Teraz jest 05 wrz 2025, 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Płatnik 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:09

POSTY        8
W jaki sposób wyliczyc należną, a niepobraną  zaliczkę  w sytuacji gdy płatnik wypłacając wynagrodzenie naliczał podatek i składki od  części  wynagrodzenia, resztę  -  wypłacał pod stołem ?
Dla przykładu: z pensji w wysokości 2000 zł w liście płac wykazywano 800 zł i od tego naliczano podatek i składki, natomiast 1200 zł wypłacane było poza konkursem. Czy mam potraktowac 1200 zł jako netto i ubruttowic (ale jak?), czy od wypłaconego 1200 zł wyliczyc niepobraną należnośc   budżetu?  Co na to przepisy?
Help  <_<

Ostatnio edytowano 10 lis 2008, 12:38 przez Zadziorek, łącznie edytowano 1 raz

10 lis 2008, 11:54
Zaawansowany

REJESTRACJA08 gru 2006, 09:35

POSTY        58
... a skad wiesz, że wypłacał, masz jakieś dowody i jake, no i co mówi strona + pracownik ...

10 lis 2008, 15:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:09

POSTY        8
Odbiór pieniążków był kwitowany, z dokładnym opisem. Są zeznania.

10 lis 2008, 18:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2007, 07:51

POSTY        5

W jaki sposób wyliczyc należną, a niepobraną  zaliczkę  w sytuacji gdy płatnik wypłacając wynagrodzenie naliczał podatek i składki od  części  wynagrodzenia, resztę  -  wypłacał pod stołem ?
Dla przykładu: z pensji w wysokości 2000 zł w liście płac wykazywano 800 zł i od tego naliczano podatek i składki, natomiast 1200 zł wypłacane było poza konkursem. Czy mam potraktowac 1200 zł jako netto i ubruttowic (ale jak?), czy od wypłaconego 1200 zł wyliczyc niepobraną należnośc   budżetu?  Co na to przepisy?
Help  <_<

Witam,
moim zdaniem, skoro wypłacono 1200 zł, to należałoby to potraktować jako netto i obliczyć jakie było brutto. Można sporządzic taki kalkulator. Proponuję uśmiechnąć się do informatyków. Trzeba im tylko podać jaka jest zasada liczenia.

Ups, teraz dopiero zauważyłam datę posta....

19 sty 2009, 17:39

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
I mi problem przemknął. A jest ciekawy i sądzę że wcale nie jest jednoznaczny. Wszystko zależy od umowy zawartej między stronami. Co z reguły nie jest takie proste do ustalenia.
Z pewnością odbywało się to za obopółną zgodą ( choć oczywiście pracownik czasem nie ma wiele do powiedzenia ).
Czy z faktu, iż płatnik miał obowiązek obliczyć, pobrać i odprowadzić stosowne potrącenia ( zarówno "ZUS" jak i zaliczkę na podatek ) należy   uznać iż faktyczna kwota wypłacona to jest kwota netto ??? Zakładamy w takim przypadku nie wiem czy słusznie, że w takim razie płatnik zawsze oblicza i pobiera tyle, że nie zawsze odprowadza. A przecież w uzgodnieniu z pracownikiem mógł od części kwoty nie pobrać zaliczki.

Czy regulacje zawarte w art. 26a i 30 OP coś jednoznacznie rozstrzygają ? Z pewnością wynika jednak z nich, że możemy mieć zarówno sytuację, gdy płatnik odpowida:
za podatek niepobrany
jak i za  podatek pobrany, a niewpłacony.

Kiedyś optowałem za stanowiskiem, iż z niepobraniem podatkiem mamy do czynienia tylko, gdy płatnik nie wykonał swych obowiązków, gdyż nie wiedzial , iż na nim ciążą lub gdy myślał iż dane świadczenie jest zwolnione. W pozostałych przypadkach jeśli wypłacał kasę poza listą, to znaczy iż wypłacał kwotę netto ( czyli zgodnie z powyższą propozycją ), a nie odprowadzil pobranych świadczń do budżetu. Czy jest to słuszne ??? :(

19 sty 2009, 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]