Zastanawia mnie kwestia, czy usługi w zakresie badań składu chemicznego, atestów, certyfikacji wyrobów na rynkach zagranicznych mieszczą się w pojęciu świadczeń o podobnym charakterze, o których mowa w art.21 ust.1 pkt.2a PDOP ?
Mam wątpliwości, wg mnie z pewnością nie mieszczą się w wymienionych wprost w tym przepisie rodzajach usług, jak również są poza zakresem pojęcia "świadczeń o podobnym charakterze". Z drugiej strony jest interpretacja Świętokrzyskiego US z 21.07.2006 (RO/423-39/06), w której organ podatkowy kwalifikuje takie usługi do "świadczeń o podobnym charakterze" oraz niejednoznaczne pismo MF z 07.08.2006 (DD7/033-217-SR/06-564)...
Macie może jakieś sugestie lub doświadczenia w tym temacie ?
____________________________________ always look on the bright side of life
05 lis 2008, 12:32
elsinore
Macie może jakieś sugestie lub doświadczenia w tym temacie ?
Nie mam doświadczeń, nie czytałem też wskazanych "źródeł prawa" a sugestie ? - do których usług wymienionych w tym artykule podobne są usługi badania składu chemicznego, atestów, certyfikacji - bo ja podobieństwa nie znajduję narazie.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
05 lis 2008, 17:16
Sęk w tym że do żadnego, za to zarówno wskazana interpretacja, jak i pismo MF mocno naciągają (moja opinia) tego rodzaju usługi do "świadczeń o podobnym charakterze"... Btw. jeszcze jedna kwestia - Załóżmy że faktycznie usługi te podlegały opodatkowaniu "u źródła", a ratunkiem było wyłącznie uzyskanie certyfikatu rezydencji. Co jeśli podatnik takowego nie posiadał w momencie realizacji płatności, a postarał się o takowy dokument np. w roku następnym ?
06 lis 2008, 07:26
Co do zakwestionowania w k.u.p. wypłaconego wynagrodzenia z tytułu świadczeń doradczych powiązanej jednostki, ostatnio WSA orzekł - wyrok WSA w Łodzi z 4 listopada 2008 r. (I SA/Łd 442/08), o czym <a href="http://www.rp.pl/artykul/6,223629_Trzeba_udokumentowac_uslugi_doradcze_powiazanej_firmy.html" target="_blank"> t u t a j</a>