Teraz jest 05 wrz 2025, 22:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
PIT-2K 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2007, 23:31

POSTY        2
Witam, pomagam siostrze wypełnić pit-2k do zeznania i mam problem z definicją łącznej kwoty poniesionych wydatków związanych z inwestycją. czy jest to
-kwota faktycznie uzyskanego kredytu wraz z prowizjami i innymi opłatami związanymi z otrzymaniem kredytu
-kwota zapłaconych rat i prowizji w 2006r. i to w pozycje 32, a w 33 prowizje i część rat kapitałowych niebędących odsetkami
-czy może jeszcze coś innego  :blink:

pomijając to, do zeznania trzeba zachować na 5 lat należy zachować dowody przelewów z konta rat i prowizji i umowe o kredyt. czy coś jeszcze?

pozdrawiam Agata :)

11 kwi 2007, 19:35

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Nie mam w tej chwili tego druku przed sobą, ale tam raczej chodziło o kwotę poniesionych wydatków na budowę w tym udokumentowanych fakturami VAT, a więc kwoty dotyczące faktycznie poniesionych wydatków podczas inwestycji, a nie otrzymanego kredytu.
Radzę trzymać wszystkie dokumenty związane z budową, bo US może po paru latach przy weryfikacji sprawdzać nie tylko dowody potwierdzające spłatę odsetek, ale też dokumenty potwierdzające wydatkowanie kredytu na budowę ( zakup mieszkania ).

11 kwi 2007, 23:45
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2006, 12:59

POSTY        4
Mi ostatnio nasunęła się inna kwestia związana z PIT-2K. Otóż trzeba w nim wskazać kwotę poniesionych wydatków, w tym wydatków udokumentowanych fakturami VAT. Moje pytanie: po co? Zeby skorzystać z ulgi odsetkowej generalnie trzeba mieć pozwolenie na budowę, informację o zakończeniu tejże, umowę kredytu i zaświadczenie o zapłaconych odsetkach. Dla ustawodawcy nie ma znaczenia czy wydatki na budowę zostały udokumentowane fakturami, więc nie rozumiem po co taka informacja w PIT-2K. I zakładając, że ktoś wpisze w tym druku, że udokumentowanych fakturami wydatków poniósł na 100 tys. a podczas czynności sprawdzających okaże się, że tych faktur ma na 20 tys. to co wtedy?

12 kwi 2007, 07:19
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2007, 23:31

POSTY        2
ok rozumiem tylko inwestycją był zakup lokalu mieszkaniowego od spółdzielni mieszkaniowej w nowo co wybudowanym bloku oddanym do użytku w 2006r., w tym roku został przyznany kredyt i rozpoczęła się jego spłata. jedynymi wydatkami są wydatki związane z przyznaniem kredytu (prowizje, opłaty) i zakup mieszkania.

rozumiem, że w tym przypadku przysługuje odliczenie od dochodu?

12 kwi 2007, 19:41
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2006, 12:59

POSTY        4
Od dochodu odliczasz kwotę odsetek. Czyli w zeznaniu za 2006 r. odliczysz odsetki zapłacone w tym roku. Kwota poniesionych wydatków to kwota za którą kupiła siostra mieszkanie plus opłaty związane z transakcją. Tak naprawdę prawidłowość wykazanej kwoty w PIT-2K nie ma większego znaczenia bo jak wspomniałem na początku odliczasz odsetki od kredytu zaciągniętego na kupno nowego mieszkania.

13 kwi 2007, 07:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]