Teraz jest 09 wrz 2025, 12:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2014, 07:19

POSTY        21
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
U nas po cichu mówi się że nie ma szans na zawieszenie i trybunał tego nie zrobi stracił by powagę powszechna.Zastanawia mnie tylko dlaczego prowadzone są postępowania skoro wszyscy wiedzą jaki czeka los te decyzje,czy może ktoś to wytłumaczyć ?

09 cze 2014, 12:49

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
malachowski                    

... Zastanawia mnie tylko dlaczego prowadzone są postępowania skoro wszyscy wiedzą jaki czeka los te decyzje,czy może ktoś to wytłumaczyć ?

Powodów jest kilka i wzajemnie się one na siebie nakładają. Po pierwsze dlatego, że żaden z pseudo "fachowców" ministerialnych nie dał głosu w sprawie, wszyscy pochowali głowy w piasek. Po drugie dlatego, że bliżej nieznany inteligent pozostawił w statucie us-ów zadanie - analiza dochodów i wydatków podatników. Po trzecie dlatego, że w obecnie panującym systemie lekką rączką wdraża się każdą bzdurę ale już wycofanie się z niej stanowi istną drogę krzyżową. Po czwarte dlatego, że ludziom, którzy usiłowali apelować o zdrowy rozsądek zarzucało się oportunizm i niechęć do wykonywania obowiązków służbowych.

Poza konkurencją, mam jeszcze po piąte. Można twierdzić, że wszyscy wiedzą ale to jak naprawdę orzekną kolumbowie pozostaje jednak niewiadomą. To ludzie z gatunku tych co mogą orzec, że 2+2=5 a cała reszta może im w związku z tym zwyczajnie nagwizdać.

09 cze 2014, 22:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
malachowski                    

U nas po cichu mówi się że nie ma szans na zawieszenie i trybunał tego nie zrobi stracił by powagę powszechna.Zastanawia mnie tylko dlaczego prowadzone są postępowania skoro wszyscy wiedzą jaki czeka los te decyzje,czy może ktoś to wytłumaczyć ?

Z całym szacunkiem ale w SK 18/09 mieliśmy do czynienia z przepisem (art 20 ust 3) już nie obowiązującym a w sprawie pytania WSA Gorzów mamy do czynienia z przepisem aktualnie obowiązującym.  Oczywiście nie upieram sie ale jesli ktoś może mi wyjasnić dlaczego powaga sądu byłaby naruszona. TK wyda wyrok o niezgodnosci (i to jest więcej niz pewne) ale może zawiesić bo stan prawny jest nieco inny.
Pozdrawiam

09 cze 2014, 23:38
Amator
Własny awatar

POSTY        21
Dziękuje za odpowiedz.Wydaje mi się ze nie ma szans zbyt dobitnie trybunał wypowiedział się w uzasadnieniu wyroku 18/09 jak by to miało wyglądać odnośnie samego podatnika gdzie trybunał stwierdza sprzeczność przepisu z konstytucja RP a jednocześnie pozwala prowadzić urzędom postępowania na podstawie tego samego przepisu.

10 cze 2014, 08:07
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
Witam!
trochę mnie to przekonuje ale ... cuda się w tym kraju zdarzają więc ...
Pozdrawiam

10 cze 2014, 17:51
Amator

REJESTRACJA26 maja 2009, 10:15

POSTY        29
Link do projektu (z dnia 02.06.2014r.) ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz Ordynacji podatkowej:
http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/22 ... 115717.pdf

12 cze 2014, 09:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 11:26

POSTY        47
Czytałem, bardzo zagmatwane, nie wiadomo o co chodzi.

12 cze 2014, 14:34
Amator
Własny awatar

POSTY        21
Witam faktycznie bardzo,może Jerzy Andrzej Tomczak wypowie się co o tym myśli pan Jerzy jest wielkim ekspertem w tej dziedzinie.Pozdrawiam

12 cze 2014, 15:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 sty 2014, 09:47

POSTY        41
Z tym wielkim ekspertem to gruba przesada, ale dziękuję za mile słowa:).
Z pewnością opublikuję szersze omówienie tego tematu.
Niestety muszę "wyłączyć się" na klika najbliższych dni, w związku z planowanym pobytem w szpitalu.
Pozdrawiam
Jerzy Andrzej Tomczak

12 cze 2014, 16:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 sty 2014, 09:47

POSTY        41
Jeden z moich korespondentów zauważył, że Trybunał "zdjął" sprawę P 49/13 (nieujawnione 2007+) z wokandy na 8 lipca. Sprawdziłem. TK poinformował, ze połączył ją ze sprawą P 57/13. Na stronie TK nie ma bliższych informacji, ale prawdopodobnie chodzi o bliźniacze pytanie prawne zadane przez NSA.
Ciekawe jak długo poczekamy na kolejny termin?
Jerzy Andrzej Tomczak

12 cze 2014, 18:31
Amator
Własny awatar

POSTY        21
Mam nadzieję że nic poważnego pozdrowienia i szybkiego powrotu do zdrowia panie Jerzy

14 cze 2014, 16:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Termin 10 przedawnienia to wyjściowa propozycja ? Czy bedzie docelowy na 30 lat.

15 cze 2014, 08:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
malachowski                    

Witam faktycznie bardzo,może Jerzy Andrzej Tomczak wypowie się co o tym myśli pan Jerzy jest wielkim ekspertem w tej dziedzinie.Pozdrawiam

:dupa:

Witam!
Trochę powściągliwości przy takich sformułowaniach. Człowiek który pisze o skarbowcach "różnie" nie może być tak oceniany na naszym forum. To jest forum dla doradców ale dla skarbowców. Jak widzę to doradcy pod. nie mają takiego forum albo raczej nie wymieniają sie doświadczeniem. Myślę ze moderator mógłby sie wypowiedzieć. Zamiast dowiedzieć się "co  w trawie piszczy w US" człowiek dowiaduje się o życiu doradców. W Związku z powyższym zastanawiam się czy nie zrezygnować z traktowania poważnie skarbowcy.pl?

15 cze 2014, 17:28
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
taxpower                    

Witam!
Trochę powściągliwości przy takich sformułowaniach. Człowiek który pisze o skarbowcach "różnie" nie może być tak oceniany na naszym forum. To jest forum dla doradców ale dla skarbowców. Jak widzę to doradcy pod. nie mają takiego forum albo raczej nie wymieniają sie doświadczeniem. Myślę ze moderator mógłby sie wypowiedzieć. Zamiast dowiedzieć się "co  w trawie piszczy w US" człowiek dowiaduje się o życiu doradców. W Związku z powyższym zastanawiam się czy nie zrezygnować z traktowania poważnie skarbowcy.pl?

Udział w dyskusji zarówno skarbowców, doradców oraz samych podatników jest jak najbardziej wskazany. Są tylko dwa warunki:
1. trzymać się tematu
2. zachować właściwy poziom wypowiedzi - kilka osób już otrzymało ostrzeżenia a niektórzy dorobili się bana.

Mam tu jednak pewną prośbę do gości (szczególnie: DP, podatników, dziennikarzy). Bardzo proszę "nie rozwadniać" tematu, bo sprawa NŹP jest naprawdę bardzo trudna dla pracowników organów skarbowych (szczególnie obecnie) a na jakąkolwiek pomoc ze strony MF nie mogą liczyć (jak zwykle). Forum pozostaje więc jedyną drogą wymiany informacji. To od fachowości szeregowych pracowników zależy w dużej mierze sprawność prowadzonych postępowań.

15 cze 2014, 20:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 96  Następna strona