Jeżeli by tak było naprawdę, jak piszecie, że DIS przedłuża na max termin do wypłaty podatków z NŹD, stosując różne sztuczki prawne (Co jest wysoce prawdopodobne - znając pragmatykę działania naszych organów skarbowych. ), to "wygrają" Ci podatnicy, którzy złożyli wnioski o wznowienie postępowań z NŹD do NSA, bo tam będzie krótkie -jednoinstancyjne - postępowanie. NSA rozstrzygnie sprawę w jednej instancji, i już będzie ona zakończona i prawomocna - bez jakichkolwiek możliwości dalszych odwołań, kasacji, itp.
Czyżby byłaby to najszybsza droga do odzyskania podatku z NŹD?
No może wyjątkiem jest Marekk - który opisywał na tym forum, że zwrócono mu już podatki z NŹD! Tylko że u Markka była bardzo mała kwota z NŹD. Niestety zdecydowana większość decyzji z NŹD to kwoty około 100.000-1.000.000 złotówek. Tak może pragmatyka (brak środków w budżecie na zwrot podatku) zwyciężyć przed prawem.
12 gru 2013, 20:47
Re: Nieujawnione źródła dochodów
mozeanglia
Kurcze, ale obsługuje nas ten sam urząd, albo wszyscy mają jeden wzór decyzji i odpowiedzi na wszelkie argumenty
Mozeanglia, po dziesiątej decyzji z NŹD, którą otrzymałem wiem, że do wszystkich stosowano te same "sztampy" do wydania decyzji z NŹD. Jak do tego poczytasz wyroki WSA i NSA dotyczące NŹD, to stwierdzisz, że setki i tysiące takich samych i identycznych decyzji wydano wobec wszystkich podatników Wszędzie, i w wyrokach sądów, i w decyzjach podatkowych - to samo, i nic innego, ani nic indywidualnego.
W mojej ocenie, był to zorganizowany i niezgodny z prawem system wysysania dodatkowych wysokich podatków z tych zamożniejszych Polaków.
To była taka postkomunistyczna idea równości dla wszystkich - tym co mają trochę więcej niż inni, należy odebrać to co mają, i niech się cieszą, że nie poszli siedzieć na państwowy wikt.
Najlepiej to opisuje film pt "Układ zamknięty". Tylko tam zbyt łagodnie pokazano naszą polską rzeczywistość.
Oczekuję oczywiście wzburzonych komentarzy, tych co wydawali decyzje z NŹD.
Prokuratorzy i sędziowie wydający wyroki śmierci w latach 50-tych na AK-owców też dziś mówią, że takie były czasy i takie było prawo, a oni robili wszytko zgodnie z tym prawem.
12 gru 2013, 21:07
Vlad
... Wszędzie, i w wyrokach sądów, i w decyzjach podatkowych - to samo, i nic innego, ani nic indywidualnego.
Oczywiście, bezmyślna sztampa aprobowana przez bezmyślnych sędziów, a wszyscy co decyzje otrzymali to niewinne niebożątka co to sumiennie opodatkowywali każdą otrzymaną złotówkę. Przestań wreszcie p... od rzeczy bo w takie bzdury to nawet skończony idiota nie uwierzy.
Vlad
... Najlepiej to opisuje film pt "Układ zamknięty". Tylko tam zbyt łagodnie pokazano naszą polską rzeczywistość.
Pewnie, że zbyt łagodnie. Najtrafniej tę rzeczywistość podsumował ostatnio sąd karny, skazując twoich "bohaterów narodowych" na kary więzienia za PRZEKRĘTY FINANSOWE, których dopuścili się jako przedsiębiorcy.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
12 gru 2013, 23:26
Avacsie, czegoś mi brakowało w tym wątku, dobrze, że wróciłeś... tak tęskniłam
12 gru 2013, 23:30
Witam!
Cieszę się , że jesteście i uważacie.
Trochę trzeba ożywić ten wątek.
Avacs - mi też Ciebie brakowalo.
Co do naprawy Rzeczypospolitej - to postulaty są od jakiś 300 lat - ale jakoś to wołanie "na puszczy"
Jak nie zmienimy Rzeczypospolitej - to nie będzie dobrze.
Nasze państwo to nasze wspólne dobro.
Aby Państwo było silne - musi być efektywne (w ściąganiu podatków też) i sprawiedliwe (dla wszystkich). .
Jak na razie mamy najmniejszą armię od prawie 100 lat.
Ale za to armia urzędników rośnie w siłę.
Jak tak dalej będzie przyrastała armia urzędników - to wkrótce na jednego zwykłego obywatela będzie dziesięciu urzędników - za jakieś 12 lat.
A potem to już będą tylko sami urzędnicy i ... dzieci.
13 gru 2013, 00:27
Czy z tego, że państwo jest wspólne wynika, że uczciwi mają płacić podatki a bogaci złodzieje nie, bo są bogaci? Ciekawa teza. Teza na miarę naszych czasów i możliwości. My tą tezą otwieramy oczy niedowiarkom!
Zdecyduj się Vlad czy państwo ma być sprawiedliwe i efektywnie ściągać podatki czy też ma być "tanie"? Te dwa cele się wykluczają wbrew populistycznym twierdzeniom ignorantów.
13 gru 2013, 07:29
Czy ktoś coś słyszał na temat nowej rekomendacji (wytycznych) MF w sprawie art. 20 (od 2007r.). Podobno, że coś takiego istnieje, tylko gdzie szukać ?
13 gru 2013, 10:17
Uzasadnienie
Czy z tego, że państwo jest wspólne wynika, że uczciwi mają płacić podatki a bogaci złodzieje nie, bo są bogaci? Ciekawa teza. Teza na miarę naszych czasów i możliwości. My tą tezą otwieramy oczy niedowiarkom!
Zdecyduj się Vlad czy państwo ma być sprawiedliwe i efektywnie ściągać podatki czy też ma być "tanie"? Te dwa cele się wykluczają wbrew populistycznym twierdzeniom ignorantów.
Nigdzie nie pisałem o tym, że bogaci nie mają płacić podatków. Jak ktoś jest bogaty, to nie jest jednocześnie złodziejem. Są złodzieje ubodzy również. Czy masz taki utarty schemat myślowy że: "bogaty - to od razu złodziej!" ?
Ja nic nie pisałem o tanim państwie - wątki się Pani mylą, czy jest problem z czytaniem ze zrozumieniem?
13 gru 2013, 11:10
Vlad,
Vlad
czy jest problem z czytaniem ze zrozumieniem?
Twoje myśli zdecydowanie łatwiej zrozumieć, jeśli ograniczasz liczbę emotów w swoich postach. Momentami mam wrażenie, że czytam nastolatkę na YM, a nie doświadczonego pełnomocnika w sprawach podatkowych, którym zakładam że jesteś.
Jakoś nie zauważyłem, abyś się odnosił do zarzutu Avacs'a o braku ciągłości dziedziczenia tych złotych monet. To w końcu skąd twój klient je sobie przysporzył i czy zarzut organu o braku dokumentów o tym świadczących był prawdziwy czy nie?
To tylko niektóre z setek tematów na forum. Jak widzicie jest w czym wybierać. Mieszanie tematyki i zbyt odległe dygresje, prowadzą do "zaśmiecania" wątku i zmniejszenia jego czytelności. Forum ma służyć również wymianie doświadczeń a przekopywanie się przez dziesiątki postów aby znaleźć jakąś przydatna poradę nie jest łatwe. Osoby, które nie zgadzają się z moimi uwagami zapraszam do dyskusji - rzecz jasna we właściwym do tego miejscu http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=114442#p114442
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
13 gru 2013, 20:04
Nemezis1
Czy ktoś coś słyszał na temat nowej rekomendacji (wytycznych) MF w sprawie art. 20 (od 2007r.). Podobno, że coś takiego istnieje, tylko gdzie szukać ?
Na samym dole strony jest odnośnik do wytycznych wraz z załącznikiem. Dokument jest z 2010 r. więc nie wiem czy o ten dokument Ci chodziło.
13 gru 2013, 21:13
Chętnie podrążę temat kosztowności - jeśli 12 lat temu dostałam od męża pierścionek kupiony za 3000 pln a teraz ok 22 000 pln i dam go swojemu synowi, żeby dał swojej narzeczonej - to kto, kiedy i ile powinien zapłacić podatków? I żeby ewentualnie dziewczyna nie miała kłopotów z nźd?
13 gru 2013, 23:36
tukasia
Chętnie podrążę temat kosztowności - jeśli 12 lat temu dostałam od męża pierścionek kupiony za 3000 pln a teraz ok 22 000 pln i dam go swojemu synowi, żeby dał swojej narzeczonej - to kto, kiedy i ile powinien zapłacić podatków? I żeby ewentualnie dziewczyna nie miała kłopotów z nźd?
Jeżeli ten pierścionek był kupiony z jego majątku odrębnego i nie było innych darowizn od niego na twoją rzecz w 5 letnim okresie - to mieścił się w kwocie wolnej od podatku. Jak dasz go swojemu synowi a on go zgłosi do 6 m-cy w US - to też bez podatku. Ale lepiej jakby syn dał ten pierścionek dziewczynie już po ślubie, wtedy jako żona też nic nie zapłaci jeśli go do 6 miesięcy zgłosi w us. Jeśli dostanie go przed ślubem to powinien być podatek z III grupy. No chyba, że przed ślubem jej tylko użyczy pierścionka A na własność da po ślubie, kiedy można podatku uniknąć. I finito
14 gru 2013, 19:03
Zyleta123
No chyba, że przed ślubem jej tylko użyczy pierścionka A na własność da po ślubie, kiedy można podatku uniknąć. I finito
Sprytne, ale... ona ponosi mało ryzyko. Że on po ślubie się rozmyśli i nie da go jej na własność
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.