Teraz jest 08 wrz 2025, 14:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 kwi 2014, 09:01

POSTY        15
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
TK uzasadniając ustnie orzeczenie - i z tego, co wisi na stronce Trybunału - wskazywał, że przez 18 miesięcy przepisy w brzmieniu obecnym powinny być stosowane, jednakże z uwzględnieniem kwestionowanych (m.in. w SK 18/09) praktyk USów (np. brak przestrzegania in dubio pro tributario).
ALE wiem też, że na forum zdania są podzielone w tym temacie...

04 sie 2014, 20:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2014, 07:19

POSTY        21
No tak ale postępowania trzeba prowadzić szybko i dokładnie zeby była podstawa prawna,a to i 18miesiecy może być mało czasami na jedno pismo czekało się kilka miesięcy np z Anglii.

05 sie 2014, 00:23
Zaawansowany

REJESTRACJA04 lis 2013, 16:06

POSTY        75
Uważam, że postępowania można dalej prowadzić i można też wszczynać nowe.
Wyrok TK wyraźnie na to wskazał.

W mojej ocenie nie kłóci się to też z obowiązującym prawem. Przepis art 20 ust. 3 nie utracił jeszcze mocy obowiązującej.

Gdyby organy chciały być lege artis to w postępowaniu powinny przestrzegać ogólnych zasad postępowania i nie przerzucać ciężaru dowodowego na podatników. Może będzie wówczas nawet szansa na obronę takich decyzji w WSA i NSA.
Cóż - praktyka pokaże jak się te sprawy potoczą.

Gdyby nie poprzedni wyrok TK - sytuacja byłaby mniej dramatyczna - podatników dalej by zawzięcie  ścigano. A tak - skoro organy "dostały po łapkach" - to nikt się dziś nie wyrywa.

Zresztą powstał już nowy "koszmarek" - postępowania w sprawie pustych faktur - decyzje są wydawane w postępie geometrycznym i w postępie geometrycznym  powstają kwoty przypisów (wymierzonych podatków). Może doczekamy się i tu orzeczenia TK?

05 sie 2014, 10:49
Amator
Własny awatar

POSTY        15
malachowski                    

No tak ale postępowania trzeba prowadzić szybko i dokładnie zeby była podstawa prawna,a to i 18miesiecy może być mało czasami na jedno pismo czekało się kilka miesięcy np z Anglii.

W mojej ocenie, jeśli postępowanie podatkowe nie zostanie zakończone do momentu utraty mocy obowiązującej art. 20 ust. 3, to będą dwa wyjścia - albo uregulowanie tego nową ustawą na podstawie przepisów przejściowych - chociaż w mojej ocenie będzie to sprawa karkołomna. Albo uznanie, iż w momencie powstania obowiązku podatkowego przepisy art. 20 ust. 3 były zgodne z Konst. i istniała możliwość ich stosowania, przy uwzględnieniu zarzutów stawianych tej regulacji przez TK - są to przepisy prawa materialnego. Nie będzie możliwości prowadzenia postępowań w odniesieniu do przypadków, w których obowiazek podatkowy powstał już po momencie utraty mocy obowiązującej.

Przyjmując inne rozumowanie w mojej opinii doszłoby do sytuacji bezsensownej. Uznając, że po momencie utraty mocy obowiazującej przez 20 ust. 3 nie można było go stosować w ogóle do żadnych postępowań przez wzgląd na jego niezgodność, wszystkie wszczęte, ale niezakończone postępowania powinny zostać umorzone, tak samo zresztą wszystkie wznowione postępowania powinny uchylać decyzje i umarzać postępowania, czemu wyraźnie zaprzeczył TK.

oj, będzie ciekawie...

05 sie 2014, 11:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2014, 07:19

POSTY        21
To jasne ze postępowanie musi zakończyć się przed utratą mocy art 20 inaczej będzie brak podstawy prawnej do wydania decyzji za ten okres.

U nas bez prowadzenia nowych chyba że ktoś bez dochodów kupił dom.

05 sie 2014, 12:28

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
A jak ktoś bez dochodów kupił mieszkanie a nie dom, to już nie ma "postępowania"? Przecież to też duży wydatek i może skutkować "utratą" dochodów budżetowych.

05 sie 2014, 23:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Za chwile to pewnie przy przedawnieniu zobowiązania podatkowego i pustych fakturach będzie się robiło dochody nieujawnione , bo pochodzą z nieopodatkowanych źródeł.

07 sie 2014, 17:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
ogłoszenie w dzienniku ustaw

Warszawa, dnia 6 sierpnia 2014 r.
Poz. 1052
WYROK
TRYBUNAŁU KONSTYTUCYJNEGO
z dnia 29 lipca 2014 r.
sygn. akt P 49/13

07 sie 2014, 21:46
Amator
Własny awatar

POSTY        15
może kogoś zainteresuje - znalazłem tam uzasadnienie ustne TK w formie pliku MP3 (wpis z dziś), wg mnie niektóre części są tak pokrętne, że mam wątpliwości, czy sami sędziowie wiedzieli o co im chodzi.

https://pl-pl.facebook.com/nieujawnione

11 sie 2014, 13:02
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
czy wiadomo kiedy bedzie uzasadnienie wyroku TK?

15 sie 2014, 09:46
Amator
Własny awatar

POSTY        15
powinno być w ciągu miesiąca, ale przy wyroku SK 18/09 trwało to dużo dłużej, chociaż obecnie TK nie będzie tak długo zastanawiał się nad tym, co ma napisać w uzasadnieniu.

art. 71 ust. 3 ustawy o Trybunale Konstytucyjnym
Trybunał jest obowiązany, nie później niż w ciągu jednego miesiąca od ogłoszenia orzeczenia, sporządzić jego uzasadnienie w formie pisemnej; uzasadnienie podpisują sędziowie Trybunału, którzy głosowali nad orzeczeniem.

15 sie 2014, 18:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
Witam!
Coś cicho na naszym wątku. Coś wiadomo na temat uzasadnienia ostatniego wyroku w sprawie nieujawnionych? Ponad miesiąc i nic.
Na marginesie ktoś wniósł wniosek o wznowienie? A może jakieś decyzje w temacie nieujawnionych za 2007 i później?
Pozdrawiam

01 wrz 2014, 16:50
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Złożyłem wnioski o wznowienie postępowania podatkowego na podstawie wyroku z 29 lipca. Dostałem postanowienie o wznowieniu postępowania.

15 wrz 2014, 15:03
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
Greeeg                    

Złożyłem wnioski o wznowienie postępowania podatkowego na podstawie wyroku z 29 lipca. Dostałem postanowienie o wznowieniu postępowania.

Niestety to nic nie znaczy. Wnisoki na podstawie sk 18/09 a dot. 1997 i wcześniejsze też były wszczynane a poźniej - odmowa.
lepiej napiszcie gdzie uzasadnienie wyroku z 29 lipca !!!

15 wrz 2014, 22:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 96  Następna strona