Teraz jest 05 wrz 2025, 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Działy specjalne produkcji rolnej - słowniki 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2009, 10:08

POSTY        10
Post Działy specjalne produkcji rolnej - słowniki
W związku z tym, że pierwszy raz będę wydawała decyzje z DS mam pytanko. Czy musze czekać na jakieś słowniki do POLTAX-u czy moge jechać z koksem już od 03.01.2011? I jeszcze jedno - czy ktoś np wydaje decyzje PIT7 zaraz po wpłynęciu PIT-6 np w grudniu?

29 gru 2010, 12:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
Tictac                    

W związku z tym, że pierwszy raz będę wydawała decyzje z DS mam pytanko. Czy musze czekać na jakieś słowniki do POLTAX-u czy moge jechać z koksem już od 03.01.2011? I jeszcze jedno - czy ktoś np wydaje decyzje PIT7 zaraz po wpłynęciu PIT-6 np w grudniu?

Podatnik, który zamierza prowadzić działy specjalne w 2011 r. winien w terminie do 30 listopada 2010 r. złożyć deklarację PIT-7. Podatnicy bardzo często deklaracje PIT-7 składają dużo wcześniej np 15-go listopada. Zgodnie z Ordynacja podatkową wniosek podatnika należny załatwić szybko nie później niż w terminie 1 miesiąca. Dziennik Ustaw w którym potwierdzono skalę podatkową na 2011 rok ukazał się ok 15-go grudnia . Zatem dziwi mnie Twoje pytanie skoro już w grudniu były uchwalone: wszystkie dane do ustalenia zaliczek z działów specjalnych na 2011 rok, tj.: rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 29.09.2010 r. w sprawie norm szacunkowych dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej oraz ustawa z dnia 25.11.2010 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
W naszym urzędzie dla podatników którym upływał miesięczny termin od złożenia PIT-7 a nie było jeszcze publikacji zmiany ustawy o której mowa wyżej,  wysłano zawiadomienie w trybie art 140 Op. Obecnie wszystkie decyzje  w sprawie wymiaru zaliczek na podatek dochodowy z działów specjalnych zostały wysłane do wszystkich podatników co złożyli PIT-7 jeszcze przed świętami.

29 gru 2010, 22:01
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        92
Post Działy specjalne produkcji rolnej słowniki
Przepraszam pisząc o deklaracji miałam na myśli PIT-6 bowiem taka deklarację składają podatnicy deklarując rodzaj i wielkośc produkcji z działów specjalnych. PIT-7 to już w POLTAX decyzja. Przepraszam!

29 gru 2010, 22:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2009, 06:29

POSTY        18
Rozporządzenie z dnia 29.09.2010r. odnośnie stawek stosowanych do wyliczenia dochodów z działów specjalnych produkcji rolnej wchodzi w życie z dniem 01.01.2011r. więc nie można wydać decyzji wcześniej niż w styczniu.

30 gru 2010, 07:40
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
Można wydać decyzje wcześniej, a w sentencji i uzasadnieniu decyzji jest napisane że ma zastosowanie do dochodów osiągniętych od 01.01.2011.

30 gru 2010, 09:40
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        92
Myślę tak Jak DUFUS.

30 gru 2010, 19:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2009, 10:08

POSTY        10
Mi nie chodzi o przepisy merytoryczne dot. działów specjalnych tylko o sprawy formalne w POLTAX-ie. Swego czasu była taka sprawa, że zostało zmienione pouczenie a decyzje juz poszły do podatników i trzeba było wydawać postanowienia do tych decyzji tylko i wyłącznie ze względu na słowniki POLTAX na rok następny. I moje pytanie dotyczyło tej własnie kwestii, czy ktos miał taki przypadek?

03 sty 2011, 08:06
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        92
Proszę podaj w jakim sensie zmieniło się pouczenie w odwołaniu. Na treść tego zapisu ma wpływ pracownik a nie Poltax. Musisz podać konkretnie o co Ci chodzi.

03 sty 2011, 22:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2009, 22:32

POSTY        23
tak na marginesie działów specjalnych, czy ktoś może znajduje podstawę prawną do zobowiązania urzędów przez MF do przekazania do gmin listy podatników działów specjalnych dla celów wyborczych do Izb Rolniczych? Jakoś to pachnie łamaniem tajemnicy skarbowej.

04 sty 2011, 20:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 lip 2010, 17:13

POSTY        26
Czy w Waszych urzędach decyzja w sprawie działów specjalnych wydawana jest na formularzu PIT-7? Wiem że kiedyś taki obowiązywał (obowiązuje?)i niektóre urzędy nadal wydają decyzje w takiej formie a tam są już nieaktualne podstawy prawne. Jak jest u Was?

05 sty 2011, 13:55
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
kaśka11                    

tak na marginesie działów specjalnych, czy ktoś może znajduje podstawę prawną do zobowiązania urzędów przez MF do przekazania do gmin listy podatników działów specjalnych dla celów wyborczych do Izb Rolniczych? Jakoś to pachnie łamaniem tajemnicy skarbowej.

Też widziałam to pisemko i mam wątpliwości

05 sty 2011, 20:15
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
kaśka11                    

A ja śmiem twierdzić, że nawet śmierdzi  :dokuczacz:

05 sty 2011, 20:53
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        92
W "tych działach spec," to jest mnóstwo wątpliwości interpretacyjnych. Każdy urząd wydawał inną interpretację. Obecnie  Izby Skarbowe. Np. podatnik otrzymał interpretację z Izby w ubiegłym roku, że w zeznaniu przy podawaniu dochodu ustalonego normami szacunkowymi, dochód pomniejsza się o upadki drobiu. Proszę powiedzcie mi z którego to przepisu wynika.

06 sty 2011, 19:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]