Nadir - skoro art. 45 chcesz stosowć do wszystkich, to również powinieneś objąć nim dochody zerowe rolników w PIT, podatników osiagajacych dochody zwolnione itd, aż zabrniesz w tak ciemny zaułek,że koledzy z dochodowego nakopią Ci do ......
06 lut 2010, 18:54
Zeznanie roczne PIT-36/36L i PIT-28 -
Leibowitz
No właśnie, czy przedsiębiorca, który nie uzyskał przychodu (obrót "zerowy") i nie poniósł wydatków, osiągnął cokolwiek? w tym dochód??
esk10
Nadir - skoro art. 45 chcesz stosować do wszystkich, to również powinieneś objąć nim dochody zerowe rolników w PIT, podatników osiagajacych dochody zwolnione itd, aż zabrniesz w tak ciemny zaułek,że koledzy z dochodowego nakopią Ci do ......
Spoko, spoko. Serce mam miękkie, więc .... mam twardą Z tym składaniem-nieskładaniem deklaracji zawsze był problem. Z VAT'em jest konkretnie: Art. 99. 1. Podatnicy, o których mowa w art. 15, są obowiązani składać w urzędzie skarbowym deklaracje podatkowe za okresy miesięczne w terminie do 25. dnia miesiąca następującego po każdym kolejnym miesiącu, z zastrzeżeniem ust. 2?10 i art. 133. A pamiętacie jakie było kiedyś (ze 12 lat temu) zamieszanie, kiedy wszedł przepis, zgodnie z którym nie było konieczności składania deklaracji jeśli obrót był zerowy? Kiedy były jeszcze miesięczne deklaracje na podatek dochodowy różne urzędy różnie podchodziły do sytuacji kiedy podatnik składał je tylko za te miesiące, w których wystąpiła zaliczka. Jedne wzywały podatnika do złożenia "zerowej" deklaracji (urząd nie wiedział przecież czy podatnik nie złożył bo miał zerową zaliczkę, czy nie złożył bo zapomniał), inne nie wzywały. A jak znamy życie, to urzędy bardzo różnie podchodzą do takich czy innych sytuacji nie określonych wprost w przepisie.
5-6, może 7 lat temu byłem na dyżurze przy przyjmowaniu zeznań rocznych i któryś z ministrów finansów w wyjaśnieniach radiowych na tak zadane pytanie odpowiedział powiedział wyraźnie: "Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznania". I to mi utkwiło w pamięci. Ktoś, kto w życiu nie osiągnął żadnego dochodu oczywiście nie składa, bo byłby to bezsens. Chodzi o tych, którzy już składali zeznania podatkowe w przednich latach i nadal prowadzą działalność gospodarczą.
Art. 27 ustawy o podatku dochodowy od osób prawnych mówi podobnie: "Podatnicy, z wyjątkiem zwolnionych od podatku (...) są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości dochodu (straty) osiągniętego w roku podatkowym".
Mam pytanie: a jeśli podatnik osiągnął przychód 168.456,46 zł, poniósł koszty uzyskania przychodu 168.456,46 zł i "wyszedł" mu dochód (strata) 0,00 zł, to osiągnął czy nie osiągnął dochód (stratę)? Osiągnął. 0 zł. A jeśli miał przychody 0 zł i koszty uzyskania przychodu o zł, to jaki dochód (stratę) osiągnął? Też 0 zł Teoretyzuję. Ale zależy jakie intencje miał ustawodawca. Składanie "zerowych" zeznań przez podatnika (prowadzącego działalność gospodarczą (bo o takich tu rozprawiamy) można uznać za bezsensowne. Po co marnować papier i pisać "o niczym". Zero to "nic". Ale taka informacja dla fiskusa, to też informacja! Jeśli fiskus ma informację od podatnika, że podatnik ABC osiągnął dochód 0 zł, to ma informację, że zadeklarował zobowiązanie podatkowe 0 zł. Jeśli nie ma żadnego zeznania, to wcale nie znaczy, ze nie miał żadnego dochodu i żadnego zobowiązania! Może miał dochód? A jedynie tylko nie zadeklarował ani dochodu, ani zobowiązania? Podpisując się pod zeznaniem "zerowym" deklaruje "0". Nie składając zeznania - niczego nie deklaruje.
O ile osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą jest w każdym urzędzie bardzo dużo, o tyle osób prawnych jest przeciętnie kilkaset czy 2-3, może tysiące. Pytanie: co robicie ze spółkami, które przez kilka lat składały CIT-8, a od kilku lat nie składają ani zeznań ani sprawozdań finansowych (za brak których oczywiście nie ma żadnych sankcji ze strony urzędu), a nie zlikwidowały się? Leżą "odłogiem"? Czy wysyłacie wezwania?
Ja nie twierdzę, że mam rację. Nie byłem ustawodawcą ani prezydentem, który podpisywał ustawę, więc nie znam ich intencji w tym zakresie. Wiem, że w dzisiejszych czasach Swobody Działalności Gospodarczej takie stanowisko jest anachroniczne i nie przyjęcia, ale co Wy myślicie o składaniu-nieskładaniu "zerowych" zeznań przez przedsiębiorców?
Teraz zapowiadają dwie oddzielne ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych: jedna dla prowadzących działalność gospodarczą, druga dla nieprowadzących działalności gospodarczej. Może wtedy będzie to precyzyjniej określone?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
07 lut 2010, 13:56
Nadir
Teraz zapowiadają dwie oddzielne ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych: jedna dla prowadzących działalność gospodarczą, druga dla nieprowadzących działalności gospodarczej. Może wtedy będzie to precyzyjniej określone?
To zależy od "fachowców" piszących projekty tych ustaw. Znając polskie realia, lepiej nie będzie, ale skomplikowanie na pewno
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
07 lut 2010, 20:25
Zgadzam się z wywodem NADIRA. Wydaje się słuszne i logiczne.
07 lut 2010, 20:39
sprawa
Zgadzam się z wywodem NADIRA. Wydaje się słuszne i logiczne.
Tylko, że z podatkami nie zawsze to co słuszne i logiczne jest takie oczywiste. Gdyby tak było ,to by nie było tylu interpretacji, wyjaśnień i różniących się wyroków sądów Poczekajmy na wywód Leibowitz'a
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
07 lut 2010, 21:18
W gruncie rzeczy obaj macie racje i do czasu jednolitej interpretacji czy to przez MF czy NSA trudno będzie wskazać która wersja jest właściwa. Patrząc na obecną linię orzecznictwa w przypadku gdyba sprawa o niezłożenie ?zerowego? zeznania trafiła do sądu z pewnością temida wzięłaby w obronę podatnika.
08 lut 2010, 09:48
Nestek
Patrząc na obecną linię orzecznictwa w przypadku gdyba sprawa o niezłożenie ?zerowego? zeznania trafiła do sądu z pewnością temida wzięłaby w obronę podatnika.
W to wcale nie wątpię
08 lut 2010, 18:47
Nadir
Mam pytanie: a jeśli podatnik osiągnął przychód 168.456,46 zł, poniósł koszty uzyskania przychodu 168.456,46 zł i "wyszedł" mu dochód (strata) 0,00 zł, to osiągnął czy nie osiągnął dochód (stratę)? Osiągnął. 0 zł. A jeśli miał przychody 0 zł i koszty uzyskania przychodu o zł, to jaki dochód (stratę) osiągnął? Też 0 zł Teoretyzuję. Ale zależy jakie intencje miał ustawodawca.
No właśnie, z całą pewnością w 1 przypadku można powiedzieć, że nasz byznesmen osiągnął dochód 0 zł. Ponieważ przychód został wyzerowany przez koszty. I ten byznesmen, w wyniku czynności wykonanych w ramach prowadzonej działalności, uzyskał wynik 0. Natomiast byznesmen z drugiego przypadku, który w rzeczy samej nicziewo nie sdiełał ... no właśnie : czy uzyskał cokolwiek??? W mojej ocenie niczego nie uzyskał, bo i nic nie zrobił w kierunku uzyskania. Ale oczywiście mogę się mylić. Chciałbym jedynie poznać mowę końcową oskarżyciela w sprawie, w kórej jedyną linią obrony, w świetle treści art. 45 uopdof, jest przyjęcie braku obowiązku złożenia zeznania bo podatnik niczego nie uzyskał z działalności: ani przychodu, ani straty, ani dochodu.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
08 lut 2010, 19:59
Leibowitz
Chciałbym jedynie poznać mowę końcową oskarżyciela w sprawie, w kórej jedyną linią obrony, w świetle treści art. 45 uopdof, jest przyjęcie braku obowiązku złożenia zeznania bo podatnik niczego nie uzyskał z działalności: ani przychodu, ani straty, ani dochodu.
A może... uzyskał?...
Tylko nie zadeklarował?...
08 lut 2010, 20:43
Morze jest głębokie i szerokie A akt oskarżenia powinien obejmować jedynie zachowania udowodnione
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
09 lut 2010, 21:07
Leibowitz
Morze jest głębokie i szerokie A akt oskarżenia powinien obejmować jedynie zachowania udowodnione
E, tam! Wy prawnicy zawsze macie swoje wykręty
09 lut 2010, 21:59
Mimo wszystko uważam jednak, że roczny PIT podatnik podlegaący przepisom o danym podatku powinien złożyć w miarę dobrowolnie, bez stosowania w tym przypadku sankcji z kks.
16 lut 2010, 12:29
Re: Zeznanie roczne PIT-36/36L i PIT-28 -
Nadir - art. 45 mówi o bowiazku zlożenia zeznania o wysokości dochodu. Zatem jesli ten dochód wynosi równe zero to nie ma obowiazku skladać zeznania.
Przy Twojej interpretacji - WSZYSCY- którzy w tym kraju uzyskali "0" dochodu w rozumieniu PIT powinni obowiazkowo złożyć PIT. Czyli bezrobotni, rolnicy itd........... lista długa.
Zatem jesli chodzi o rolnika czy bezrobotnego bez żadnego dochodu to masz wątpliwości czy ma obowiązek składać zeznanie zerowe?
To dlaczego mamy dyskryminować przedsiebiorcę?
10 cze 2011, 21:20
Re: Zeznanie roczne PIT-36/36L i PIT-28 -
esk10
Nadir - art. 45 mówi o bowiazku zlożenia zeznania o wysokości dochodu. Zatem jesli ten dochód wynosi równe zero to nie ma obowiazku skladać zeznania.
Przy Twojej interpretacji - WSZYSCY- którzy w tym kraju uzyskali "0" dochodu w rozumieniu PIT powinni obowiazkowo złożyć PIT. Czyli bezrobotni, rolnicy itd........... lista długa.
Zatem jesli chodzi o rolnika czy bezrobotnego bez żadnego dochodu to masz wątpliwości czy ma obowiązek składać zeznanie zerowe?
To dlaczego mamy dyskryminować przedsiebiorcę?
A ja uważam że nie czytasz dokładnie i manipulujesz. art. 45 nie mówi o obowiazku złożenia zeznania o wysokości dochodu. tylko "Podatnicy, z wyjątkiem zwolnionych od podatku (...) są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości dochodu (straty) osiągniętego w roku podatkowym". Dla mnie argumentacja, ze podatnik który miał jakiś przychód i jakieś koszty OSIĄGNĄŁ jakis DOCHÓD. Jeśli akurat przychód był równy kosztów, to OSIĄGNĄŁ DOCHÓD w w kwocie 0 zł. Ten przychód mógł być np. 1.586.485,25 zł i koszty 1.586.485,25 zł - więc osiągnął dochód. 0 zł.
Manipulujesz bo z argumentacji Nadira nie wyczytałem tego co Ty że: WSZYSCY- którzy w tym kraju uzyskali "0" dochodu w rozumieniu PIT powinni obowiazkowo złożyć PIT. Czyli bezrobotni, rolnicy itd........... lista długa tylko chodzi o przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą. Bo oni póki nie zawiesili działalnosći gospodarczej są stałymi podatnikami urzedu. Wyobrażasz sobie sytuację że przedsiebiorca w jednym roku składa PIT'a czy CIT'a w drugim nie, w trzecim składa, w czwartym nie, w piątym składa itp. W waszym urzędzie nie wysyłacie przynajmniej jednego wezwania do spółki która np. składała przez 6 lat CITy a od 3 lat nic nie składa? Ciekaw jestem co powie kierownik czy naczelnik jak przyjdzie kontrola z izby albo z ministerstwa i przypadkiem wpadnie jej w oko 386 spółek, które nie składają od lat żadnych deklaracji, a nie są wykreślone z KRS.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/