszy pod uwagę należy brać dochód za 2014.
29 lut 2016, 10:19
Na logikę wnioski do końca kwietnia powinny zawierać dochód za 2014 ponieważ podatnik ma jeszcze czas na złożenie zaznania do 2 maja. Podobnie jak w przypadku becikowego - rodzice dzieci urodzonych w trakcie akcji zeznań biorą zaświadczenia z roku wcześniej. Zresztą pytanie chyba bezzasadne bo MOPSy, MOPRy i inne instytucje świadczące pomoc społeczną od 1 stycznia same pobierają dane z USów.
29 lut 2016, 18:51
monaliza200
wympar
Wydałyśmy już kilka zaświadczeń do 500+ i był to zgodnie z wnioskiem podatnika dochód za 2015r.
Mam pytanie dot. opłaty skarbowej?
Skoro ustawa jeszcze nie weszła w życie to czy pobieracie opłatę skarbową od tych podatników, którzy biorą zaświadczenie do MOPS w z związku z 500+?
Pytam z ciekawości, bo u mnie jeszcze się nie zdarzyło ale na logikę opłata powinna być pobierana.
29 lut 2016, 21:54
Przecierz to są świadczenia socjalne. czyli brak opłaty.
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
29 lut 2016, 22:23
ztw
Przecierz to są świadczenia socjalne. czyli brak opłaty.
Wiem, że świadczenia socjalne są bez opłaty ale skoro podatnik chce alby mu wystawić zaświadczenie i jako powód podaje konieczność złożenia w MOPS w związku z ustawą, która nie weszła jeszcze w życie to też ma być bez opłaty? Chyba coś nie tak?
Ostatnio edytowano 01 mar 2016, 08:20 przez roxette, łącznie edytowano 1 raz
01 mar 2016, 08:20
Wszystkie zaświadczenia do celów socjalnych nie podlegają opłacie skarbowej. U nas już około 700-800 zaświadczeń o dochodach wystawionych, a przecież MOPRY-y same już pobierają dane, ale w praktyce wygląda to tak, ze ludzie i tak przychodzą do US. A szturm się zacznie w kwietniu jak będzie termin na składanie wniosków o 500+. A wiadomo, wtedy ostateczny termin na składanie PIT-ów. To dopiero będzie się działo. Jak wystawiacie zaświadczenia za rok 2015 w przypadku gdy za 2014, czyli w 2015, wnioskodawca otrzymał kwotę wynikająca z różnicy z PIT/UZ? Czy odrębne zaświadczenie z UZ? Czy w ogóle dochodu z UZ nie wykazujecie? W obecnym rozporządzeniu MPiPS nie ma czegoś takiego jak wzór zaświadczenia, jak to było w latach ubiegłych, więc tak na prawdę nie wiadomo jak takie zaświadczenia wystawiać?
01 mar 2016, 09:01
US-y nie powinny wydawać zaświadczeń do 500+,nie ma podstaw prawnych i gminy, ops-y, mopsy-y same pobierają nasze dane poprzez portal EMP@TIA, wnioskodawcy do tych celów składaja przecież "oświadczenia" tak jest w rozp. Ministra RPiPS z dnia 18.02.2016 r.