Proszę o pomoc dotyczącą przekazywania 1% ( opp) w sytuacji kiedy pierwsze zeznanie podatnika jest błędne a korekta zeznania wpłynie do urzędu po 31.07.2008 czyli po terminie przekazywania przez księgowość pieniędzy organizacją. Nie wiem jak rozwiązać ten problem ponieważ my błędnych zeznań do księgowości nie przekazujemy ( nie tworzymy i nie zatwierdzamy rejestrów błędnych zeznań) czekamy na korektę i ona jest zatwierdzana do księgowości wraz z opp-1 w prawidłowej wysokości ( kopiowany bądź wprowadzany ręcznie), a jak taka korekta wpłynie w sierpniu to co wtedy? Jak to robione jest w innych urzędach? Dziękuję za ewentualne wyjaśnienia i podpowiedzi.
01 cze 2008, 09:01
Proponuję zatwierdzić błędne zeznanie - utworzy się dokument OPP-1, następnie anulować zeznanie i wprowadzić korektę.
01 cze 2008, 12:22
GrahamM
Proponuję zatwierdzić błędne zeznanie - utworzy się dokument OPP-1, następnie anulować zeznanie i wprowadzić korektę.
Ale cały problem polega na tym czy od błędnych zeznań przekazywać kwoty z opp, jeśli korekta wpłynie po 31.07.2008 to minie maksymalny termin na przekazywanie kwot do organizacji. Kwestia techniczna stworzenia opp-1 nie jest problemem, chodzi mi głównie o rozstrzygnięcie czy w innych urzędach zatwierdza się błędnie zeznania z opp złożone do 30.04.2008 jeśli tak tak co dalej robi się z utworzonym opp-1, kiedy korekta będzie już po terminie przekazywnia 1% organizacją.( opp-1 jest, zeznanie błędne, księgowość musi przekazac kowty z opp-1 a korekta w lesie ). Takie sytuacj musiały zaistnieć przy PIT-28 gdzie termin na przekazanie opp upłynął 30.04.2008 i co zrobiliście? Pomocy!
03 cze 2008, 18:14
Wyrazy współczucia. Chyba jednak masz nad sobą "mądre, dowartościowane" głowy. Zgłoś problem. Powinno wystarczyć.
03 cze 2008, 18:21
Do księgowości przekazuje się tylko prawidłowe zeznanie, prawidłowe w chwili złożenia. Myślę, że zeznanie to o którym pisze ola123 nie można wprowadzić i dlatego gdy prawidłowa będzie dopiero jego korekta, to nie można będzie przekazać 1%, ponieważ prawidłowe zeznanie wpłynęło po 30.04.2008r. Proszę przejrzeć na forum dyskusję w temacie o 1% oraz spóbować dojść do wyjaśnień z Help Desku w zakresie OPP. Powodzenia
10 cze 2008, 17:40
Problem poruszany powyżej zgłosiliśmy do IS, na razie brak odpowiedzi. Tym bardziej jest to trudne do rozstrzygnięcia, gdy błąd w zeznaniu nie ma związku z kwotą podatku i OPP. Jak zwykle życie przerosło teorię. Trzeba cierpliwie czekać-są urlopy ...
05 lip 2008, 08:15
A może skorzystać z art. 274 Ordynacji??? W razie stwierdzenia, że deklaracja zawiera błędy rachunkowe lub inne oczywiste omyłki bądź że wypełniono ją niezgodnie z ustalonymi wymaganiami, organ podatkowy w zależności od charakteru i zakresu uchybień: 1) koryguje deklarację, dokonując stosownych poprawek lub uzupełnień, jeżeli zmiana wysokości zobowiązania podatkowego, kwoty nadpłaty, kwoty zwrotu podatku lub wysokości straty w wyniku tej korekty nie przekracza kwoty 1.000 zł; 2) zwraca się do składającego deklarację o jej skorygowanie oraz złożenie niezbędnych wyjaśnień, wskazując przyczyny, z powodu których informacje zawarte w deklaracji podaje się w wątpliwość. §2.Organ podatkowy: 1) uwierzytelnia kopię skorygowanej deklaracji, o której mowa w § 1 pkt 1; 2) doręcza podatnikowi uwierzytelnioną kopię skorygowanej deklaracji wraz z informacją o związanej z korektą deklaracji zmianie wysokości zobowiązania podatkowego, kwoty nadpłaty lub zwrotu podatku lub wysokości straty bądź informację o braku takich zmian. Tak sobie głośno myślę
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 05 lip 2008, 08:23 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
05 lip 2008, 08:23
kominiarz
...Tak sobie głośno myślę
Niestety w wielu urzędach procedura ta ( nie tylko w takich przypadkach ) istnieje tylko na papierze.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
06 lip 2008, 10:51
Czy wg Was ww. procedury można zastosować do rozbieżności adresów zamieszkania (może zmienił a nie zgłosił?) albo do błędnego wpisania NIP-u, lub wpisania n-ru płatnika a nie własnego- nie w każdym przypadku błędnego zeznania chodzi o kwotę podatku, może ona zostać bez zmian. A korekty z urzędu robi się coraz częściej- każdy chce się "pozbyć"problemu .
20 lip 2008, 22:13
Jeżeli ola123 nic nie pisze o art 274par. 1, pkt 1 Op to znaczy , że przepis powyższy nie ma zastosowania do jej deklaracji. Teksty, że być może któryś z urzędu nie wie o powyższym przepisie są śmieszne i nie na miejscu. Sprawa opisana przez olę 123 jest o tyle istotna, że nie jest do końca sprecyzowana i ciągle urzędy w tym zakresie otrzymują sprzeczne ze sobą interpretacje i wytyczne. Wydaje mi sie, że sprawę należy zgłosić Naczelnikowi, Ten zaś do Izby Skarbowej. Brak wypowiedzi na forum skarbowców też świadczy, że urzędy jeszcze tego problemu nie rozwiązały.
21 lip 2008, 21:42
A jak postąpić z przypadkiem takim; Podatnik złożył prawidłowe zeznanie z 1%. OPP jest uprawniona do otrzymania darowizny, ale do dnia dzisiejszego nie zgłosiła do właściwego US numeru rachunku. Wezwać gościa i poprosić o korektę? IS i HelpDesk rozkłada ręce... Miał może ktoś taką sytuację?
24 lip 2008, 10:31
a gdzie przez pół roku był właściwy US, który nie wyegzekwował od organizacji rachunku, który na podstawie ustawy o NIP zobowiązany jest podać w zgłoszeniu identyfikacyjnym?
24 lip 2008, 14:01
nin15
a gdzie przez pół roku był właściwy US, który nie wyegzekwował od organizacji rachunku, który na podstawie ustawy o NIP zobowiązany jest podać w zgłoszeniu identyfikacyjnym?
We Warszawie... Dwa się spierały, który jest właściwy dla tej OPP, niedawno się chyba porozumiały w tej kwestii, ale pewności nie mam. Teczka od korespondencji z IS w tej sprawie mi się zapchała...
24 lip 2008, 14:56
Też mam taką sytuację w moim US - zeznanie prawidłowe, ale księgowość nie może przekazać kwot na OPP, bo w słowniku OPP nie ma numeru konta. Nie ma też numeru NIP i dokładnego adresu fundacji. Przez pól roku jakoś nikt (mam na myśli właściwy US) nie zaktualizował danych w słowniku. I co mamy zrobić? Termin przekazania pieniędzy dla OPP upływa niedługo ... :mur:
Ostatnio edytowano 24 lip 2008, 18:03 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz