Teraz jest 09 wrz 2025, 18:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA04 lis 2013, 16:06

POSTY        75
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
Akurat sprawa ustawy emerytalnej w swoim sednie wygląda inaczej niż to przedstawiają media (które przedstawiają jedynie propagandę rządową - a za to rząd im właśnie płaci - a i  płaci im jeszcze za "kształtowanie wizerunku". Nawet nie wyobrażacie sobie jakie to są kwoty!!!)  Otóż w sprawie  emerytalnej chodzi nie o to żeby pracować do śmierci, ale żeby przechodzić na "wcześniejszą emeryturę" za ułamek tej wypracowanej emerytury. Ten drobny zabieg znacznie zmniejszy obciążenia fiskalne. A ludziom się wmawia, że w Europie to też ...., że sprawiedliwość ..., że ...., że ... Sofistyka! Sofistyka!,SOFISTYKA i SCHOPENHAUER z erystyką!  

Taka sama propaganda była z NŹD, i nawet nadal ślady tej propagandy są widoczne na tym forum -  "A bo nieuczciwym podatnikom będziemy zwracać ..."

Mam pytanie do specjalistów - jak powinny być uchylone decyzje po wznowieniu postępowania jeżeli w poprzednim postępowaniu:
1. w I instancji wydano decyzję ustalającą "pierwotnie" podatek z NŹD
2. w II instancji wydano decyzję uchylającą w całości decyzję organu I instancji, po czym jednocześnie w tej samej decyzji ustalono "wtórnie" podatek z NŹD w innej, nowej  wysokości.

Czy teraz po wznowieniu postępowania należy uchylić tylko decyzję organu II instancji w całości? Czy tez należy uchylić decyzję organu II instancji tylko w części wymierzającej "wtórnie" podatek z NŹD?
Logika zdaje się wskazywać, że powinna być uchylona decyzja organu II instancji jedynie w części ustalającej "wtórnie" podatek z NŹD, a w cześci uchylającą decyzję organu I instancji powinna pozostać w obiegu prawnym, Uchylenie w całości decyzji organu II instancji spowoduje w konsekwencji logicznej reaktywowanie i wejście znów w życie decyzji organu I instancji ustalającej "pierwotny" podatek z NŹD. boje--==

Sądy administracyjne uchylały tylko decyzje organów II instancji w całości nie wypowiadając się co do decyzji I instancji. Uważam, że nie jest to prawidłowe. Ale taką praktykę przyjęły sobie sądy administracyjne. Tylko że nie takie rzeczy sądy administracyjne już wyprawiały.
Może wymyślam problem, ale jaka jest u Was praktyka?

Pozdrawiam.

09 maja 2014, 11:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2013, 18:34

POSTY        32
Uchyla się decyzję II instancji i UMARZA postępowanie podatkowe. Tym samym postępowanie podatkowe definitywnie zostaje zakończone jako bezprzedmiotowe. Decyzji organu I instancji ustalającej podatek już od dawna nie ma w obrocie prawnym, bo została ona uchylona.

09 maja 2014, 13:56
Zaawansowany

REJESTRACJA21 maja 2010, 19:24

POSTY        62
A moim skromnym zdaniem powinno się uchylić najpierw decyzję II instancji, a następnego dnia decyzję I instancji i umorzyć postępowanie.

Wtedy, według mnie, będzie prawidłowo.

09 maja 2014, 15:12
Zaawansowany

POSTY        75
Problem jest bo robią i tak i tak,
Np IS Wrocław po wznowieniu uchyla w jednej decyzji obie decyzje I i II instancji i to uważam za prawidłowe postępowanie w zaistniałej sytuacji.
Ale też uchylają tylko II instancję bez odnoszenia się do I

Ja ma m też we wszystkich uchylonych już i rozstrzygniętych sprawach złożone wnioski o wznowienie postępowania sądowoadministracyjnego przed NSA. Tam chcę odzyskać może jeszcze koszty sądowe i koszty zastępstwa procesowego. Są to ogromne kwoty.

Ciekawe co zrobi w takim nowym stanie prawnym NSA, bo przecież decyzje które chcę uchylić przed NSA już nie istnieją (choć istniały w momencie składania skarg o wznowienie postępowania sądowoadministracyjnego). W zasadzie powinienem teraz złożyć wniosek modyfikujący żądanie i informujący NSA o nowym stanie prawnym.

09 maja 2014, 16:17
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Wystarczy uchylenie  decyzji II instancji i umorzenie postępowania.  Uchylanie decyzji I instancji nie ma sensu. Faktem jest to, że i tak istotne jest tylko umorzenie postępowania.

09 maja 2014, 18:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 sty 2014, 09:47

POSTY        41
We wszystkich wnioskach wznowieniowych wnosiłem o uchylenie decyzji ostatecznych oraz wszystkich decyzji poprzedzających (niektóre stany faktyczne były dość skomplikowane).
We wszystkich decyzjach rozstrzygających co do istoty, organy orzekły zgodnie z moim żądaniem. Dodatkowo orzekły o umorzeniu postępowania, ale jest to już naturalną konsekwencją wyeliminowania z obrotu wszystkich decyzji. W związku z tym wniosek wznowieniowy nie musiał nawet zawierać (i nie zawierał) takiego żądania.
Jerzy Andrzej Tomczak

09 maja 2014, 20:30
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
Czy ktoś z Państwa wie, jaki jest stanowisko DIS-ów w sprawie oprocentowania nadpłat?
Decyzje rozstrzygające wznowienia, co do istoty, są świeże i nie ma jeszcze zwrotów, z których można byłoby wnioskować, czy wypłacone zostało oprocentowania.
W dwóch sprawach rozstrzygniętych wcześniej, przed akcją z zawieszeniami, jestem póki co w - dotychczas nierozstrzygniętym - sporze dotyczącym oprocentowania.
Jerzy Andrzej Tomczak

10 maja 2014, 12:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2013, 18:59

POSTY        120
Vlad                    

Ciekawe co zrobi w takim nowym stanie prawnym NSA, bo przecież decyzje które chcę uchylić przed NSA już nie istnieją (choć istniały w momencie składania skarg o wznowienie postępowania sądowoadministracyjnego). W zasadzie powinienem teraz złożyć wniosek modyfikujący żądanie i informujący NSA o nowym stanie prawnym.

Wznowienie postępowania sądowoadministracyjnego jest niezależne od wznowienia postępowania podatkowego, czy też administracyjnego. Sąd powinien uwzględnić skargę o wznowienie i zmienić zaskarżone orzeczenie. Albo też moim zdaniem postępowanie umorzyć, mając na uwadze że decyzja objęta skargą jest już uchylona, w takiej sytuacji moim zdaniem nie należał by się zwrot kosztów postępowania sądowoadministracyjnego.

10 maja 2014, 21:27
Zaawansowany

POSTY        75
Co do zwrotów "należności głównych" podatku z NŹD - to zwrot powinien nastąpić z urzędu tuż po uprawomocnieniu się decyzji o uchyleniu decyzji w sprawie podatku z NŹD.

Może się zdarzyć, że niektóre urzędy mogę zwrócić wcześniej.

Natomiast co do odsetek - to z urzędu  zwrot nie nastąpi. Należy złożyć odpowiedni wniosek.

Jeżeli ktoś wniosku tego jeszcze nie złożył, - to mam złe wieści - jeżeli ten wniosek złoży dziś - to odsetki zostaną wypłacone za okres od dnia zapłaty podatku do miesiąca od opublikowaniu wyroku TK. Na ten temat są zresztą różne zapatrywania - pisałem już o tym kilka miesięcy temu. w tym o konsultacjach w MF w tej sprawie.

13 maja 2014, 12:12

REJESTRACJA08 sty 2014, 18:16

POSTY        16
Witam.
Czy ktoś z Państwa może wie jak zachowuje się IS w Warszawie ?
I jakie ma tempo załatwiania sprawy od momentu wznowienia zawieszonego postępowania ?

13 maja 2014, 14:11
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
Mam już dwie korzystne decyzje rozstrzygające wznowienia co do istoty od warszawskiego DIS.
Jerzy Andrzej Tomczak

13 maja 2014, 15:21
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Rzepa pisze
"Skarbówka uchyla decyzje i umarza postępowania w sprawie PIT z nieujawnionych źródeł przychodu.

Obecnie brak podstawy prawnej do nałożenia 75-proc. podatku – to fragment decyzji jednej z izb skarbowych z ubiegłego tygodnia. Uchyliła ona swoje wcześniejsze rozstrzygnięcie wymierzające sankcyjny PIT."
http://prawo.rp.pl/artykul/792686,11090 ... cyzje.html

13 maja 2014, 16:31

REJESTRACJA08 sty 2014, 18:16

POSTY        16
mi42                    

Vlad                    

Witam.
Co zrobić z wnioskiem w NSA skoro postępowanie umorzone przez IS. Przecież tam wpłaciliśmy pieniądze - jak je odzyskać ?
Bo praktycznie skarga stała się bezprzedmiotowa.

13 maja 2014, 18:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2013, 18:59

POSTY        120
Co do nadpłaty to wystarczy zajrzeć w jeden przepis:

Art. 77. § 1. Nadpłata podlega zwrotowi w terminie:
1)   30 dni od dnia wydania decyzji o zmianie, uchyleniu lub stwierdzeniu nieważności decyzji:
a)  ustalającej wysokość zobowiązania podatkowego,
z zastrzeżeniem § 3;

Nadpłata powinna zostać zwrócona z urzędu.

Co więcej:
Art. 76. § 1. Nadpłaty wraz z ich oprocentowaniem podlegają zaliczeniu z urzędu na poczet zaległości podatkowych wraz z odsetkami za zwłokę, odsetek za zwłokę określonych w decyzji, o której mowa w art. 53a, oraz bieżących zobowiązań podatkowych, a w razie ich braku podlegają zwrotowi z urzędu, chyba że podatnik złoży wniosek o zaliczenie nadpłaty w całości lub w części na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych, z zastrzeżeniem § 2.

Zakładając że przez umorzenie postępowania rozumie Pan decyzje która uchyliła w całości decyzje ustalającą podatek z N.Ź.D. i umorzyła postępowanie w sprawie.

Co do postępowania przed NSA można po prostu cofnąć skargę i odzyskać wpis.

13 maja 2014, 20:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 96  Następna strona