Teraz jest 05 wrz 2025, 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
zawiadomienie o remanencie 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44

Mamy taki spór w referacie- czy w razie likwidacji działalności gospodarczej podatnik-os. fizyczna- ma obowiązek na podstawie paragrafu 28 ust.4 rozp. MF w sprawie prowadzenie podakowej księgi p-r  o tym fakcie urząd skarbowy?
Moje koleżanki twierdzą,że tak a ja,że to awykonalne. Bo przecież podatnik musiałby planować wszystko o wiele wcześniej np, że zlikwiduje się  31-05-2007 i zawiadomić ,że zrobi remanent najpóźniej  o tym US w dniu 24-05-2007, a przecież wielu ludzi podejmuje takie decyzje z dnia na dzień.  Ja sądzę,ze ten przepis dotyczy tylko remanentu na koniec roku, a w razie likwidacji podatnik jedynie składa remanent zgodnie z art. 44 ust 4 ustawy o pdof.
Bardzo proszę o zajęcie stanowiska w tej sprawie.

07 maja 2007, 16:42

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Czy słusznie, czy nie ( nasz MF potrafi przecież mądrze napisać parę prostych  norm prawnych ) wg mnie jednak literalne brzmienie par. 27 i 28 każe w Twoim przypadku zawiadomić organ podatkowy o zamiarze sporzadzenia spisu z natury na 7 dni przed likwidacją. Akurat w przypadku likwidacji nie przekonuje mnie, że jest to awykonalne. W praktyce takie decyzje jednak nie zapadają w ciągu godziny, z reguły termin jest zaplanowany wcześniej. Inna sprawa, że w przypadkach losowych zgon podatnika, czy wspólnika, może być inaczej. Ale też wtedy nie sądzę, by ktokolwiek wyciągałby jakieś konsekwencje z tytułu niedochowania tego terminu.

Ostatnio edytowano 07 maja 2007, 21:23 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

07 maja 2007, 21:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]