SOB. Dziś kilka PIT-WZ zostało wysłanych do nas, jednak do godz. 16 nie pojawiły sie w SPED. Czy macie wytyczne dot. obsługi wniosku i dalszego sporządzenia zeznania? W tym chaosie mam wrażenie że wiem że nic już nie wiem
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
15 mar 2017, 18:40
Re: Urzędnik rozliczy PIT za podatnika
Tak się właśnie zastanawiam, czy te wnioski będą wpadać do SPEDa, na Epuap, czy do SSP? Wie ktoś?
15 mar 2017, 19:40
Nocarz
Czy w Waszych US-ach są już plany/pomysły, która komorka powinna wypełniać PIT-y na wniosek podatnika PIT-WZ, bo ja mam mętlik SOB jako obsługa podatnika czy też SKA jako czynnosci sprawdzające? Bo ja mam wątpliwość, wydaje mi się, że obsługa bieżąca.
Chyba system ma to robić, podobnie jak PFR., ale w jakiej komórce ten system pracuje to nie wiem
15 mar 2017, 19:47
A ja zadaję sobie pytanie dlaczego urzędy nie dostały żadnej instrukcji czy informacji? Jeśli ktoś już będzie wiedział co z tym fantem się robi, to dajcie znać!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 mar 2017, 20:45
Nadir
A ja zadaję sobie pytanie dlaczego urzędy nie dostały żadnej instrukcji czy informacji? Jeśli ktoś już będzie wiedział co z tym fantem się robi, to dajcie znać!
No właśnie dlatego domniemywam, że to System będzie robił. My mieliśmy wprowadzić i zatwierdzić wszystkie informacje na potrzeby tej usługi. Zresztą gdyby było inaczej nie miałoby to sensu -filozofia jest taka, że urzędy mają mniej czasu poświęcać na PITy. No a gdyby to pracownicy mieli te PITY sporządzać to byłaby dodatkowa praca.
Ostatnio edytowano 15 mar 2017, 21:18 przez markk, łącznie edytowano 1 raz
15 mar 2017, 21:16
To oczywiste, że zeznań nie będą sporządzać urzędnicy, a system - podobnie jak PFR, po uwzględniedniu kosztów uzyskania przychodu, ulgi na dzieci i OPP wprowadzonych przez podatnika w PIT-WZ. Nie sądzę, żeby PIT-WZ pojawiły się gdziekolwiek w USach (SPED, ePUAP), w naszej bazie pojawi się zeznanie zaakceptowane przez podatnika (lub nieodrzucone do 02 maja)Szkoda, że z MF nie przekazano żadnych informacji do US, żeby uspokoić urzędników, przerażonych wizją sporządzania zeznań i wysyłania ich mailowo podatnikom.
16 mar 2017, 00:26
Czy mi się wydaje czy w tym całym PIT-WZ nie ma miejsca na daty urodzenia dziecka ani na PESEL? To jak wypełnić PIT/O za podatnika? Za ile miesięcy naliczyć ulgę? Dziecko mogło się urodzić w grudniu a skąd ma Urząd to wiedzieć?
16 mar 2017, 08:00
hgdf
Czy mi się wydaje czy w tym całym PIT-WZ nie ma miejsca na daty urodzenia dziecka ani na PESEL? To jak wypełnić PIT/O za podatnika? Za ile miesięcy naliczyć ulgę? Dziecko mogło się urodzić w grudniu a skąd ma Urząd to wiedzieć?
Na PIT-WZ w części D.2. INFORMACJE O DZIECIACH - jest miejsce na wpisanie wszystkich danych, jak w PIT/O
16 mar 2017, 08:12
No ale darowizny już nie odliczysz
i jeszcze część D. ULGA NA DZIECI D.1. SKŁADKI NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE I ZDROWOTNE
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
16 mar 2017, 08:28
W części D.2 INFORMACJE O DZIECIACH jest pole LICZBA DZIECI i tyle, gdzie jest miejsce na datę urodzenia?
16 mar 2017, 10:49
hgdf
W części D.2 INFORMACJE O DZIECIACH jest pole LICZBA DZIECI i tyle, gdzie jest miejsce na datę urodzenia?
Chyba widzimy inny wniosek?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
16 mar 2017, 11:04
Gdzie wypełniasz? W formularzu na portalu podatkowym jest w ipko też. Może podaj jaką ilość dzieci to wyskoczy pole do podania danych dziecka.
A w ogóle ktoś wie jak to wygląda od strony technicznej po stronie US po wpłynięciu takiego wniosku?
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
16 mar 2017, 11:04
No faktycznie inny wniosek, ja weszłam na stronę MF w formularze interaktywne dla dokumentów składanych drogą elektroniczną - PIT i fatycznie pola pojawiają się po wpisaniu liczby dzieci, dzięki.
Ostatnio edytowano 16 mar 2017, 13:36 przez hgdf, łącznie edytowano 1 raz
16 mar 2017, 13:34
Sporządzenie PIT przez urząd. Ruszyła nowa usługa skarbówki. Nowa usługa różni się tym, że zeznanie wypełnia nie podatnik, ale urząd. Od wczoraj niektórzy podatnicy mogą składać przez internet wnioski o sporządzenie zeznania podatkowego przez urząd skarbowy. Instrukcja, jak to zrobić, liczy prawie 80 stron. Całość: http://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/arty ... urzad.html
Dzisiaj przyszedł pan z pustym PIT-OP z żądaniem wypełnienia go! Przeprosiłem, że my tylko przyjmujemy wypełnione. Pomagamy wypełniać, ale nie wypełniamy za podatnika.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.