Teraz jest 05 wrz 2025, 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Jak wypełnić CIT-8: spółdzielnie, wspólnoty 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 18:44

POSTY        30
Może to i lepiej, bo z reguły jak coś zostaje ulepszone...to zdecydowanie przysparza więcej kłopotu :P

Dodano: Pon Lut 15, 2010 11:17 pm

Delfinka                    

już wiem jak to zrobić  :rolleyes:
stratę z działalności związanej z zasobami mieszkaniowymi wykazuje się w poz. 37 i wtedy w poz. 38 mamy dochód z działalności opodatkowanej (odsetki, reklamy itd...)
bingo

Jeżeli w poz. 37 wpisana została strata z gospodarki zasobami mieszkaniowymi, a w poz. 38 wpisany został dochód z działalności opodatkowanej (zaliczki wpłacane były co miesiąc) to mimo wszystko wychodzi dalej w zeznaniu strata...
Dochód, który powinien według mnie stanowić kwotę do opodatkowania po prostu znika w tzw. międzyczasie :zly1:
Dodam jeszcze, że strata ze źródeł zwolnionych jest zdecydowanie większa niż dochód do opodatkowania.

Liczę na różne sposoby, w myślach widzę Poltax, logicznie niby wszystko pasuje, a wiem, że po wprowadzeniu do bazy wszystko albo będzie błędne, albo w efekcie wystąpi kwota do zwrotu, która nie powinna wystąpić. Pomocy, bo rozum stracę, a tu zaraz natężenie akcji i przydałby mi się  :mur:

Dodano: Pon Lut 15, 2010 11:20 pm

Wracając do głównego wątku:

Jeżeli w poz. 37 wpisana została strata z gospodarki zasobami mieszkaniowymi, a w poz. 38 wpisany został dochód z działalności opodatkowanej (zaliczki wpłacane były co miesiąc) to mimo wszystko wychodzi dalej w zeznaniu strata...
Dochód, który powinien według mnie stanowić kwotę do opodatkowania po prostu znika w tzw. międzyczasie :zly1:
Dodam jeszcze, że strata ze źródeł zwolnionych jest zdecydowanie większa niż dochód do opodatkowania.

Liczę na różne sposoby, w myślach widzę Poltax, logicznie niby wszystko pasuje, a wiem, że po wprowadzeniu do bazy wszystko albo będzie błędne, albo w efekcie wystąpi kwota do zwrotu, która nie powinna wystąpić. Pomocy, bo rozum stracę, a tu zaraz natężenie akcji i przydałby mi się  :mur:[/quote]

Dodano: Pon Lut 15, 2010 11:28 pm

Wracając do głównego wątku:

Liczę na różne sposoby, w myślach widzę Poltax, logicznie niby wszystko pasuje, a wiem, że po wprowadzeniu do bazy wszystko albo będzie błędne, albo w efekcie wystąpi kwota do zwrotu, która nie powinna wystąpić. Pomocy, bo rozum stracę, a tu zaraz natężenie akcji i przydałby mi się :mur:[/quote]

15 gru 2009, 18:25
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Nie jesteś zalogowany Zaloguj się
Jak poprawnie wypełnić zeznanie CIT-8

Większość osób prawnych ? tych, których rok podatkowy zbiega się z kalendarzowym ? do 31 marca ma obowiązek rozliczyć się z fiskusem z podatku dochodowego (CIT).
http://www.rp.pl/artykul/6,444742_Jak_p ... CIT_8.html

Aby odczytać cały artykuł prosimy wykupić dostęp bądź zalogować się:
Nie jesteś zalogowany
Użytkownik [...................]
Hasło [...................]
[Zaloguj się]
<_<

11 mar 2010, 20:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 sie 2008, 11:44

POSTY        10
Post Jak wypełnić CIT-8: spółdzielnie, wspólnoty
Witam

A ja mam pytanie trochę z innej beczki - odnośnie wypełniania CITów.
Przykładowo:
Spółdzielnia osiagnęła w 2009 roku przychód w wysokości 100000 zł, k.u.p. to 150000zł wobec czego powstała strata w wysokości 50000 zł. Spółdzielnia w częsci E przeznaczyła dochód (przychód) na cele statutowe czyli 100000 zł - w poz. 45 powstała strata 200000 zł co jest jednoznaczne z powstaniem "sztucznej straty" a zeznanie w systemie jest poprawne.
Logicznie rozumując skoro powtsała strata zeznanie powinno się skończyć w poz. 39 i nie wypełniać załącznika do tego zeznania - skoro nie ma dochodu nie ma co przekazać na cele statutowe.
Jak wygląda taka sprawa u Was czy wzywacie Podatnika do skorygowania zeznania czy też tak zostawiacie.

19 mar 2010, 09:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3