Nie jestem doradcą ale wszystkie wyroki 1997 i mniej -skargi są oddalane - 100%!
17 wrz 2014, 21:52
Re: Nieujawnione źródła dochodów
Granicą według mnie jest wejście w życie Konstytucji. Trzeba złożyć skargi kasacyjne.Może trzeba jak wskazywał NSA ponieś też zarzut niekonstytucyjności z tego co pamiętam to chyba chodzi art.2 Konstytucji. W razie niepowodzenia wnieść skargę konstytucyjną do TK. Wyrok w sprawie dochodów nieujawnionych daje aż nadto wskazówek. W każdym razie bez pomocy adwokata czy radcy prawnego nie obejdzie się.
Witam! Macie Państwo jakieś wytyczne od NUS czy też DIS w sprawie nieujawnionych za 2007 i później. Bo mój szef zamknął pokój i z nami na ten temat nie chce gadać! Ja juz przygotowołałem decyzje (a nawet 2 ) umarzającą (ale jestem głupi) i merytoryczną ustalającą na 1 mln. Co wy na to? ISK
03 paź 2014, 10:55
Fragment wyroku "mimo że obalone w stosunku do niego zostało domniemanie konstytucyjności, powinien być przestrzegany i stosowany przez wszystkich adresatów, w tym przez sądy." I jeszcze ładniej "Samo wznowienie postępowań nie przesądza jeszcze treści rozstrzygnięć organów administracyjnych lub sądów, jakie zostaną dokonane w wyniku przeprowadzenia postępowań wznowieniowych. Rozstrzygnięcia takie nie mogą być podejmowane automatycznie. Wymagają one starannej oceny, czy w jednostkowej sprawie rzeczywiście mamy do czynienia ze stanem faktycznym i wszystkimi elementami stanu prawnego, które odpowiadają orzeczeniu Trybunału oraz doprowadziły do orzeczenia o niekonstytucyjności danego przepisu. W razie braku tych przesłanek, nie realizują się ustrojowe cele oraz założenia art. 190 ust. 4 Konstytucji. Konkluzja ta dotyczy zarówno niniejszego orzeczenia, jak i orzeczenia o sygn. SK 18/09." I czy w takim wypadku co poniektórzy nie pospieszyli się z uchylaniem decyzji?
03 paź 2014, 13:31
Jak się to ma do przepisu konstytucyjnego mówiącego o tym ,że podatki mogą być nakładane na podstawie ustawy. jednak art.20 został uznany za niekonstytucyjny.
Fragment wyroku "mimo że obalone w stosunku do niego zostało domniemanie konstytucyjności, powinien być przestrzegany i stosowany przez wszystkich adresatów, w tym przez sądy." I jeszcze ładniej "Samo wznowienie postępowań nie przesądza jeszcze treści rozstrzygnięć organów administracyjnych lub sądów, jakie zostaną dokonane w wyniku przeprowadzenia postępowań wznowieniowych. Rozstrzygnięcia takie nie mogą być podejmowane automatycznie. Wymagają one starannej oceny, czy w jednostkowej sprawie rzeczywiście mamy do czynienia ze stanem faktycznym i wszystkimi elementami stanu prawnego, które odpowiadają orzeczeniu Trybunału oraz doprowadziły do orzeczenia o niekonstytucyjności danego przepisu. W razie braku tych przesłanek, nie realizują się ustrojowe cele oraz założenia art. 190 ust. 4 Konstytucji. Konkluzja ta dotyczy zarówno niniejszego orzeczenia, jak i orzeczenia o sygn. SK 18/09." I czy w takim wypadku co poniektórzy nie pospieszyli się z uchylaniem decyzji?
Sprawy musieliby trwać całe lata a na marginesie TK nie tworzą prawa a przepisy o wznowieniu takich warunków nie posiadają więc ... Panowie sędziowie! prawo pozytywne!
Tak to jest sama kwinesencja. Ja też mam takie same zdanie ta temat skutków tego wyroku
06 paź 2014, 09:00
Ale co na to wasi przełożeni? Pamietajcie że po wyroku 18/09 było kilka wyrokow WSA o uchyleniu ze względu na niekonstytucyjnosć rówież po 2006r. więc ... batalia będzie ostra i dopiero się zaczyna! Pozdrawiam
08 paź 2014, 08:41
I SA/Rz 582/14 - Wyrok WSA w Rzeszowie chyba pierwszy wyrok za 2007 nieujawnione i uchylane (choć nie wiem dlaczego ale ...0 wydaje się że TK miał znaczenie (bo uchylone od razu decyzja I instancji więc Urząd skarbowy nie może wydać decyzje bo przedawnione!
08 paź 2014, 10:04
I SA/Rz 250/14 wyrok z wczoraj - też uchylenia za 2010 rok
08 paź 2014, 11:04
I wszystko jasne DIS będzie decyzja a WSA bedzie uchylalo a budżet ...