Teraz jest 05 wrz 2025, 22:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Konkretyzacja celu wpłaty 1% dla OPP 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Czy można wskazać 2 organizacje lub 2 konkretnie obdarowane osoby?
Poprzednio było to możliwe!!!!

04 mar 2008, 13:43
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Pewnie formularz tego nie przewiduje.

04 mar 2008, 18:00
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lut 2008, 19:01

POSTY        2
Dziękuję bardzo za aprobatę tego topicu i ciepłe przyjęcie na forum.
Cieszę się, że moje pytanie nr 1 i nr 2 zostało potraktowane w zasadzie jako retoryczne. Świadczy to, iż wszystko w sprawie konkretyzacji celu 1% dla OPP w US wydaje się być jasne, choć wymagające oczywiście zwiekszonego nakładu pracy. Od kilku dni na forum Fundacji nie ma już postów nt. nie uznawania wpisów w polu "Inne informacje..." (no - może z jednym wyjątkiem: pracownik III US w Szczecinie nakazał nazwisko dziecka wpisać w pole 124 Pit-37 - obok nazwy OPP :( , a nie w pole 123).

Co do pytania nr 3 (system informatyczny - procedury):
Muchu                    

Sprawdziłem u mnie w US, jak wygląda cała procedura (na przykładzie PIT-37):

1.) zeznania już na etapie przyjmowania są odrębnie paczkowane (absolutnie nie ingerujemy w konkretyzacje 1% poprzez jej wykreślanie),
2.) podczas wprowadzania [ ...:nonono:pełny szacunek - przypisek mój ] wpisuje dane z poz. 123 "inne informacje" (czyli konkretyzacja 1%),
3.) generuje się formularz OPP-1 z danymi: kwota, nr KRS i tytuł (konkretyzacja 1%) czyli poz. 41, 42 i 43,
4.) na wymiarze sprawdza się dane z PIT-37 z danymi z OPP-1,
5.) zatwierdzenie 2 rejestrów (OPP-1 osobno),
6.) rachunkowość zatwierdza rejestry (w tym OPP-1) i dokonuje przelewów. Każdy OPP-1 - osobny przelew

Organizacja Pożytku Publicznego otrzymuje dane dot.:
   - "darczyńcy"
   - kwoty.
   - konkretyzacji (idąc od początku: poz. 123 PIT-37, poz. 43 OPP-1).

Myślę, że w innych US jest podobnie.
Pozdrawiam Wiarusa1950

Starałem się ten post przeczytać ze zrozumieniem, niestety z oczywistych względów nie znam SI POLTAX.
Opisana przez Muchu procedura wydaje się jasna, ale czy dobrze rozumiem:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Każdy OPP-1 - osobny przelew<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
1. Czy to oznacza osobny przelew do OPP, w każdym wypadku, gdy dany podatnik skonkretyzował cel, np. nazwisko i imię dziecka? Per analogiam - gdy "konkretyzacji" nie będzie - to pójdzie zbiorczy przelew do OPP?
2. Czy POLTAX "wymusza" na każdym US taką procedurę jaką przedstawił Muchu (zakładam potwierdzające odpowiedzi na moje pytanie nr 1)?

Gdyby tak było - to Fundacja Dzieciom "Zdążyć z pomocą" bez problemów mogła by ten 1% zaksięgować na subkonta podopiecznych (a US nie musiał by z końcem lipca 2008r. przesyłać oddzielnych zestawień dla OPP z cząstkowymi wpłatami przypisanymi do np. nazwiska dziecka lub jego nr w Fundacji).

PS. Wiem, że nie powinienem, ale muszę jeszcze to napisać - to ciągle "siedzi" mi w podświadomości. Niepełnosprawność dziecka jest wielkim szokiem dla rodziny, którego do końca nie zrozumie nikt - kto tego nie doświadczył. Najgorsza jest bezradność, gdy np. miesięczny koszt leków wynosi 12 tys. zł, albo proteza kosztuje ok. 50 tys. zł i trzeba ją co 2 lata zmieniać. Dlatego wielu z nas tak "czepiło" się tego 1%. Wydatki z subkonta zawsze są pod pełną kontrolą Fundacji (uzgodnienie zakupu - faktura na Fundację - i dopiero ewentualny zwrot kosztów).

04 mar 2008, 20:59
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 18:09

POSTY        4

<!--quoteo(post=25582:date=04. 03. 2008 g. 13:43:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 04. 03. 2008 g. 13:43) [snapback]25582[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Tak to sprawdzone, nie tylko formularz ale również ustawa. wyraźnie pisze ze przekazujemy na jedną organizację.( nawet w pouczeniach do zeznań pit-37)

04 mar 2008, 21:29
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

System zwrotów działa u nas prawidłowo i możliwe jest przekazanie 1% na konkretne dziecko czy inny konkretny, określony przez Podatnika cel. Z tego co wiem tak też jest w całej Wielkopolsce.

Nie wypowiadam się za całe Pomorskie, ale ja też nie miałem żadnego problemu u siebie wskazując w PIT-37 konkretną osobę (niepełnosprawne dziecko).

04 mar 2008, 21:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2007, 12:38

POSTY        4
POLTAX jest jeden dla całego kraju, więc czemu zgłaszają się regiony?
U nas wszystko działa za wyjątkiem OPP, które zostały zarejestrowane w KRS po 1. XII

05 mar 2008, 12:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:35

POSTY        74
A co robicie z PIT-ami, na których wskazano prawidłowe OPP, lecz organizacja ta nie zgłosiła swego nr konta?

05 mar 2008, 12:50
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

POLTAX jest jeden dla całego kraju, więc czemu zgłaszają się regiony?

Bo chodzi przekazanie 1% na konkretne dziecko lub inny konkretny cel przez wskazanie (dopisanie) beneficjenta w uwagach do zeznania.

Ostatnio edytowano 05 mar 2008, 14:41 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

05 mar 2008, 14:38
Zawodowiec

POSTY        3146

<!--quoteo(post=25582:date=04. 03. 2008 g. 13:43:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 04. 03. 2008 g. 13:43) [snapback]25582[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Wskazania konkretnego celu też ani ustawa ani druk nie przewidują.

05 mar 2008, 19:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:28

POSTY        70
Druk nie daje możliwości wskazania 2 OPP ale jeżeli wskażesz dwie osoby z jednej organizacji, to my wpiszemy w poz. 125a w Poltax wedle Twego życzenia a że tego ostaniego ustawa nie wskazuje, to prawda, ale jest ww. pismo Min.Fin. Dobrze, że chociaż od czasu do czasu działają tam "szare komórki". Myślałam, że więcej osób dokona wskazania OPP, pomimo wielu apeli nie jest to akcja powszechna.

07 mar 2008, 23:00

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Druk nie daje możliwości wskazania 2 OPP...

Przede wszystkim ustawa nie daje takiej możliwości.

Natomiast wskazanie celu ( skonkretyzowanie, w tym np. dla dwoch osób w ramach jednej OPP ) jako nie uregulowane ustawowo zależy od dobrej woli decydentów.

Ostatnio edytowano 08 mar 2008, 14:29 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

08 mar 2008, 14:29
Zawodowiec

POSTY        3146

Druk nie daje możliwości wskazania 2 OPP ale jeżeli wskażesz dwie osoby z jednej organizacji, to my wpiszemy w poz. 125a w Poltax wedle Twego życzenia a że tego ostaniego ustawa nie wskazuje, to prawda, ale jest ww. pismo Min.Fin. Dobrze, że chociaż od czasu do czasu działają tam "szare komórki". Myślałam, że więcej osób dokona wskazania OPP, pomimo wielu apeli nie jest to akcja powszechna.

Szkoda, że Fundacja Skarbowców nie jest OPP. Moglibyśmy zrobić reklamę :(

08 mar 2008, 19:46
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 lis 2007, 13:46

POSTY        1
A co jeśli wprowadzono w  pozycji "nr KRS" numer o.p.p. wskazany przez podatnika nazwa organizacji się wyświetliła, jednakże nie został wygenerowany związany z nim numer konta organizacji? Takiego zeznania nie można zatwierdzić. Gdzie powstał błąd? Gdzie ma interwniować taka organizacja do której nie będą  z tego powodu wpływały pieniądze?

11 mar 2008, 12:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:28

POSTY        70
Organizacja powinna interweniować tam gdzie zgłaszała konto a urzędnik zgłasza problem swojemu informatykowi lub przełożonemu a oni zapytanie do Help-desku.

25 kwi 2008, 23:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona