Teraz jest 05 wrz 2025, 22:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
zaliczka na podatek dochodowy 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 13:46

POSTY        3
W artykule 44 ust.6 ustawy jest napisane, że zaliczkę za grudzień ustala się w wysokości listopadowej a co w przypadku kiedy działalność lub najem ustaje ( likwidacja, zaprzestanie najmu) w mc listopadzie a za listopad wynikała kowta należnej zaliczki. Czy w tym przypadku podatnik jest zobowiązany do wpłaty w podwójnej wysokości zaliczki ( listopad, grudzień) i wykazania należnej zaliczki w zeznaniu za listopad i grudzień.
Dziękuje za ewentualną pomoc.

15 maja 2008, 16:31
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Bez łaski musi ją uiścić chyba, że podejmie ryzyko nie wpłacenia zaliczki zalistopad bo już deklaracji nie składa. Ponadto może wystąpić z wnioskiem o zaniechanie poboru.

15 maja 2008, 16:42

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Bez łaski musi ją uiścić chyba, że podejmie ryzyko nie wpłacenia zaliczki zalistopad bo już deklaracji nie składa. Ponadto może wystąpić z wnioskiem o zaniechanie poboru.

Nie widzę podstawy do wpłacania zaliczki za miesiąc w którym nie prowadzono już działalności/najmu. Jeśli została zgłoszona likwidacja to kłania się w terminie do 20 XII zaliczka za XI oraz ewentualny 10% podatek likwidacyjny od remanentu.

15 maja 2008, 22:12
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Nie masz racji Wjawor. Nigdzie w przepisie nie napisano, że nie uiszcza się zaliczki za grudzień w przypaku likwidacji działalności w listopadzie. Zeznanie podatkowe zweryfikuje należność.

16 maja 2008, 12:59

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Nie masz racji Wjawor. Nigdzie w przepisie nie napisano, że nie uiszcza się zaliczki za grudzień w przypaku likwidacji działalności w listopadzie. Zeznanie podatkowe zweryfikuje należność.

Zawsze mi się wydawało, że podatki/zaliczki się uiszcza jeśli ustawowo zapisano taki obowiązek. Wskaż mi więc gdzie to zapisano, iż nie prowadząc działalności ( bo zlikwidowałem ją w listopadzie ) mam wpłacić za XII jakąś zaliczkę ? To że wpłaca się ją w wysokości zaliczki listopadowej i w tym samym terminie nie rodzi obowiązku jej płacenia jeśli działalność zlikwidowałem. 20 XII za listopad nie wpłacamy zaliczki w podwójnej wysokości a dwie zaliczki tj.: za XI oraz za XII, ale tę drugą tylko w przypadku kontynuacji działalności w grudniu ( wystarczy oczywiście 1 dzień ).

Ostatnio edytowano 17 maja 2008, 08:07 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

16 maja 2008, 13:35
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Witam Siostrę bliźniaczkę - Akację !. Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że tak samo wyglądamy. Dziękuję także Wjaworowi za refleks, chociaż z przykrością wyznaję, że chyba masz rację. Obojgu Wam życzę - oczywiście pozostałym Forumowiczom  również, miłego spędzenia nadchodzących dni. Bardzo się przydadzą - zwłaszcza " Braci z akcji PIT " !. Pozdrawiam - cześć pracy !.

16 maja 2008, 14:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]