Teraz jest 05 wrz 2025, 22:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Nierzetelność księgi 0,5% 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2007, 09:51

POSTY        13
Organ stwierdził nierzetelność podatkowej księgi, gdyż kwota  zawyżonych kosztówuzyskania przychodów stanowi 6,1% kosztów wykazanych w ksiedze.
Do wyliczenia kosztów uzyskania przychodów organ podatkowy przyjął  wartości remanentu początkowego   i remanentu końcowego, wyniku czego kwota zawyżonych kosztów stanowiła 6,1% kosztów wykazanych      w księdze.
Czy prawidłowo wyliczono wartość kosztów uzyskania przychodów do stwierdzenia nierzetelności ksiegi - uwzględniając wartości remanentów początkowego i końcowego, czy może powinno się  przyjąć koszty uzyskania przychodów wykazane w księdze bez remanentów.
                                           Z góry dziekuję za odpowiedź :)

Ostatnio edytowano 06 wrz 2008, 06:27 przez Public, łącznie edytowano 1 raz

05 wrz 2008, 10:13
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2007, 13:45

POSTY        1
Ja uważam że do wyliczenia % nierzetelności winno się brać wyacznie koszty z księgi bez uwzględnienia remanentów.

05 wrz 2008, 10:33
Zaawansowany

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:28

POSTY        70
Kiedy jest nierzetelność a kiedy jej nie ma określa rozporządzenie do księgi i nie ma co gdybać, a 0,5% odnosi się do wartości przychodów lub kosztów ujętych w pkpir do czasu kontroli lub w roku podatkowym, więc nie ma co ustalać kosztów z remanentami. Remanenty służą ustaleniu kosztów uzyskania i dochodu za dany okres a definicja kosztów uzyskania wynika z ustawy- są to wszelkie koszty poniesione w celu ...

05 wrz 2008, 22:52

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Kiedy jest nierzetelność a kiedy jej nie ma określa rozporządzenie do księgi i nie ma co gdybać, a 0,5% odnosi się...

Nie jestem do końca przekonany, iż nie ma co gdybać.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->§ 27
ust. 1 Podatnicy są obowiązani do sporządzenia i wpisania do księgi spisu z natury towarów handlowych, materiałów (surowców) podstawowych i pomocniczych, półwyrobów, produkcji w toku, wyrobów gotowych, braków i odpadów, zwanego dalej „spisem z natury", na dzień 1 stycznia, na koniec każdego roku podatkowego, na dzień rozpoczęcia działalności w ciągu roku podatkowego, a także w razie zmiany wspólnika, zmiany proporcji udziałów wspólników lub likwidacji działalności.

ust. 2 Spis z natury podlega wpisaniu do księgi także wówczas, gdy osoby prowadzące działalność gospodarczą sporządzają go za okresy miesięczne oraz gdy na podstawie odrębnych przepisów jego sporządzenie zarządził naczelnik urzędu skarbowego.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
oraz
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->§ 10
ust. 3 Księgę uważa się za rzetelną, z zastrzeżeniem ust. 4, jeżeli dokonywane w niej zapisy dzwierciedlają stan rzeczywisty.
ust. 4 Księgę uznaje się za rzetelną również, gdy:
1) niewpisane lub błędnie wpisane kwoty przychodu nie przekraczają łącznie 0,5% przychodu wykazanego w księdze za dany rok podatkowy lub przychodu wykazanego w roku podatkowym do dnia, w którym naczelnik urzędu skarbowego lub organ kontroli skarbowej stwierdził te błędy, lub
...
5. Przepisy ust. 4 stosuje się odpowiednio w przypadku stwierdzenia braku zapisów lub błędnych zapisów dotyczących kosztów uzyskania przychodu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Jeśli kontrola dotyczyła lat ubiegłych to zdecydowanie remanenty miały wpływ na ustalenie wysokości kup. A nawet gdy jest wszczęta w trakcie roku to moim zdaniem wartość remanentu początkowego jest   także "zapisem dotyczącym kosztów uzyskania przychodu. Stąd też ma wpływ na ocenę rzetelności księgi.

06 wrz 2008, 10:46
Zaawansowany

POSTY        70
Ja nie neguję, że remanenty mają wpływ na wysokość kosztów uzyskania przychodu z danego roku, ale wpisane remanenty wykorzystuje sie do rozliczenia rocznego i wtedy ich wysokość jest brana do obliczeń. Mają być wpiosane ale nie powiększają sumy kosztów w księdze. Sam fakt technicznego wpisania, moim zdaniem, nie uzasadnia żeby je uwzględniać dla celów oceny pkpir. Oceniamy zapisy w księdze dokonane w danym roku podatkowym będące przychodami uzyskanymi -  lub  kosztami uzyskania ponoszonymi  - w trakcie roku kontrolowanego. Wydaje mi się, że jest to czytelniejsze w odniesieniu do sum zawartych w kolumnach pkpir.
Jak wyglądałaby ocena tej księgi podczas kontroli w trakcie roku? Kontrolujący musieliby sporządzać każdorazowo remanent końcowy na dzień kontroli.Nie wyobrażam sobie tego w sklepie np. spożywczym lub motoryzacyjnym średniej wielkości. To co najmniej 2-3 dni.samego spisywania. Znam ze strony praktycznej.
W temacie nierzetelności kosztów dot. ust.5 mogą być większe znaki zapytania, bo :
1. czy kosztami uzyskania w rozumieniu tego zapisu są wszelkie koszty w tym zakupy towarów i mat. pomocn.,
2. czy mamy rozumieć wszystko poza zakupem towarów i materiałów?
- stanowiso co do nierzetelności pkpir związane z zakupami określono w przepisach wcześniej, więc jak należałoby traktować te koszty całościowo czy po wyłączeniu zakupów.
Ja osobiście odnoszę się równocześnie do obydwu wielkości i na szczęście nie miałam dylematu, ponieważ kwoty zaniżenia czy zawyżenia były na tyle znaczne, że w obydwu przypadkach przekraczały 0,5%. Ale w wielu przypadkach kwota może nie mieścić się w 0,5% wartości wszystkich kosztów uzyskania (pkt.1) i będziemy musimy uznać księgę za rzetelną. Bynajmniej ja tak uważam.

07 wrz 2008, 10:47
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Czy to nie jest obłęd? Gostek prowadzi ksiegę niezgodnie ze stanem faktycznym, czyli nierzetelne, a my musimy uznać, że ta nierzetelna księga jest rzetelna mimo, że jest nierzetelna w swej rzetelności.

Rany ale papka mi wyszła. Teraz Mozeanglia się będzie ze mnie natrząsał.

07 wrz 2008, 17:16
Zaawansowany

REJESTRACJA08 gru 2006, 09:35

POSTY        58

Ja uważam że do wyliczenia % nierzetelności winno się brać wyacznie koszty z księgi bez uwzględnienia remanentów.

a jak ma się do tego parg.29 ust.5 czyli " spis z natury musi być pisany do księgi ..." wiec chyba są to koszty zapisane w księdze więc chyba podlegają ocenie ????

Ostatnio edytowano 08 wrz 2008, 07:40 przez Kingu, łącznie edytowano 1 raz

08 wrz 2008, 07:39
Zaawansowany

POSTY        70
Remanenty podlegają wpisowi do pkpir ale nie bierze się ich pod uwagę w trakcie roku przy ustalaniu obowiązku zaliczek, remanent początkowy wpisany nie jest kosztem poniesionym w danym roku podatkowym i dlatego uważam, że nie bierze się ich wartości . Jak ustalałoby się % w trakcie roku, kiedy nie sporządzono remanentu w czasie kontroli?  Z remanentem początkowym powiększającym koszty poniesione w trakcie roku? A oceniami rzetelność zapisów operacji, które miały miejsce w roku podatkowym.

Myślę, że właśnie tego nam potrzeba-  ustalania pewnych standartów, może to forum będzie mogło spełniać tę rolę. A ocena księgi , zasadności wydatków często sprawia problemy. Czasami przydałaby się "samopomoc".

26 wrz 2008, 21:01
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
POlecam lekturę co jest kosztem w świetle "uopdoof" w odniesieniu do prowadzących pkpir. Banał.

26 wrz 2008, 21:17

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

POlecam lekturę co jest kosztem w świetle "uopdoof" w odniesieniu do prowadzących pkpir. Banał.

POlecam Oktan byś ograniczył się do Hide Parku z tego rodzaju merytorycznymi komentarzami.

27 wrz 2008, 09:06
Fachowiec

POSTY        1034

<!--quoteo(post=34779:date=26. 09. 2008 g. 21:17:name=oktan)--><div class='quotetop'>(oktan @ 26. 09. 2008 g. 21:17) [snapback]34779[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

POlecam Oktan byś ograniczył się do Hide Parku z tego rodzaju merytorycznymi komentarzami.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Nie zgadzam się, że mój komentarz winien być w Hide Parku. Jeżeli uważasz, że nie jest merytoryczny- Art. 24 ust.2 U podatników osiągających dochody z działalności gospodarczej i prowadzących księgi przychodów i rozchodów dochodem z działalności jest różnica pomiędzy przychodem w rozumieniu art. 14 a kosztami uzyskania powiększona o różnicę pomiędzy wartością remanentu końcowego i początkowego towarów handlowych, materiałów (surowców) podstawowych i pomocniczych, półwyrobów, wyrobów gotowych, braków i odpadków, jeżeli wartość remanentu końcowego jest wyższa niż wartość remanentu początkowego, lub pomniejszona o różnicę pomiędzy wartością remanentu początkowego i końcowego, jeżeli wartość remanentu początkowego jest wyższa
-to ja już nie wiem o co chodzi, czyżby drugie dno?

Ostatnio edytowano 27 wrz 2008, 12:15 przez oktan, łącznie edytowano 1 raz

27 wrz 2008, 11:42

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Nie zgadzam się, że mój komentarz winien być w Hide Parku...

Porównaj sobie oba swoje posty, chyba się trochę różnią. W wolnych tematach pisz posty w stylu pierwszego do woli. W merytorycznych wątkach, może przypomnij sobie regulamin forum:

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->23. Nie publikuj postów, których jedyną treść stanowi -"dziękuję", "proszę", "dobrze", "tak", "nie", "popieram to", "masz rację", "nie masz racji", itp. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Twój pierwszy post wbrew pozorom niewiele się różni od wyżej wymienionych przykładowych wyrażeń. Tak to widzę i proszę tę uwagę potraktować jako uwagę moderatora, a nie użytkownika forum.
Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości zajrzyj do pkt 32 regulaminu i zgodnie z nim możesz dalej sprawę wyjaśnić.

27 wrz 2008, 12:31
Zaawansowany

POSTY        70
"POlecam lekturę co jest kosztem w świetle "uopdoof" w odniesieniu do prowadzących pkpir. Banał" OKTAN

Do OKTANA -Może odgrzewam nieaktualną sprawę ale co masz na myśli pisząc ten post? Cytujesz artykuły dotyczace ustalania dochodu , gdzie definicja odnosi się do obliczania dochodu rocznego, bądż po zakończeniu działalności w trakcie roku, no i oczywiście jeżeli sam podatnik chce sierozliczać "remamentami". Poza tym dochodem jest różnica pomiędzy przychodem a kosztami- ogólnie biorąc. Czy Twoja wypowiedź opiera sie na pracy w  wymiarze, czy tylko teoretyzujesz. Problem tzw. 0,5% nie jest banalny dla kontroli czy wymiaru jak też cały zapis dot. nierzetelności  i uznania za rzetelną pkpir w rozporządzeniach (PPE,PIT).

25 sty 2009, 21:55
Fachowiec

POSTY        1034
Do tej pory nie miałem przyjemności bieżącej kontroli, jednak nie mam wątpliwości co do stosowania przepisów o rzetelności pkpir, ponieważ przepisy "Art. 44. 1. Podatnicy osiągający dochody:
1) z działalności gospodarczej, o której mowa w art.14,
2) z najmu lub dzierżawy
– są obowiązani bez wezwania wpłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki na podatek dochodowy według zasad określonych w ust. 3, z zastrzeżeniem ust. 3f–3h.
2. Dochodem z działalności gospodarczej stanowiącym podstawę obliczenia zaliczki u podatników prowadzących podatkowe księgi przychodów i rozchodów jest różnica pomiędzy wynikającym z tych ksiąg przychodem i kosztami jego uzyskania. Jeżeli jednak podatnik na koniec miesiąca sporządza remanent towarów, surowców i materiałów pomocniczych lub naczelnik urzędu skarbowego zarządzi sporządzenie takiego remanentu, dochód ustala się według zasad określonych w art. 24 ust. 2."

są dla mnie jasne. Z tych też samych względów kontrola lat ubiegłych w korespondencji z art.24 ust.2 w mojej subiektywnej ocenie nie pozwala na uwzględnienie wartości remamentów w kosztach uzyskania przychodów.

25 sty 2009, 23:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona