Witam serdecznie, jestem świeży w podatku dochodowym i interesuje mnie kwestia podatku pobieranego w Holandii. Mianowicie na Jarografie widnieje kwota podatku zapłaconego wraz z obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi. Jak więc wyliczacie podatek faktycznie zapłacony za granicą, a jak ubezpieczenie społeczne? Są jakieś skale, stopy, procenty czy schematy? Skąd je bierzecie ? Proszę o możliwie jak najwięcej informacji Jak ktoś posiada wzory przetłumaczonych jarografów bądź jakieś inne wytyczne jak to czytać to będę wdzięczny.
____________________________________ Stanowisko: Klikacz/Małpa od wciskania guzików/Starszy operator SSP - to się waha ;)
12 lis 2016, 20:10
Re: Podatek Holandia
Jak skończyłeś studia, to internet powinien Tobie wystarczyć aby obliczyć podatek. Nie rób siary, to proste wyliczenia matematyczne. Pozdrawiam
12 lis 2016, 21:49
Somebody
Witam serdecznie, jestem świeży w podatku dochodowym i interesuje mnie kwestia podatku pobieranego w Holandii. Mianowicie na Jarografie widnieje kwota podatku zapłaconego wraz z obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi. Jak więc wyliczacie podatek faktycznie zapłacony za granicą, a jak ubezpieczenie społeczne? Są jakieś skale, stopy, procenty czy schematy? Skąd je bierzecie ? Proszę o możliwie jak najwięcej informacji Jak ktoś posiada wzory przetłumaczonych jarografów bądź jakieś inne wytyczne jak to czytać to będę wdzięczny.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
13 lis 2016, 09:11
shoto
Jak skończyłeś studia, to internet powinien Tobie wystarczyć aby obliczyć podatek. Nie rób siary, to proste wyliczenia matematyczne. Pozdrawiam
Ktoś tu chciał zabłysnąć ale nie wyszło. Po 1 - co do czytania jarografów mają studia? Poza tym nie każdy kończył administrację. Po 2 - chyba nie pracujesz droga Koleżanko/Kolego w podatku dochodowym A jak pracujesz to lepiej się nie wychylaj że nie wiesz o czym mówię, bo to dopiero siara. Może Cię zaskoczę, ale liczyć umiem dobrze, ale to nie ma żadnego znaczenia tutaj. Chodzi o czytanie Jarografów. Jest to informacja o dochodach z Holandii. Na nim znajdują się różne pola i wartości. No i tu jest ten problem, że na większości wpisany jest łączne tak jakby obciążenie (podatek + ub. społeczne), jako jedno pole, brak wyszczególnionego ile pobrano podatku a ile społecznych. Do tego ponoć stosuje się przeliczniki, bo to obciążenie CO ROKU zmienia swoją wysokość w %. Z tego co się orientuję to jest tak że jak łącznie od podstawy wymiaru jest pobrane 36% około to w tym jest tylko 8% albo i mniej podatku... w zależności od roku.
Jestem w tym nowy, a żadna ustawa, żadne rozporządzenie, żadna szkoła nie da Ci informacji jak uzyskać informację o wysokości SAMEGO podatku. Pozdrawiam cieplutko, besos!
____________________________________ Stanowisko: Klikacz/Małpa od wciskania guzików/Starszy operator SSP - to się waha ;)
13 lis 2016, 18:11
gyokuro
Somebody
Dziękuję serdecznie stronę znam, dzięki niej wiem jak rozczytywać jarografy niestety nie wiadomo nadal ile % z tej kwoty stanowi Podatek, a ile społeczne jest tylko info o tym, że w Holandii można starać się o zwrot maksymalnie do tej kwoty. A u nas nic hehe Ale i tak dzięki wielkie
do 19.922 € - Stawka podatkowa 8,40%, ubezpieczenie społeczne 28,15% , całkowity podatek 36,55%, w sumie zapłacony podatek w tym przedziale 7.281 euro
od 19.923 € do 33.715 € - Stawka podatkowa 12,25%, ubezpieczenie społeczne 28,15% , całkowity podatek 40,40%, w sumie zapłacony podatek w tym przedziale 12.853 euro
od 33.716 € do 66.421 € - Stawka podatkowa 12,25%, całkowity podatek 40,40%, w sumie zapłacony podatek w tym przedziale 26.066 euro
Powyżej 66.422 € - Stawka podatkowa 52%, całkowity podatek 52%
Przy tej okazji wyjaśnia się też tajemnica dziwactwa, jakim jest to, że druga i trzecia stawka podatkowa wynoszą tyle samo, czyli 40,40 %. Stawka jest faktycznie ta sama, ale w przypadku dochodów do 33.715 euro lwią część (28,15 %) stanowią składki na ubezpieczenia społeczne.
do 19.922 € - Stawka podatkowa 8,40%, ubezpieczenie społeczne 28,15% , całkowity podatek 36,55%, w sumie zapłacony podatek w tym przedziale 7.281 euro
od 19.923 € do 33.715 € - Stawka podatkowa 12,25%, ubezpieczenie społeczne 28,15% , całkowity podatek 40,40%, w sumie zapłacony podatek w tym przedziale 12.853 euro
od 33.716 € do 66.421 € - Stawka podatkowa 12,25%, całkowity podatek 40,40%, w sumie zapłacony podatek w tym przedziale 26.066 euro
Powyżej 66.422 € - Stawka podatkowa 52%, całkowity podatek 52%
Przy tej okazji wyjaśnia się też tajemnica dziwactwa, jakim jest to, że druga i trzecia stawka podatkowa wynoszą tyle samo, czyli 40,40 %. Stawka jest faktycznie ta sama, ale w przypadku dochodów do 33.715 euro lwią część (28,15 %) stanowią składki na ubezpieczenia społeczne.
I takich ludzi się ceni! DZIĘKUJĘ BARDZO! Pozdrawiam !
13 lis 2016, 21:36
A ja mam pytanie do Was drodzy skarbowcy, wiadomo wzywamy do dochodów z Holandii, mamy tego PIT/ZG i poz."podatek zapłacony za granicą". Ludzie/ biura rachunkowe wpisują Wam tam faktycznie podatek przeliczony na zł czyli te ok 8% w większości przypadków czy podatek ze składkami czyli Ingehouden Loonbelasting? weryfikujecie w jakiś sposób te zeznania, korekty PIT-36 ? Wiadomo ulga abolicyjna obowiązuje ale jednak w PIT/ZG coś powinno być. Ja mam swoje zdanie choć praktyki widzę są różne i jestem ciekaw jak jest w innych woj.
Drugie pytanie pobierał ktoś z WAS Jaaropgaaf z holenderskiej strony ponoć można tylko pytanie z której i jakie dane są potrzebne do logowania.