Dziękuję bardzo za aprobatę tego topicu i ciepłe przyjęcie na forum.
Cieszę się, że moje pytanie nr 1 i nr 2 zostało potraktowane w zasadzie jako retoryczne. Świadczy to, iż wszystko w sprawie konkretyzacji celu 1% dla OPP w US wydaje się być jasne, choć wymagające oczywiście zwiekszonego nakładu pracy. Od kilku dni na forum Fundacji nie ma już postów nt. nie uznawania wpisów w polu "Inne informacje..." (no - może z jednym wyjątkiem: pracownik III US w Szczecinie nakazał nazwisko dziecka wpisać w pole 124 Pit-37 - obok nazwy OPP

, a nie w pole 123).
Co do pytania nr 3 (system informatyczny - procedury):
 |  |  |
 | Sprawdziłem u mnie w US, jak wygląda cała procedura (na przykładzie PIT-37):
1.) zeznania już na etapie przyjmowania są odrębnie paczkowane (absolutnie nie ingerujemy w konkretyzacje 1% poprzez jej wykreślanie), 2.) podczas wprowadzania [ ...:nonono:pełny szacunek - przypisek mój ] wpisuje dane z poz. 123 "inne informacje" (czyli konkretyzacja 1%), 3.) generuje się formularz OPP-1 z danymi: kwota, nr KRS i tytuł (konkretyzacja 1%) czyli poz. 41, 42 i 43, 4.) na wymiarze sprawdza się dane z PIT-37 z danymi z OPP-1, 5.) zatwierdzenie 2 rejestrów (OPP-1 osobno), 6.) rachunkowość zatwierdza rejestry (w tym OPP-1) i dokonuje przelewów. Każdy OPP-1 - osobny przelew Organizacja Pożytku Publicznego otrzymuje dane dot.: - "darczyńcy" - kwoty. - konkretyzacji (idąc od początku: poz. 123 PIT-37, poz. 43 OPP-1).
Myślę, że w innych US jest podobnie. Pozdrawiam Wiarusa1950
|  |
 |  |  |
Starałem się ten post przeczytać ze zrozumieniem, niestety z oczywistych względów nie znam SI POLTAX.
Opisana przez Muchu procedura wydaje się jasna, ale czy dobrze rozumiem:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Każdy OPP-1 - osobny przelew<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
1. Czy to oznacza
osobny przelew do OPP, w każdym wypadku, gdy dany podatnik skonkretyzował cel, np. nazwisko i imię dziecka? Per analogiam - gdy "konkretyzacji" nie będzie - to pójdzie
zbiorczy przelew do OPP?
2. Czy POLTAX
"wymusza" na każdym US taką procedurę jaką przedstawił Muchu (zakładam potwierdzające odpowiedzi na moje pytanie nr 1)?
Gdyby tak było - to Fundacja Dzieciom "Zdążyć z pomocą" bez problemów mogła by ten 1% zaksięgować na subkonta podopiecznych (a US nie musiał by z końcem lipca 2008r. przesyłać oddzielnych zestawień dla OPP z cząstkowymi wpłatami przypisanymi do np. nazwiska dziecka lub jego nr w Fundacji).
PS. Wiem, że nie powinienem, ale muszę jeszcze to napisać - to ciągle "siedzi" mi w podświadomości. Niepełnosprawność dziecka jest wielkim szokiem dla rodziny, którego do końca nie zrozumie nikt - kto tego nie doświadczył. Najgorsza jest bezradność, gdy np. miesięczny koszt leków wynosi 12 tys. zł, albo proteza kosztuje ok. 50 tys. zł i trzeba ją co 2 lata zmieniać. Dlatego wielu z nas tak "czepiło" się tego 1%. Wydatki z subkonta zawsze są pod pełną kontrolą Fundacji (uzgodnienie zakupu - faktura na Fundację - i dopiero ewentualny zwrot kosztów).