Witam Wszystkich i każdego z osobna. Mam kilka pytań w związku z zakładami lotto zawartymi za granicą Najbardziej interesuje mnie kwestia legalności ( pal lich podatek jaki by nie był). Kilka dni temu natknąłem się na reklamę LOTKA we Włoszech (SuperEnalotto) a tam jest w puli coś ponad 100mln Euro - taka kwota !!!!!!. Niestety nie wybieram się w tamtym kierunku i nie mogę zagrać osobiście a więc usiadłem do neta i tak sobie szukam i szukam aż znalazłem serwis http://www.thelotter.com/ i co ja widzę!!!. Za pośrednictwem tej firmy za kwotę 10 USD mogę zakupić los ze wskazanymi przeze mnie numerkami we Włoszech ( za 2,5 EURO) . CZY TO JEST LEGALNE????. BO NA PEWNO ŹDZIERSTWO ZE STRONY TEJ FIRMY. Zadaję to pytanie gdyż czytałem Ustawę o grach losowych i z tego co zrozumiałem to wszystkie zakazy i kary wszelakie dotyczą wszelakich gier online w serwisach zagranicznych ( głównie raje podatkowe). w tym przypadku serwis brytyjski jako pośrednik ma swój adres fizyczny na terenie Wielkiej Brytanii czyli w UE - działa legalnie. Z tego co wyczytałem w regulaminie serwisu - ktoś na terenie Włoch kupuje dla mnie los fizycznie w ichnim lotku - ja dostaję skan ( wygląda jak nasz lotek - widocznie maja podobnie oszukujące maszyny). PONOWNIE PONAWIAM PYTANIE - legalne czy nie??? . Jeszcze jedna uwaga - serwis http://www.thelotter.com[b][/b] pośredniczy w loteriach całego świata ( w tym w Polandzie) . Jeżeli gra hazardowa w internecie jest nielegalna to co by było gdyby za pośrednictwem tego serwisu ( z powodu maksymalnego lenistwa i niechęci do wyjścia na świeże powietrze) zakupił los na Nasz krajowy Duży Lotek? i daj Bóg wygrał???? Aresztują czy nie? P.S A gdyby tak zgarnąć to 100 z MAłYM HAKIEM - pomarzyć nie zaszkodzi - ileż to osób by się ucieszyło: Ja i moja rodzinka- wiadomo czemu, następnie Minister Rostowski - 32% dla firmy bo walimy wg skali PIT a nie 10 % jak w krajowym lotku - nie ma zmiłuj , OPP - bo w tym przypadku 1 % - to dla niektórych kilkuletni budżet, Prezydent mojego miasta - około 40 % z tych 32 mln co najpierw pobrał prof. Rostowski to idzie bezpośredni do budżetu gminy (może asfalcik, chodniczek, jakaś latarenka choćby co 500 m na mojej ulicy, może roczny wywóz śmieci za free ) No tak a na co by wydać resztę??? ..Napiszę jak odpiszecie czy mogę zagrać. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź .
04 sie 2010, 21:55
Wygrana w lotto za granicą
Witam ponownie - zapomniałem dodać a tam jak byk stoi napisane - że zanim taką kasę dostanę na konto ( w Polsce) to najpierw sam Sylvio Berlusconi skroi mnie na podatek od wygranej jaki obowiązuje na terenie ITALII ( a może za to zaprosi rmnie na basen do siebie - tam są imprezki !!! Oby pogoda dopisała bo basem niestety niekryty, no i żeby komarów nie było). Czyli moje wyliczenia trzeba skorygować o podatek włoski. W takim razie czy Polska ma z Włochami umowę o podwójnym opodatkowaniu i czy przewiduje ona wygrane w lotto?? Czyli dorzucam jeszcze jedno pytanko ale żeby nie być leniuchem poszukam w necie umowy podatkowej z Włochami ( jeżeli istnieje ) i może sam sobie i Wszem odpowiem na to pytanie Pozdrawiam