czy jest możliwość wyszukania OPP działających na terenie konkretnego województwa/ powiatu z wykazu mpips?
Takie właśnie zapytanie wysłałem na adres mailowy zamieszczony na tej stronie z wykazem. I ciiisza zapaaadłaaaaaa...
11 lut 2010, 21:45
Co z 1% dla OPP?
Taxator
rychu
Równą tej z jaką diarrhoea opuszcza anus.
Prawie jestem pewien co to jest to drugie, domyślam się pierwszego, ale nie chce mi się szukać po słownikach. Proszę więc o tłumaczenie, może być ogródkiem.
hmmm stawiałbym że to pierwsze ma coś wspólnego z przypadłością żołądkową która nie pozwala oderwać tyłka od deski klozetowej ale mogę się mylić
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
11 lut 2010, 22:32
Co z 1% dla OPP?
sprawa
hedwiga
Na dzień złożenia zeznania.
Na dzień przekazania .
Jasne, ja zrozumiałam pytanie tak jak chciałam. Coś ciężko z moją koncentracją ostatnio :). Organizacja powinna mieć status OPP, gdy jest wskazana przez podatnika w zeznaniu, na dzień składania zeznania, tak???
12 lut 2010, 05:13
Co z 1% dla OPP?
hedwiga
... Organizacja powinna mieć status OPP, gdy jest wskazana przez podatnika w zeznaniu, na dzień składania zeznania, tak???
Najwyraźniej MF jest innego zdania. Najnowsze (uaktualnione po aferze z OPP) słowniki POLTAX nie pozwalają na zatwierdzenie zeznania gdy data początku statusu w słowniku jest późniejsza niż data złożenia zeznania. W ten to prosty sposób jeden bałagan przykryto drugim. , Podatnik w zeznaniu złożonym 01.02.2010 wskazał organizację X (tego dnia nie było jej w "starym" słowniku) i zeznania nie można było zatwierdzić. Tego dnia organizacja figurowała na wykazie OPP dostępnym na stronach MPiPS). Dziś OPP X w słowniku już jest ze wskazaniem daty początku statusu 03.02.2010 (prawdopodobnie data ostatniego uaktualnienia wykazu OPP na stronach MPiPS). Zeznania nadal nie można zatwierdzić, a pisemko MF (i prawo również) zabrania wprowadzenia go z pominięciem OPP. No to niezła zagwozdka, tym bardziej ciekawa, że dotyczy kilku dużych fundacji.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
12 lut 2010, 09:32
Co z 1% dla OPP?
słowniki do POLTAXU mają być w przyszłym tygodniu... zobaczymy jaki tym razem zostanie nam "klops" podrzucony
12 lut 2010, 11:25
Co z 1% dla OPP?
Dzień dobry. Widzę że od piątku cisza w sprawie OPP. A mamy nowe Słowniki w POLTAXie i jak powyżej zauważył supsersaper zrobił się nowy problem. Co Państwo będą robić z zeznaniami złożonymi do 22 stycznia 2010 r., gdy w słownikach data obowiązywania organizacji jest określona na ważne od 22.01.2010. Przyznam że już przestałam rozumieć na jaki dzień organizacja winna być uprawniona do otrzymania 1 %. I dlaczego w przypadku kilku istotnych organizacji ta data ważności została określona właśnie na 22.01.2010. Może ktoś potrafi to wytłumaczyć.
15 lut 2010, 12:43
Co z 1% dla OPP?
Z przepisów nie wynika na jaki dzień organizacja ma spełniać wszystkie wymogi (złożenia wniosku = zeznania, czy przelania kasy). Można udowodnić obie tezy ale mnie wydaje się bardziej logiczna ta pierwsza. Spróbuj czy Poltax pozwoli zatwierdzić zeznanie z błędem daty OPP - czasem pozwala. Ponieważ słowniki są uaktualnione to teza, iż przed dniem w nich wskazanym OPP nie była uprawniona do otrzymania 1% jest bliska prawdy (jak na MF). W takim wypadku można powiadomić o tym fakcie delikwenta, nich składa korektę - identyczną z zeznaniem pierwotnym z bieżącą datą i będzie OK. Jeśli nie złoży - OPP wypad. Ciekawe co na to MF?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
15 lut 2010, 20:49
Co z 1% dla OPP?
Właśnie ... z przepisów nie wynika kiedy OPP ma być aktualne, ale MF w swoich wytycznych wyjaśnia, że mamy trzymać zeznania aż się pojawią OPP w słowniku i wtedy obsłużyć rejestrując OPP. Tak więc wynika z tego że MF interpretuje przepisy na korzyść OPP i mamy polecenie aby też tak robić. W tym całym zamieszaniu chciałbym zwrócić uwagę na kilka spraw:
1. Wprowadzono zmiany w przepisach bez podania konkretnych terminów na aktualizację, więc nie rozstrzygnięto szczegółów i stąd teraz kilka możliwości interpretacji. 2. Autorem zmian było MF i zamiar był taki aby zdyscyplinować OPP i nie przekazywać 1% tam, gdzie nie ma dobrej woli aby aktualizować te dane, ale nie wiadomo dlaczego nie respektowano tych danych, które już były w słownikach i które przez 2 lata były zbierane od OPP. 3. Nie przeprowadzono w porę akcji informacyjnej skierowanej do OPP.
Same organizacje, a także ich beneficjenci otwarcie mówią że to pewnie było działanie celowe i że MF mając świadomość że przepisów dokładnie nikt nie czyta spowodowało w ten sposób, że dzięki zamieszaniu więcej pieniędzy trafiło do budżetu. Duża część podatników nie chce długo czekać na zwrot i jak usłyszą że wpisanie OPP może go opóźnić to będą woleli 1% nie przekazać. Może intencje wprowadzających zmiany były inne, ale wiele osób w to nie uwierzy.
15 lut 2010, 22:49
Co z 1% dla OPP?
Ministerstwo Finansów uruchomiło specjalny adres jedenprocent@mf.gov.pl, pod który można zgłaszać każdy przypadek odmowy przekazania 1 proc. podatku na organizację pożytku publicznego znajdującą się w wykazie MPiPS.
16 lut 2010, 09:06
Co z 1% dla OPP?
siema
Właśnie ... z przepisów nie wynika kiedy OPP ma być aktualne, ale MF w swoich wytycznych wyjaśnia, że mamy trzymać zeznania aż się pojawią OPP w słowniku i wtedy obsłużyć rejestrując OPP. ... ... Może intencje wprowadzających zmiany były inne, ale wiele osób w to nie uwierzy.
Czyli (jeśli kumam pomysł MF) czekać należy aż do ostatniego dnia w którym NUS ma wykonać przelew do OPP? To też jakiś pomysł tylko, że wyjątkowo beznadziejny (nawet jak na MF). Oznacza, że wszystkie "wątpliwe" OPP będą ew. korygowane jednego dnia (może tygodnia) i bajzel jak znalazł. A czemu nie umieścić w słownikach POLTAX OPP już po uzyskaniu przez nią tego statusu? Wprowadzanie, zatwierdzanie i dalsza obsługa będą proste i możliwe w każdej sytuacji (nawet jeśli OPP nie spełni dodatkowych wymagań). Kwoty dla danej OPP będą "wisiały" na jej wirtualnym koncie do dnia wykonania przelewu. Sprawdzić czy OPP dopełniła wszelkich formalności wystarczy w tym przypadku tylko raz i zależnie od wyniku kasę przelać do OPP lub do czarnej otchłani zwanej Budżetem. Czego ja oczekuję Logiki, rozsądku, myślenia od ...
16 lut 2010, 10:28
Co z 1% dla OPP?
Dzisiaj byłem ciekawy co o 1% myślą podatnicy. Spytałem przypadkowo spotkanego darczyńcę czy sprawdził swoją OPP na liście ministerialnej. A on nie tylko nie sprawdził ale nawet nie wiedział ,że taka lista istnieje, i ... że odliczył 1% na OPP, bo to program wyliczył za niego wpisując Regon OPP i kwotę darowizny.
Takie sytuacje są częste. Programy sugerują bądź automatycznie same wypełniają rubryke z danymi OPP i kwota darowizny . Zdarza się , że w wypełnionej rubryce z danymi OPP widnieje kwota 0zł ale są i wyższe po 2 grosze.
Mamy początek roku 2010 i już musimy ( czy nie musimy) wymyślać procedury by poradzić sobie z niechlujnie opracowanym prawem i brakiem informacji skierowanej do podatników- "PODATNIKU SPRAWDŹ SWÓJ OPP".
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
16 lut 2010, 19:05
Co z 1% dla OPP?
A ja mam takie pytanie. W I wersji podatnik składa zeznanie PIT-37 za 2009 w dniu 30.04.2010 i wykazuje podatek należny 1.000,00 zł, 1% na OPP - 10,00zł. Zeznanie to zawiera błedy rachunkowe, nie idzie do księgowości, wzywamy podatnika do poprawy zeznania. W korekcie poprawnej pod względem formlanym złożonej w dniu 06.07.2010 r. podatek należny wynosi: 1.500,00 zł, 1% na OPP - 10,00 zł, bo zgodnie z art. 45c ust. 1 pkt 2 pdof po 30.06.2010 r. kwota na OPP nie może zostać zmieniona. Jak to formalnie rozwiązać w POLTAX-ie?