Teraz jest 05 wrz 2025, 22:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Jak wypełnić CIT-8: spółdzielnie, wspólnoty 
Autor Treść postu

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Rozliczamy dochody we wspólnocie mieszkaniowej
Piotr Przemysław Żak 20-03-2008
Jak prawidłowo wypełnić CIT-8 wspólnoty mieszkaniowej, gdy jednocześnie występuje strata i dochód do opodatkowania - odpowiada Piotr Przemysław Żak, biegły rewident współpracujący z TPA Horwath Horodko Audit Poznań

Sprawozdanie finansowe wspólnoty mieszkaniowej wykazuje jednocześnie dochód i stratę. Strata wystąpiła ze źródeł zwolnionych z opodatkowania, dochód natomiast ze źródeł podlegających opodatkowaniu. Jak w takiej sytuacji prawidłowo wypełnić CIT-8 za 2007 r., gdy jednocześnie występuje strata i dochód do opodatkowania? - pyta czytelnik.

Na wstępie sprostujmy pewną nieścisłość: otóż sprawozdanie finansowe wspólnoty mieszkaniowej będzie w rachunku zysków i strat na poziomie wyniku brutto wykazywało albo zysk, albo stratę. Ustalenie wyniku bilansowego brutto wspólnoty następuje poprzez odjęcie od ogółu jej przychodów (niezależnie od tego, czy podlegają opodatkowaniu, czy są zwolnione) ogółu zaksięgowanych kosztów, także niezależnie od tego, czy stanowią koszt podatkowy, czy nie.

Zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 44 ustawy o CIT wolne od podatku są dochody spółdzielni mieszkaniowych, wspólnot mieszkaniowych, towarzystw budownictwa społecznego oraz samorządowych jednostek organizacyjnych prowadzących działalność w zakresie gospodarki mieszkaniowej uzyskane z gospodarki zasobami mieszkaniowymi – w części przeznaczonej na cele związane z utrzymaniem tych zasobów, z wyłączeniem dochodów uzyskanych z innej działalności gospodarczej niż gospodarka zasobami mieszkaniowymi. Jak zatem widzimy, wspólnota może generować dochód zwolniony z opodatkowania oraz dochód niemogący korzystać ze zwolnienia (np. z prowadzonej działalności gospodarczej).

Aby w tych okolicznościach prawidłowo wypełnić zeznanie CIT-8 za 2007 r., należy:

– w poz. 27 (i 30) wpisać wszystkie osiągnięte przez wspólnotę przychody (bez różnicowania na opodatkowane i zwolnione),

– w poz. 31 (i 34) wpisać kwotę poniesionych kosztów uzyskania przychodów (wszystkich),

– odjąć od kwoty z poz. 30 kwotę z poz.34, wtedy wyjdzie nam dochód (strata), który wpisujemy w poz. 35 zeznania.

Rozliczenie dochodu wolnego następuje w załączniku CIT-8/O. Dochód zwolniony na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 44 ustawy o CIT wpisujemy w poz. 8 (i 20) tego formularza. Kwotę dochodu wolnego przenosimy do poz. 40 zeznania CIT-8; o jego wartość zostanie następnie zmniejszony ustalony w poz. 35 dochód. Ostatecznie podstawa opodatkowania będzie wykazana w poz. 44. Podatek należny powinien zostać wykazany w rachunku zysków i strat jako zmniejszenie wyniku brutto wspólnoty.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

20 mar 2008, 15:02
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
W tym roku wszyscy mający do czynienia z CIT-8 chyba mieli "jazdę" z ich obróbką spowodowaną brakiem deklaracji miesięcznych na zaliczki podatek dochodowy od osób prawnych CIT-2.
Ta jazda wynikała z błędami które występowały masowo. Ja szacuję to na 70-80 % błędnych CIT-8.
Drugą przyczyną były błędy występujące w przypadku pojawienia się przychodów zwolnionych z opodatkowania i opodatkowanych. A już jest kłopot kiedy ktoś ma stratę na dochodach zwolnionych. A bywa, że strat występuje i na  dochodach zwolnionych, i na  dochodach opodatkowanych. Przy wspólnotach mieszkaniowych na palcach jednej ręki można policzyć poprawne CIT-8.

Myślę, że to wina źle zaprojektowanych formularzy, nie księgowych. Skoro większość ze starych doświadczonych w miesiącu XI wpisywały tak jak w CIT-2 podwójną kwotę zaliczki zamiast ją rozbić na XI i XII. A już wielka szkoda, że brak jest jakichkolwiek jednolitych wyjaśnień czy choćby wyjaśnień w samych formularzach.

Dochód zwolniony z opodatkowania (oraz związane z nim przychody i koszty) winny być rozgraniczone z opodatkowanymi! Mało tego. Składając CIT-2 w XII (bieżącego roku) księgowi zawsze wpisywali należne jakie były na tamten moment. Teraz niektóre podmioty składając zeznanie w marcu (następnego roku) urealniają te zaliczki!
I wpłaty nie zgadzają się z deklarowanymi kwotami. A księgowe głupieją. Księgowe.... Biegli rewidenci! A "najzabawniejsze" jest to, że bardzo często dotyczy to zaliczek kilkuzłotowych: 2-3, a nawet 1 zł.

Okazuje się (jak mówią panie księgowe, które zgłaszają się do poprawienia zeznań), w różnych urzędach różnie się wtedy takie zeznanie wypełnia. W zasadzie żaden sposób nie jest prawidłowy. Bo takie są druki!
A właściwie dla wspólnot mieszkaniowych powinien być oddzielny druk! Jakiś np. CIT-8/WM
I niniejszym zgłaszam postulat i wniosek o opracowanie nowego formularza CIT-8/WM
(tantiemy proszę wpłacić na mój osobisty rachunek bankowy - numer podam we właściwym czasie)
Przy okazji za jednym zamachem inny wniosek:
skoro w PIT-ach zaokrągla się podatek należny do 10 gr, to dlaczego nie ma obowiązku zaokrąglania zaliczek do 10 gr???
Przecież  zaokrąglony podatek należny do 10 gr - niezaokrąglona zaliczka = niezaokrąglony wynik!
I tak było od 1992 roku...

Byłem święcie przekonany, że w tym roku zostanie zmieniony formularz CIT-8
Na stronie
http://mofnet.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=151&id=27764&PortalMF=444aebdd3101c2f77e4989d2e0b666ab
jednak czytam:
CIT: Formularze dotyczące osiągniętych dochodów (poniesionych strat) od dnia 1 stycznia 2007 r. (także w 2008 r.)

Ile wysłaliście wezwań?
Ile wykonaliście telefonów?
Ile przeprowadziliście czynności sprawdzających?
Sprawdziłem: średnio 2 razy tyle co w tamtym roku.
Jak będzie za rok?

Co o tym sądzicie?  :rolleyes:

Ostatnio edytowano 03 lip 2008, 06:04 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

02 lip 2008, 14:05

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Przy okazji za jednym zamachem inny wniosek:
skoro w PIT-ach zaokrągla się podatek należny do 10 gr, to dlaczego nie ma obowiązku zaokrąglania zaliczek do 10 gr???
Przecież  zaokrąglony podatek należny do 10 gr - niezaokrąglona zaliczka = niezaokrąglony wynik!
I tak było od 1992 roku...
Co o tym sądzicie?  :rolleyes:

Mam małe wątpliwości, czy nie przespałeś czegoś ? :D  :czytaj:  :piwo:

Ostatnio edytowano 03 lip 2008, 06:04 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

02 lip 2008, 17:48
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Myślę, że to wina źle zaprojektowanych formularzy, nie księgowych.

Ile przeprowadziliście czynności sprawdzających?

Księgowe zgłaszały w naszym urzędzie, że sposób wypełniania był zgodny z tym co usłyszały na szkoleniach z expertami z izby i ministerstwa. Nie byłbym zdziwiony jeśli byłby tam "expert" który przygotował ta reformę.

Prawie w ogóle. Roboty było tyle że nie było czasu na pisanie wezwań, więc izba tradycyjnie stwierdzi że nic nie robiliśmy. W przypadku wspólnot około 80%, przy czym w większości trafiały się wielokrotne błędy, przy spółkach 50-60%.

02 lip 2008, 18:14
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Nadir                    

Przecież zaokrąglony podatek należny do 10 gr - niezaokrąglona zaliczka = niezaokrąglony wynik!

Mam małe wątpliwości, czy nie przespałeś czegoś ? :D  :czytaj:  :piwo:

Masz rację. Umknęło mi w tym roku przy PIT za 2007 rok.
Widać pomyślałem, że w tym roku zaliczki wyszły mi bez groszy :D
To, że od 1 stycznia 2006 r. zmieniły się zasady zaokrąglania oczywiście wiedziałem.
I stosowałem w praktyce. Teraz już jest do pełnych złotych
Ale przez wiele, wiele lat przy wypełnianiu osobistego PIT-a miałem (i nie tylko ja) to samo:
poz. 122: podatek należny (po zaokrągleniu do dziesiątek groszy)  
poz. 123: suma zaliczek wpłaconych przez płatnika (suma poz. 61 i 88) gdzie nie było zaokrąglenia!
poz. 124 i 125: różnica między poz. 122 i poz. 123.
Nie było tak? Przez 14 lat.
Zawsze miałem ochotę "zgłosić gdzie trzeba", ale po akcji "zeznania" mi przechodziła ;)

Ostatnio edytowano 03 lip 2008, 06:03 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

02 lip 2008, 20:39
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

W tym roku wszyscy mający do czynienia z CIT-8 chyba mieli "jazdę" z ich obróbką spowodowaną brakiem deklaracji miesięcznych na zaliczki podatek dochodowy od osób prawnych CIT-2.
Ta jazda wynikała z błędami które występowały masowo. Ja szacuję to na 70-80 % błędnych CIT-8.
Drugą przyczyną były błędy występujące w przypadku pojawienia się przychodów zwolnionych z opodatkowania i opodatkowanych. A już jest kłopot kiedy ktoś ma stratę na dochodach zwolnionych. A bywa, że strat występuje i na  dochodach zwolnionych, i na  dochodach opodatkowanych. Przy wspólnotach mieszkaniowych na palcach jednej ręki można policzyć poprawne CIT-8.

Myślę, że to wina źle zaprojektowanych formularzy, nie księgowych. Skoro większość ze starych doświadczonych w miesiącu XI wpisywały tak jak w CIT-2 podwójną kwotę zaliczki zamiast ją rozbić na XI i XII. A już wielka szkoda, że brak jest jakichkolwiek jednolitych wyjaśnień czy choćby wyjaśnień w samych formularzach.

Dochód zwolniony z opodatkowania (oraz związane z nim przychody i koszty) winny być rozgraniczone z opodatkowanymi! Mało tego. Składając CIT-2 w XII (bieżącego roku) księgowi zawsze wpisywali należne jakie były na tamten moment. Teraz niektóre podmioty składając zeznanie w marcu (następnego roku) urealniają te zaliczki!
I wpłaty nie zgadzają się z deklarowanymi kwotami. A księgowe głupieją. Księgowe.... Biegli rewidenci! A "najzabawniejsze" jest to, że bardzo często dotyczy to zaliczek kilkuzłotowych: 2-3, a nawet 1 zł.

Okazuje się (jak mówią panie księgowe, które zgłaszają się do poprawienia zeznań), w różnych urzędach różnie się wtedy takie zeznanie wypełnia. W zasadzie żaden sposób nie jest prawidłowy. Bo takie są druki!
A właściwie dla wspólnot mieszkaniowych powinien być oddzielny druk! Jakiś np. CIT-8/WM
I niniejszym zgłaszam postulat i wniosek o opracowanie nowego formularza CIT-8/WM
(tantiemy proszę wpłacić na mój osobisty rachunek bankowy - numer podam we właściwym czasie)

Byłem święcie przekonany, że w tym roku zostanie zmieniony formularz CIT-8
Ile wysłaliście wezwań?
Jak będzie za rok?  :rolleyes:

Za rok to samo.
Od lat każdego roku zmieniano formularz CIT-8
Szkoda, że nie zmienili go za 2008 rok :(
A przecież pisałem już rok temu o tym  :nonono:
Czy to "ministerstwo" nie czyta forum skarbowców czy jak?! :o

13 sty 2009, 20:12
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034

Od lat każdego roku zmieniano formularz CIT-8
Szkoda, że nie zmienili go za 2008 rok :(
A przecież pisałem już rok temu o tym  :nonono:
Czy to "ministerstwo" nie czyta forum skarbowców czy jak?! :o

"ministerstwo" czyta forum lecz tylko w obszarze POlityki szeroko rozumianej

Ostatnio edytowano 13 sty 2009, 20:35 przez oktan, łącznie edytowano 1 raz

13 sty 2009, 20:23
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA04 mar 2009, 17:54

POSTY        2
A ja mam następujące pytanie: mianowicie co ze sprawozdaniem finansowym WM (rachunek zysków i strat, bilans, uchwała)? Czy to prawda, że od dłuższego czasu nie jest obowiązkowe ich składanie? W różnych Urzędach, z tego co widzę, różnie...Doczytałam, że ustawa o rachunkowości nie obejmuje Wspólnot Mieszkaniowych, tyle, że oczywiście należy taką dokumentację prowadzić, sprawozdania zatwierdzać, itp. No i jak u Was w Urzędach?? Składają?? A jeśli nie, to czy zdarzyła się komuś kiedyś kontrola WM?

04 mar 2009, 18:32
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

A ja mam następujące pytanie: mianowicie co ze sprawozdaniem finansowym WM (rachunek zysków i strat, bilans, uchwała)? Czy to prawda, że od dłuższego czasu nie jest obowiązkowe ich składanie? W różnych Urzędach, z tego co widzę, różnie...Doczytałam, że ustawa o rachunkowości nie obejmuje Wspólnot Mieszkaniowych, tyle, że oczywiście należy taką dokumentację prowadzić, sprawozdania zatwierdzać, itp. No i jak u Was w Urzędach?? Składają?? A jeśli nie, to czy zdarzyła się komuś kiedyś kontrola WM?

Nie "przywiązujemy do tego wagi".
Jak w tym dowcipie o gościu, który chodził z przywiązaną wagą do "interesu", a na pytanie dlaczego to zrobił, odpowiadał, że złapał kiedyś hiva, bo nie przywiązywał do "tego" wagi! :D

Ostatnio edytowano 04 mar 2009, 19:44 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

04 mar 2009, 19:30
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Zgodnie z art. 29 ust. 1 w/w ustawy o własności lokali, w brzmieniu "zarząd lub zarządca, któremu zarząd powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany prowadzić dla każdej nieruchomości wspólnej, określoną przez wspólnotę mieszkaniową, ewidencję pozaksięgową kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz zaliczek uiszczanych na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej", Wspólnoty Mieszkaniowe nie podlegają ustawie o rachunkowości i nie ciąży na nich obowiązek składania rocznego sprawozdania finansowego, z zastrzeżeniem jednak zawartym w art. 9 ust. 1 w/w ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, że ewidencja prowadzona przez podatnika ma zapewniać określenie wysokości dochodu (straty), podstawy opodatkowania i wysokości należnego podatku za dany rok podatkowy.

Na pewno każda wspólnota zatwierdza SF, jak kto chce nic nie stoi na przeszkodzie podłączeniu kopii pod zeznanie.

04 mar 2009, 21:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247

Nie "przywiązujemy do tego wagi".
Jak w tym dowcipie o gościu, który chodził z przywiązaną wagą do "interesu", a na pytanie dlaczego to zrobił, odpowiadał, że złapał kiedyś hiva, bo nie przywiązywał do "tego" wagi! :D

Bardzo fajny dowcip! He,he...

Ostatnio edytowano 05 mar 2009, 07:44 przez aneleh, łącznie edytowano 1 raz

04 mar 2009, 22:23
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA04 mar 2009, 17:54

POSTY        2
Dzięki wielkie. Tak też myślałam, ale warto się upewnić :)

06 mar 2009, 18:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 18:44

POSTY        30
Wracając do tematu rozliczenia wspólnot mieszkaniowych...są może jakieś zmiany od zeszłego roku? Może ciekawy formularz, albo i nowe załączniki? :blush:

15 gru 2009, 18:08
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Wracając do tematu rozliczenia wspólnot mieszkaniowych...są może jakieś zmiany od zeszłego roku? Może ciekawy formularz, albo i nowe załączniki? :blush:

Myślę, że lepiej liczyć na zdobyte w poprzednim roku doświadczenie księgowych w tej materii... ;)

15 gru 2009, 18:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona