Moim zdaniem żeby to miało sens należy włączyć CBA do US-ów...
06 lis 2007, 14:34
W moim urzędzie 13 osób, ale oczywiście robią też coś innego.
____________________________________ Zajadły
06 lis 2007, 16:39
zolff
W moim urzędzie 13 osób, ale oczywiście robią też coś innego.
Czyżby US Wołomin?
06 lis 2007, 17:00
Fuga
Zeby z tej mąki był chleb to po pierwsze trzeba: - na etapie prostych i zajmujących mało czasu analiz porównawczych odrzucać wszelkie sytuacje, gdzie Jaś kupił mieszkanie za 120.000 zł. poniewaz nie ma sensu wzywanie Jasia kiedy on kredyt przyniesiesie i cos pobuja o kosztach utrzymania, których to za bardzo podważać mu nie mamy podstaw, po prostu nie ma sensu skupiac znacznych wysiłków na takich sprawach, - wzmozyc działanie wywiadu skarbowego i wreszcie rozpocząć rozbudowe baz danych o powiązania rodzinne, - wprowadzić zespoły analityczne do powazniejszych spraw, - ułatwić od strony formalnej pozyskiwanie danych do analiz (przed wszczęciem postępowania podatkowego) od powiatowych ewidencji budynków i gruntów i tak po prawdzie, ale to nie nasza działka wprowadzic centralny rejestr gruntów i budynków, - objąć informacjami na podstawie art 82 OP. biura podróży, - posiadac dane o zgromadzonych osczędnościach i lokatach i o nabywanych jednostkach uczestnictwa w funduszach inwestycyjnych, o nabytych akcjach i obligacjach, czyli wprowadzić obowiązek w tym zakresie wobec instytucji bankowych i finansoweych.
Tego dlugo nie będzie bo przecież naruszamy "złotą wolność" pod nazwą swobody obywatelskie i pewnie jakiś trybunał koronny lub inny sąd zakwestionuje rozwiązanie jako niezgodne z duchem konstytucji. W USA nie maja takich problemów bo tamtejsze Income Revenue mają w/w informacje jak na tacy, choc to przecież tam stoi cel marzeń Statua Wolności.
To co robimy obecnie to zamiennik skubania wierzchołka góry lodowej. Pomimo prób ujednolicenia panuje róznorodnośc podejść w zbieraniu i ocenie materiału a nawet w sposobie "gryzienia tematu" wśrdód uks-ów, nus-ów, a dalej dis i wusa. Jedni mają uczucie jak kot do jeża, inni statystyczne (czyli robimy na sztuke łatwą drobnicę, a resztę byle sie wytłumaczył), a część ambitne i tym kolegom gratuluję nawet, jak zjadą na tyłku z tej góry lodowej. Mama niestey nieodparte wrażenie, że jako organy podatkowe stoimy na znacznie gorszej pozycji w takich postepowaniach, oraz ze 99 % spraw to syzyfowe (nie powiem syfowe) prace. ! % to już sukces.
Niestety gorzka to prawda:( U nas na 200 dusz 1 walczy na "art. 20", u sasiadów na 150 walczą 2 osoby ale przy mozliwościach CZM to jest porażka...
06 lis 2007, 20:35
Radziłbym poczytać statystykę ilości wydanych decyzji przez US do ilości uchylonych przez IS i Sądy. Statystyka jest druzgocąca. Utrzymane są praktycznie te decyzje, w których podatnik przyznał się do lewych dochodów. Ta praca praktycznie sie nie opłaca, a i urząd ma dużo decyzji uchylonych. I US w Poznaniu pewnie nie wydał ani jednej-wszystkie ma utrzymane. Nie narobił sie i jeszcze Go chwalą.
06 lis 2007, 21:17
czy to ważne ile osób się tym tematem zajmuje? Ważne jest jakimi środkami, przepisami i możliwościami się dysponuje. Niestety tutaj w tym temacie :mur:
07 lis 2007, 23:41
Możliwości są niestety mierne ale może starczy czasami dociekliwość US-ów? Miałam okazję widzieć wezwanko do podatnika w sprawie niujawnionych - chyba wolałby przed sądem stanąć niż mieć z US-em do czynienia. W zakresie tych spraw pożądani byliby jako urzędnicy - byli właściciele firm, którzy przez lata ponosili straty, byli utrzymywani przez mamusie a mieszkali w chatach "milionerów". Oni wiedzą jak i gdzie zarobić a nie zapłacić.
18 maja 2008, 12:08
Urząd 200 zatrudnionych, postępowania art.20 prowadzi 1 osoba (przydałyby sie tu jeszcze ze 3 etaty) z działu podatków dochodowych, analiza informacji sygnalnych i typowanie do wszczęcia postępowania odbywa się w innym dziale. Tym szczęśliwcem od prowadzenia postępowań jestem ja (od 2 lat). Najczęściej ujawniane są darowizny. Dzieciaki kupują mieszkania , za które przelewem ze swoich kont płacą rodzice. Mnie nurtuje cały czas jeden problem; na szkoleniach i w literaturze "mówi się ", że przeprowadzanie czynności sprawdzających w zakresie art.20 jest niezgodne z prawem, a w pismach z Izby, w których podają dane za poszczególne kwartały, cały czas wykazywane są obok "czynności analitycznych"- " czynności sprawdzające", więc w końcu jak to jest. (NAPISZCIE) Uważam, że gdyby można było robić czynności sprawdzające, to zaoszczędziłoby to nam dużo czasu (spora część "moich Stron", na pierwsze spotkanie przynosiła umowy kredytowe i już było wiadomo na 99%, że nic z tego nie będzie, a postępowanie trzeba było dalej prowadzić.... na bo przecież trzeba zebrać cały materiał dowodowy,żeby wyliczyć stan na koniec badanego roku (patrz. Wytyczne).
18 maja 2008, 14:24
Re:
Mir
Urząd 200 zatrudnionych, postępowania art.20 prowadzi 1 osoba (przydałyby sie tu jeszcze ze 3 etaty) z działu podatków dochodowych, analiza informacji sygnalnych i typowanie do wszczęcia postępowania odbywa się w innym dziale. Tym szczęśliwcem od prowadzenia postępowań jestem ja (od 2 lat). Najczęściej ujawniane są darowizny. Dzieciaki kupują mieszkania , za które przelewem ze swoich kont płacą rodzice. Mnie nurtuje cały czas jeden problem; na szkoleniach i w literaturze "mówi się ", że przeprowadzanie czynności sprawdzających w zakresie art.20 jest niezgodne z prawem, a w pismach z Izby, w których podają dane za poszczególne kwartały, cały czas wykazywane są obok "czynności analitycznych"- " czynności sprawdzające", więc w końcu jak to jest. (NAPISZCIE) Uważam, że gdyby można było robić czynności sprawdzające, to zaoszczędziłoby to nam dużo czasu (spora część "moich Stron", na pierwsze spotkanie przynosiła umowy kredytowe i już było wiadomo na 99%, że nic z tego nie będzie, a postępowanie trzeba było dalej prowadzić.... na bo przecież trzeba zebrać cały materiał dowodowy,żeby wyliczyć stan na koniec badanego roku (patrz. Wytyczne).
A jak wygląda sprawa kontroli w zakresie nieujawnionych źródeł dochodów? Jakieś urzędy w ogóle je przeprowadzają? Z jakim skutkiem?
Notabene Mir przez 3 lata nie doczekał się odpowiedzi !
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
Ostatnio edytowano 24 maja 2011, 20:56 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz
24 maja 2011, 20:55
Re: Nieujawnione źródła dochodów
u nas są kontrole i jest dobry efekt część kontroli w tym zakresie jest wynikiem wniosków kontroli trzeba się narobić, ale jest i efekt z utrzymywaniem decyzji jest jak wszędzie szacunki też są często uchylane, co wcale nie oznacza, że zawsze na pewno sprawy z art. 20 są obarczone podwyższonym ryzykiem ale warto pozdrawiam
25 maja 2011, 18:02
Widzę, że u nas trochę inna tendencja bo nasz Urząd zatrudnia 72 osoby. Z tego 6 zajmuje się głównie art. 20.
16 maja 2013, 19:23
Mam pytanie do osób prowadzących postępowania. Czy weryfikujecie oświadczenia o poniesionych wydatkach w ten sposób, że jeśli podatnik oświadcza np. że czynsz, opłaty eksploatacyjne wynoszą tyle a tyle, żądacie dowodów wpłat czy przyjmujecie , że takie opłaty faktycznie poniósł. Szczególnie w sytuacji gdy wiadomo, że postępowanie i tak skończy się umorzeniem. A jeśli podatnik stwierdzi, że nie posiada dowodów potwierdzających tego typu wydatki (zaginęły, zjadł pies) to piszecie do spółdzielni, gazowni itd.? Wytyczne są strasznie ogólne, a ja nie bardzo jak mam się kogo dopytać. A oświadczenia trzeba jakoś weryfikować.
17 lip 2013, 20:03
Wszystko zależy od sytuacji Jeżeli nie obiega zasadniczo od wydatków GUS, to ja bym to uznał bez dowodów. Generalnie w moich postępowaniach przyjmowałem zawsze wydatki GUS (albo brak wydatków). Raz miałem "pełne" dane od spółdzielni, ale ostatecznie okazało się, że za dużo było tam braków (prąd, internet itp. ), że ostatecznie w całości przyjąłem wydatki GUS. Sprawa jest w Izbie, więc nie dam głowy czy dobrze zrobiłem.