Teraz jest 05 wrz 2025, 22:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Co z 1% dla OPP? 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:28

POSTY        70
Post Co z 1% dla OPP?
1) Podatnik składa korektę PIT-28 w marcu. W I-szej wersji wskazuje OPP,  w korekcie również. Poltax uznaje korektę jako zeznanie po terminie i nie generuje OPP1. Czy zawiadamiacie podatnika o tym, że nie dokona się przekazania 1%?
2) Ksiegowość stwierdza, że podatnik ma zaległości i zgodnie z zaleceniem MF nie można przekazać dla OPP 1%. Pytanie jak powyżej- informujecie o tym podatnika? To że nie mamy przekazywać wskazanej kwoty w przypadku zaległości bądź braku wpłat podatku przez podatnika nie wynika z przepisów.

16 kwi 2008, 19:58
Zaawansowany

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:35

POSTY        74
1) Nie zawiadamiamy, bo 1% będzie przekazany, tyle że w wysokości wynikającej z pierwszego zeznania.

2) jeszcze nie wiem - sprawdzę.

16 kwi 2008, 20:38
Zaawansowany

POSTY        70
1) 1% nie przekazano jeszcze i OPP zostało unieważnione i dlatego mam wątpliwość.
2) Brak w ustwach zastrzeżenia, poza terminowym złożeniem zeznania, że podatek ma być zapłacony i ciekawa jestem jak będziemy uzasadniać nieprzekazanie kwoty podatnikowi. To co dla nas ma uzasadnienie nie zawsze jest zrozumiałe dla podatnika.

19 kwi 2008, 17:08
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

1) Podatnik składa korektę PIT-28 w marcu. W I-szej wersji wskazuje OPP,  w korekcie również. Poltax uznaje korektę jako zeznanie po terminie i nie generuje OPP1. Czy zawiadamiacie podatnika o tym, że nie dokona się przekazania 1%?
2) Ksiegowość stwierdza, że podatnik ma zaległości i zgodnie z zaleceniem MF nie można przekazać dla OPP 1%. Pytanie jak powyżej- informujecie o tym podatnika? To że nie mamy przekazywać wskazanej kwoty w przypadku zaległości bądź braku wpłat podatku przez podatnika nie wynika z przepisów.

Prowokacyjne pytania  :)

1. Oczywiście Poltax nie stanowi źródła prawa, przynajmniej dla sądów.

2. Postanowienie? Tak z ciekawości - czy zalecenie ma formę pisemną?

19 kwi 2008, 20:22
Zaawansowany

POSTY        70
Te pytania, to nie prowokacja, to REAL. A co do zalecenia na piśmie chyba już nieaktualne:
Cytat z onet.pl
W piątek podczas briefingu w Warszawie premier powiedział, iż wraz z ministrem finansów Jackiem Rostowskim zdecydowali o uchyleniu niedawnego zarządzenia resortu finansów. Nakazywało ono urzędom skarbowym sprawdzić, czy podatnik chcący wspomóc wybraną organizację nie ma zaległości podatkowej.

Zarządzenie MF opisała w piątek "Rzeczpospolita". Wynika z niego, że jeżeli kontrolowany ma choćby jednodniową zaległość podatkową, urzędnicy mają nie przekazywać pieniędzy na konto organizacji pożytku publicznego.

Premier poinformował, że omawiał te kwestie z ministrem finansów. Dodał, iż przepisy ustawy o podatku PIT nie dają podstawy do takich działań.

"Możemy z pełną odpowiedzialnością uchylić zalecenie, które uzależniało przekazanie 1 proc. od sprawdzenia przez urząd skarbowy, czy należności podatkowe zostały w pełni spłacone przez obywatela. Warunek ustawowy jest jeden - do 30 kwietnia musimy zdążyć ze swoim PIT-em i wpisać numer KRS" - powiedział premier."
Jak rzadko kiedy : BRAWO dla prasy!!

25 kwi 2008, 23:20
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Zalecenia są o kant d.... Chyba, że ktoś w urzędzie zdobędzie się na śliczną interpretację

25 kwi 2008, 23:24
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:04

POSTY        50
Post Co z 1% dla OPP?
Witam.

Mam małą zagwozdkę z przekazaniem OPP. Podatnik złozył w terminie zeznanie z OPP. Jednocześnie wystąpił z wnioskiem o odroczenie zapłaty i odroczenie płatności zostało przesuniete do 1.09.2009r.

Ponieważ miałam już przypadek odroczenia i niedotrzymania terminu, który przypadał na 15 lipca (OPP wystornowano w związku z zaległością na 30.06.09), nie wiem jak postąpić z OPP przy odroczeniu do września.

Czy miał ktoś z Was taki przypadek? Termin przekazania OPP upływa 31.08.09.

30 lip 2009, 08:43
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        18
Post Co z 1% dla OPP?
Przy tym przekazniu bedą dopiero numery.
My już zleciliśmy zwroty kasy dla OPP i co sie okazało.
Banki odrzuciły przelewy, bo konta polikwidowane.
Po obdzwonieniu paru UeSów okazało się, że konta się dopiero aktualizują (albo świeżo zgłoszone, albo niektóre US zapomniały o przesłaniu zmian do IS i dalej do MF, a więc nie ma jeszcze nowych kont w słownikach), albo funkacje w likwidacji.

30 lip 2009, 09:48
Amator

REJESTRACJA06 mar 2008, 06:44

POSTY        25
Post Co z 1% dla OPP?
ksiegowa                    

Witam.

Mam małą zagwozdkę z przekazaniem OPP. Podatnik złozył w terminie zeznanie z OPP. Jednocześnie wystąpił z wnioskiem o odroczenie zapłaty i odroczenie płatności zostało przesuniete do 1.09.2009r.

Z tego co się orientuje, był Help Desk (na przełomie maja i czerwca) mówiący o takiej sytuacji, że jeżeli podatek wynikający z zeznania za 2008r. na wniosek podatnika zostanie rozłożony na raty, a termin płatności ostatniej raty jest późniejsza niż 30 czerwca 2009r., to 1% nie zostanie przekazany.
Adekwatnie będzie z wnioskiem o odroczenie terminu płatności.

30 lip 2009, 16:16
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:04

POSTY        50
Post Co z 1% dla OPP?
Dzięki za informację.
Z tego co się orientuję, to do nas nie dotarło to wyjaśnienie, ale jeszcze popytam, czy przypadkiem nie trafiło tam, gdzie nikt nie robi zwrotów.

30 lip 2009, 18:27
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Co z 1% dla OPP?
Dziś w ramach przerwy na humor, ktoś dał mi do poczytania "jeszcze ciepłe" pisemko z MF dotyczące postępowania z zeznaniami, w tych przepadkach, w których MF dało ciała i nie uzupełniło słowników (i nie wiadomo kiedy to zrobi). Jeśli dobrze pamiętam, to obejmuje ono kilka etapów:
- kategoryczny zakaz informowania podatnika, że OPP nie ma w słownikach,
- pozostawienia zeznania z takim OPP na ostatnią chwilę,
- ręczne skorygowanie zeznania poprzez usuniecie OPP, aby nie naruszyć terminu do zwrotu,
- "zapamiętanie", że wprowadziło się taką korektę,
- ciągłe śledzenie czy MF już raczyło uzupełnić słowniki,
- uzupełnienie danych w Poltaxie o OPP (gdy nadejdzie czas).
Podejrzewam, że ktoś zrobił mnie w konia (nie wierzę aby nawet w MF mogły powstać tak idiotyczne zalecenia) i prosze szanownych forumowiczów o potwierdzenie jego autentyczności.
Nie jestem specjalista z wymiaru PIT - Poltax znam na tyle ile jest mi to konieczne. Nasunęły mi się jednak pewne pytania, które kazały wątpić w autentyczność rzekomych zaleceń MF:
1. Co odpowiedzieć podatnikowi, pytającemu o przyczynę opóźnienia zwrotu nadpłaty, w przypadku gdy inne osoby składające w tym samym czasie już dawno ja otrzymały, skoro prawdziwy powód należy przez nim ukrywać?
2. Jak odróżnić błąd podatnika (podanie OPP nie posiadającej faktycznie tego statusu) od opieszałości MF? W US-ach brak przecież Internetu.
3. Jak "zapamiętać" kilka lub kilkanaście tysięcy takich chwilowo skorygowanych zeznań?
4. Co zrobić, gdy "zapamiętujący" coś zapomni lub się rozchoruje?
5. Co zrobić w przypadku, gdy w terminie przekazania kasy do OPP słowniki dalej nie będą uzupełnione?
6. Jak wprowadzić korektę "przywracającą" samego OPP bez korekty zeznania?
7. Jak "ręcznie" skorygować e-zeznanie i jak tą ręczną korektę potem odwrócić?

Ogólnie orzekłem, że pismo jest "dowcipem" i zawarłem zakład o piwo. Oryginał pisma zobaczę jednak nie wcześniej niż w poniedziałek.
Lubię piwo w każdej postaci, a najlepiej stawiane przez sponsora. Bardzo was proszę o rozwianie moich wątpliwości, bo chcę się upewnić, że to nie ja będę za nie płacił  :piwo:

29 sty 2010, 18:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
Post Co z 1% dla OPP?
To jest niepokojące:
1. jak można wprowadzić do systemu Poltax zeznanie pomijając jakiekolwiek elementy??? Kto za to odpowie? A kto odpowie jak "nie zapamiętał"?
2. Jak rozumiem czekać z wprowadzeniem zeznania do ostatniej chwili ze zwrotem. A co z wplatą?? Nie egzekwować?? (np. 30.kwietnia składa z OPP której brak w słowniku - a później będą zaleglości z podjętymi czynnościami po okresie aż......dni.)
3. Jak rozumiem anulować później takie zeznanie i wprowadzić z OPP. A jaki powód anulowanie?????błąd operatora? złożona korekta??? Jak błąd operatora to.....(operator do kitu bo ma dużo błędów; no i czas od złożenia do wprowadzenia w miernikach leci). Jak korekta to...(ciekawe kto złoży uzasadnienie przyczyn złożenia krekty, bo korekta bez takiego dokumentu, który nawiasem mówiąc jest dokumentem wprowadzanym też do systemu Poltax??)

30 sty 2010, 11:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 18:44

POSTY        30
Post Co z 1% dla OPP?
Ja w pracy mam dostęp do strony opp.ms.gov.pl. Dane są bardzo aktualne, ale to nic nie zmienia jeśli chodzi o zatwierdzanie w POLTAX. Póki co paczki z 1 % leżą, bo w co trzecim zeznaniu nie można utworzyć OPP...

30 sty 2010, 12:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
Post Co z 1% dla OPP?
Organizacje mają być w wykaznie na stronie MPiPS (ustawa o podatku dochodowym mówi o wykazie o którym mowa w ustawie o pozytku publicznym..... Z ustawy o pożytku publ.... wynika, że wykaz prowadzi MPiPS do którego dane przekazuje MS.) i w żadnym innym.  A jeżeli chodzi o wykaz na stronie MPiPS wcale nie jest aktualny, bo to że pisze wg stanu na dzień 22.01.10 nie oznacza że sa tam zawarte OPP, który mają taki status na ten dzień - wystarczy wejść na stonę KRS i zobaczyć ile OPP brakuje w tym wykazie (nawet takich, które w grudniu 2009 status OPP uzyskały). A już nie mówiąc o aktualności słowników w Poltax. A paczki leżą i leżą i leciiiiiiiiiiiiiiii czas od wpływu dokumentu do dnia zatwierdzenia itd.

30 sty 2010, 13:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona