Opisany przez ciebie problem poruszałem już szeroko w zakładce podatki dochodowe - temat - sprzedaż nieruchomości mieszkania. Jeżeli jesteś zainteresowany możesz zerknąć. Z mojego dalszego doświadczenia wynika, że obliczenie tego podatku powinno wyglądać następująco :w zeznaniu PIT-36 za 2008 rok, w poz. 193 lub 194, należy ująć podatek od sprzedaży udziału w wieczystym użytkowaniu gruntów sprzedanej nieruchomości, tj. odziedziczonej części lokalu mieszkalnego wg poniższego wyliczenia :
1. Powierzchnia działki, na której usytuowany jest budynek wielomieszkaniowy, w którym znajduję się przedmiotowy lokal mieszkalny – np. 900 m2.(zgodnie z aktem notarialnym Rep. A nr …….. z dnia ……… - umowy sprzedaży lokalu i oddania w wieczyste użytkowanie gruntu oraz wypisu z rejestru gruntów Urzędu Miejskiego w …………………………..- chodzi tu o akt nabycia mieszkania przez sprzedających).
2. Wartość działki wg cen rynkowych obowiązujących na terenie miasta, gdzie znajduje się lokal, w terminie zawarcia umowy sprzedaży – np. 75.000 zł.
3. Cena 1 m2 – 83,33 zł (75.000 zł : 900).
4. Udział przedmiotowego lokalu w ogólnej powierzchni działki - 13/1000.
5. 900 m2 : 1000 = 0,9 x 13 = 11,7 m2.
6. Na lokal mieszkalny przypada 11,7 m2 x 83,33 zł = 974,96 zł.
7. Obliczenie udziału na każdego ze spadkobierców : 974,96 zł : 2 osoby = 487,48 zł.
8. Obliczenie podatku - 487 zł x 19 % = 92,53 ~ 93,00 zł.
Wyliczenie jest oczywiście przykładowe, pokazuje jednak zasadę postępowania.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Dziękuję pięknie za pomoc i wzór, ale teraz mam problem z ustaleniem wartości rynkowej owej działki w styczniu 2008 roku, bo wtedy był sprzedany lokal mieszkalny

. Czy są gdzieś jakieś tabele, wartości (może w GUS, US) innych urzędach, ktróre podają średnie wartości gruntów budowlanych w Warszawie, w poszczególnych dzielnicach :mur:
Pozdrawiam, dzięki.