Teraz jest 09 wrz 2025, 18:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 sty 2014, 09:47

POSTY        41
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
Mam już - po zażaleniu - postanowienie jednego z DIS utrzymujące w mocy postanowienie w przedmiocie zawieszenia.
Właśnie szykuję skargę do WSA. Uzasadnienia obydwu postanowień organu są na tyle lakoniczne, wręcz ascetyczne, i pozbawione jakiejkolwiek argumentacji poza informacją o liście Marszałek Kopacz do Trybunału, że już tylko z tego powodu nie powinny obronić się przed sądem.

14 lut 2014, 11:14
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
supersaper                    

mi42                    

Tak swoją drogą interpretacja nie podlega zaskarżeniu w "postępowaniu instancyjnym", służy na nią jedynie wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, mówiąc krótko nie ma tu żadnych instancji. ;)

Wybacz - nie każdy udający experta czytał OP  :wysmiewacz:

Moderator był łaskaw użyć argumentum ad personam.
Nie roszczę sobie prawa do ustalania reguł obowiązujących na forum i pouczania jego uczestników, ale sądziłem, że rolą Moderatora jest raczej zabieganie o to, by argumentacji takiej nie używali uczestnicy dyskusji.
Poza tym dyskusja na forum to nie dysertacja. Z natury rzeczy zawiera więc skróty myślowe, przejęzyczenia, a czasami niezręczności językowe, które nie uchybiają w niczym wymianie poglądów.

Nie jestem zwolennikiem „spiskowej torii dziejów”, ale zwekslowanie dyskusji w kierunku wniosków o interpretacje i dywagacji o „złym i dobrym fiskusie” (odpowiednio: wydającym decyzje i interpretacje), mogącym znacznie przedłużyć postępowanie, wygląda dość dziwnie.

Nie zaszkodzi z pewnością uczestnikom dyskusji, którzy są raczej profesjonalistami.
Może natomiast zaszkodzić czytelnikom forum, prowadząc do odłożenia ich roszczeń ad calendas graecas, zgodnie zresztą z intencjami fiskusa, zarówno tego złego, jak i dobrego (vide postanowienia w sprawie zawieszeń i liczne pozostałe zabiegi zmierzające do opóźnienia wypłat)?!

14 lut 2014, 12:44

REJESTRACJA08 sty 2014, 18:16

POSTY        16
jatjat                    

Mam już - po zażaleniu - postanowienie jednego z DIS utrzymujące w mocy postanowienie w przedmiocie zawieszenia.
Właśnie szykuję skargę do WSA. Uzasadnienia obydwu postanowień organu są na tyle lakoniczne, wręcz ascetyczne, i pozbawione jakiejkolwiek argumentacji poza informacją o liście Marszałek Kopacz do Trybunału, że już tylko z tego powodu nie powinny obronić się przed sądem.

Witam.
Czy ktoś wie ile wynosi opłata za skargę do WSA ?. Bo znając życie u nas nic nie jest za darmo.

15 lut 2014, 12:32
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
Oczywiście, że nie ma nic za darmo:).

Potencjalnie możliwe są dwa tytuły wartości wpisu zgodnie z rozp. RM z 16 grudnia 2003 r.:
- par. 2 ust. 1 pkt 1 rozp. – wpis stały 100 zł dot. skarg na postanowienie w post. adm.
- par. 2 ust. 5 rozp. – wpis stały 200 zł dot. skargi na postanowienie wydane m.in. w trybie wznowienia postępowania.

Ponieważ postanowienie dot. zawieszenia wznowionego postępowania nie jest postanowieniem wydanym w trybie wznowieniowym, myślę że będzie to 100 zł.

Gdyby natomiast sąd uznał, że jest to tryb wznowieniowy (wariant pesymistyczny), to będzie to 200 zł. Notabene, możliwe jest zaskarżenie takiego stanowiska sądu, jednak z uwagi na niewielką wartość wpisu nie miałoby to chyba większego sensu; zwłaszcza że prowadziłoby do znacznego wydłużenia postępowania.

Dochodzi jeszcze 17 zł opłata skarbowa od złożenia w sądzie odpisu pełnomocnictwa.

15 lut 2014, 13:00

REJESTRACJA08 sty 2014, 18:16

POSTY        16
Dzięki za tak szybką informację.

15 lut 2014, 19:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
jatjat                    

Oczywiście, że nie ma nic za darmo:).

Potencjalnie możliwe są dwa tytuły wartości wpisu zgodnie z rozp. RM z 16 grudnia 2003 r.:
- par. 2 ust. 1 pkt 1 rozp. – wpis stały 100 zł dot. skarg na postanowienie w post. adm.
- par. 2 ust. 5 rozp. – wpis stały 200 zł dot. skargi na postanowienie wydane m.in. w trybie wznowienia postępowania.

Ponieważ postanowienie dot. zawieszenia wznowionego postępowania nie jest postanowieniem wydanym w trybie wznowieniowym, myślę że będzie to 100 zł.

Gdyby natomiast sąd uznał, że jest to tryb wznowieniowy (wariant pesymistyczny), to będzie to 200 zł. Notabene, możliwe jest zaskarżenie takiego stanowiska sądu, jednak z uwagi na niewielką wartość wpisu nie miałoby to chyba większego sensu; zwłaszcza że prowadziłoby do znacznego wydłużenia postępowania.

Dochodzi jeszcze 17 zł opłata skarbowa od złożenia w sądzie odpisu pełnomocnictwa.

A kto zapłaci za przegraną przez DIS sprawę przed WSA. Pani za to zapłaci i Pan za to zapłaci!
Proszę to jeszcze sprawdzić!

Rozporządzenie w sprawie wynagradzania adwokata/radcy prawnego/ dpradcy podatkowego wynosi 240 zł (minimum) oczywiście x spraw (na pewno kilka tysięcy) daje b. dużą kwotę. A potem twierdzą że nie ma kasy np. na podwyżki dla szarych urzędników skarbowych.  :dokuczacz:

16 lut 2014, 18:55
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
Pytanie dotyczyło konkretnie "opłaty za skargę do WSA" i tego dotyczyła odpowiedź.
Ale oczywiście ma Pan rację:). Za beztroskę fiskusa zapłacimy wszyscy jako podatnicy. A przecież wynagrodzenie pełnomocnika procesowego to tylko jeden z wielu składników kosztów całego przedsięwzięcia. Piszę o nich tutaj: http://taxpage.pl/index.php?page_idx=3& ... artykul324, a i tak nie jestem pewien, czy wymieniłem wszystkie.
Pzdr

16 lut 2014, 19:23
Zaawansowany

REJESTRACJA21 maja 2010, 19:24

POSTY        62
Witam wszystkich.  3mmsie--

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy decyzje DIS w Opolu, wydaną w dniu 19.02.2014r., uchylającą decyzję ustalającą Dyrektora UKS w Opolu, w sprawie zryczałtowanego podatku dochodowego za rok 1998, na kwotę 1 127 367,70 PLN, a dotyczącą mojej szanownej małżonki.  :D

W związku z tym, jak dzisiaj zacznę pić, to MOŻE około soboty będę dostępny na forum.  pije-===[

Macius1972

:offtopic:  Do Moderatora: według mojej najlepszej wiedzy ten post nie narusza Ustawy o wychowaniu w trzeźwości. :D

24 lut 2014, 14:58

REJESTRACJA19 lis 2013, 07:55

POSTY        67
Gratuluję :) A co z odsetkami?

24 lut 2014, 17:30
Zaawansowany

REJESTRACJA21 maja 2010, 19:24

POSTY        62
Nie ma odsetek, ponieważ przez 10 lat organ egzekucyjny nie ściągnął w sumie ani złotówki. Więc nie ma co oddawać.

24 lut 2014, 17:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2013, 18:59

POSTY        120
Gratuluje  ;)

24 lut 2014, 20:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
Macius1972                    

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy decyzje DIS w Opolu, wydaną w dniu 19.02.2014r., uchylającą decyzję ustalającą Dyrektora UKS w Opolu, w sprawie zryczałtowanego podatku dochodowego za rok 1998, na kwotę 1 127 367,70 PLN, a dotyczącą mojej szanownej małżonki.  :D

W związku z tym, jak dzisiaj zacznę pić, to MOŻE około soboty będę dostępny na forum.  pije-===[

Macius1972

:offtopic:  Do Moderatora: według mojej najlepszej wiedzy ten post nie narusza Ustawy o wychowaniu w trzeźwości. :D

Mam pytanie czy w Państwa sytuacji nie było zawieszenia postępowania w związku z pismem pani marszałek?

24 lut 2014, 20:52
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
Macius1972                    

Macius1972

Gratulacje:).
DIS sam uchylił decyzję dot. okresu 1997+ nie oglądając się na sąd i nie czekając na stanowisko TK w odniesieniu do pytania prawnego w sprawie tego okresu? Ewenement na "kosmiczną skalę". Dotychczas zrobiły to tylko sądy w niezbyt licznych wyrokach.
Czy nie będzie nietaktem prośba o - choćby ogólne - przedstawienie okoliczności sprawy?
Z pewnością zainteresuje to wszystkich, którzy "w pocie czoła" toczą batalie z fiskusem - zarówno tych, którzy wznowili postępowanie, jak i tych wobec których toczy się postępowanie instancyjne dot. obecnego brzmienia przepisów.

25 lut 2014, 18:49
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
jatjat                    

...
Gratulacje:).
DIS sam uchylił decyzję dot. okresu 1997+ nie oglądając się na sąd i nie czekając na stanowisko TK w odniesieniu do pytania prawnego w sprawie tego okresu? Ewenement na "kosmiczną skalę". Dotychczas zrobiły to tylko sądy w niezbyt licznych wyrokach.
Czy nie będzie nietaktem prośba o - choćby ogólne - przedstawienie okoliczności sprawy?
Z pewnością zainteresuje to wszystkich, którzy "w pocie czoła" toczą batalie z fiskusem - zarówno tych, którzy wznowili postępowanie, jak i tych wobec których toczy się postępowanie instancyjne dot. obecnego brzmienia przepisów.

Zaskoczę Cię.
Pracownicy fiskusa (zwani tu zazwyczaj Skarbowcami) też chcą się zapoznać ze szczegółami, bo to dla nas często jedyne (lub jedno z niewielu) źródeł informacji, pozwalające na wyrobienie sobie własnego zdania na konkretny temat.

25 lut 2014, 18:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 96  Następna strona