Teraz jest 05 wrz 2025, 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Podatek od sprzedaży udziałów w gruncie związanym z lokalem 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2006, 10:32

POSTY        8
Post Podatek od sprzedaży udziałów w gruncie związanym z lokalem
W roku 2008 żona zbyła wraz ze swoim bratem po 1/2 lokalu nabytego na drodze spadkowej po rodzicach. Na mocy ustawy art. 21 ust.1 pkt 126 (dawna ulga meldunkowa) po indywidualnej interpretacji US, przychód ze sprzedaży tegoż lokalu mieszkalnego został zwolniony z opodatkowania. Jednakże przychód ze sprzedaży gruntu lub udziału w gruncie związanego ze zbywanym lokalem podlega opodatkowaniu. W akcie notarialnym sprzedaży jest napisane, że dany lokal wraz z udziałem wynoszącym 13/1000 części we współwłasności części wspólnych budynku i prawie użytkowania wieczystego gruntu za łączną cenę 350000,00 zł sprzedali...
Moje pytanie brzmi: jak mam wyliczyć, od czego, jakiej kwoty, ile procent, itd, te przychody, które podlegają opodatkowaniu żeby je wpłacić do US do końca kwietnia 2009r ? czy jest do tego jakiś PIT do zeznania rocznego za 2008? Proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam. Włodek

22 kwi 2009, 22:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 18:27

POSTY        17

W roku 2008 żona zbyła wraz ze swoim bratem po 1/2 lokalu nabytego na drodze spadkowej po rodzicach. Na mocy ustawy art. 21 ust.1 pkt 126 (dawna ulga meldunkowa) po indywidualnej interpretacji US, przychód ze sprzedaży tegoż lokalu mieszkalnego został zwolniony z opodatkowania. Jednakże przychód ze sprzedaży gruntu lub udziału w gruncie związanego ze zbywanym lokalem podlega opodatkowaniu. W akcie notarialnym sprzedaży jest napisane, że dany lokal wraz z udziałem wynoszącym 13/1000 części we współwłasności części wspólnych budynku i prawie użytkowania wieczystego gruntu za łączną cenę 350000,00 zł sprzedali...
Moje pytanie brzmi: jak mam wyliczyć, od czego, jakiej kwoty, ile procent, itd, te przychody, które podlegają opodatkowaniu żeby je wpłacić do US do końca kwietnia 2009r ? czy jest do tego jakiś PIT do zeznania rocznego za 2008? Proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam. Włodek

Opisany przez ciebie problem poruszałem już szeroko w zakładce podatki dochodowe - temat - sprzedaż nieruchomości mieszkania. Jeżeli jesteś zainteresowany możesz zerknąć. Z mojego dalszego doświadczenia wynika, że obliczenie tego podatku powinno wyglądać następująco :w zeznaniu PIT-36 za 2008 rok, w poz. 193 lub 194, należy ująć podatek od sprzedaży udziału w wieczystym użytkowaniu gruntów sprzedanej nieruchomości, tj. odziedziczonej części lokalu mieszkalnego wg poniższego wyliczenia :
1. Powierzchnia działki, na której usytuowany jest budynek wielomieszkaniowy, w którym znajduję się przedmiotowy lokal mieszkalny – np. 900 m2.(zgodnie z aktem notarialnym Rep. A nr …….. z dnia ……… - umowy sprzedaży lokalu i oddania w wieczyste użytkowanie gruntu oraz wypisu z rejestru gruntów Urzędu Miejskiego w …………………………..- chodzi tu o akt nabycia mieszkania przez sprzedających).
2. Wartość działki wg cen rynkowych obowiązujących na terenie miasta, gdzie znajduje się lokal, w terminie zawarcia umowy sprzedaży – np. 75.000 zł.
3. Cena 1 m2 – 83,33 zł (75.000 zł : 900).
4. Udział przedmiotowego lokalu w ogólnej powierzchni działki - 13/1000.
5. 900 m2 : 1000 = 0,9 x 13 = 11,7 m2.
6. Na lokal mieszkalny przypada 11,7 m2 x 83,33 zł = 974,96 zł.
7. Obliczenie udziału na każdego ze spadkobierców : 974,96 zł : 2 osoby = 487,48 zł.
8. Obliczenie podatku - 487 zł x 19 % = 92,53 ~ 93,00 zł.
Wyliczenie jest oczywiście przykładowe, pokazuje jednak zasadę postępowania.

23 kwi 2009, 08:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2006, 10:32

POSTY        8

<!--quoteo(post=46641:date=22. 04. 2009 g. 22:05:name=Wlodek)--><div class='quotetop'>(Wlodek @ 22. 04. 2009 g. 22:05) [snapback]46641[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Opisany przez ciebie problem poruszałem już szeroko w zakładce podatki dochodowe - temat - sprzedaż nieruchomości mieszkania. Jeżeli jesteś zainteresowany możesz zerknąć. Z mojego dalszego doświadczenia wynika, że obliczenie tego podatku powinno wyglądać następująco :w zeznaniu PIT-36 za 2008 rok, w poz. 193 lub 194, należy ująć podatek od sprzedaży udziału w wieczystym użytkowaniu gruntów sprzedanej nieruchomości, tj. odziedziczonej części lokalu mieszkalnego wg poniższego wyliczenia :
1. Powierzchnia działki, na której usytuowany jest budynek wielomieszkaniowy, w którym znajduję się przedmiotowy lokal mieszkalny – np. 900 m2.(zgodnie z aktem notarialnym Rep. A nr …….. z dnia ……… - umowy sprzedaży lokalu i oddania w wieczyste użytkowanie gruntu oraz wypisu z rejestru gruntów Urzędu Miejskiego w …………………………..- chodzi tu o akt nabycia mieszkania przez sprzedających).
2. Wartość działki wg cen rynkowych obowiązujących na terenie miasta, gdzie znajduje się lokal, w terminie zawarcia umowy sprzedaży – np. 75.000 zł.
3. Cena 1 m2 – 83,33 zł (75.000 zł : 900).
4. Udział przedmiotowego lokalu w ogólnej powierzchni działki - 13/1000.
5. 900 m2 : 1000 = 0,9 x 13 = 11,7 m2.
6. Na lokal mieszkalny przypada 11,7 m2 x 83,33 zł = 974,96 zł.
7. Obliczenie udziału na każdego ze spadkobierców : 974,96 zł : 2 osoby = 487,48 zł.
8. Obliczenie podatku - 487 zł x 19 % = 92,53 ~ 93,00 zł.
Wyliczenie jest oczywiście przykładowe, pokazuje jednak zasadę postępowania.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Dziękuję pięknie za pomoc i wzór, ale teraz mam problem z ustaleniem wartości rynkowej owej działki w styczniu 2008 roku, bo wtedy był sprzedany lokal mieszkalny  :( . Czy są gdzieś jakieś tabele, wartości (może w GUS, US) innych urzędach, ktróre podają średnie wartości gruntów budowlanych w Warszawie, w poszczególnych dzielnicach  :mur:
Pozdrawiam, dzięki.

23 kwi 2009, 09:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 18:27

POSTY        17
Można spróbować w necie na stronach Urzędu Miasta lub dzielnicy - przetargi na sprzedaż nieruchomości lub prawa wieczystego użytkowania gruntów. Można też spróbować w US-sie, tam chyba mają dostęp do danych o cenach rynkowych prawa wieczystego użytkowania gruntów. W ogóle sprawa opodatkowania tego udziału jest dyskusyjna i może z czasem jeszcze będą zmiany w interpretacji, ale ze względu na stosunkowo niskie obciążenie podatkowe nie warto w tej sprawie polemizować.
Cyt. post kolegi - "Nie ma w ogóle takich transakcji. Udział w wieczystym użytkowaniu jest prawem związanym z własnością (to jest chyba gdzieś w ustawie o własności lokali). Prawa związane z własnością nieruchomości uważa się za części składowe tej nieruchomości (art.50 KC). Z kolei według Art. 47. § 1 KC część składowa rzeczy nie może być odrębnym przedmiotem własności i innych praw rzeczowych. Z tego by wychodziło, że taki udział w ogóle nie może być przedmiotem samodzielnego obrotu. Zresztą nawet gdyby mógł, taka transakcja nie miałaby żadnego sensu gospodarczego. Ustawodawca chyba jak zwykle nie pomyślał...".

Powodzenia w poszukiwaniach !

23 kwi 2009, 19:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 17:32

POSTY        79
Post Podatek od sprzedaży udziałów w gruncie związanym z lokalem
zgadza się , że ulga meldunkowa obejmuje lokal mieszkalny, z tym że udział w grunie jest przynależny do lokalu mieszkalnego więc czy należy go opodatkować ?? z tego co wiem, praktyka dowodzi że nie opodatkowywać i zwolnic w całości, takie rozważania były ostatnio m.in. Gazecie Prawnej (teraz spojrzałam na datę 2006 rok!)

06 lip 2009, 17:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]