Teraz jest 05 wrz 2025, 22:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Nadpłata w wyniku złożenia Pit-4R 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2006, 14:38

POSTY        68
Mam pytanie o to jak zachowujecie się w sytuacji gdy płatnik składając za 2007 rok deklarację PIT-4R równocześnie wnosi o przeksięgowanie zawyżonych wpłat dokonanych w ciągu roku 2007 na określone należności (jakie to nie jest w tym miejscu istotne). Zastanawiam się czy można ten problem załatwić bez wydawania decyzji rozstrzygającej wniosek o stwierdzenie nadpłaty, który powinien uprzednio złożyć płatnik. Zaznaczam, że nie chodzi o sytuację kiedy płatnik złoży pierwszą wersję deklaracji a później korektę bo wtedy można  moim zdaniem zwrócic nadpłate bez wydawania decyzji (art. 75 par. 4 O.P.)_tylko o wniosek  złożony wraz z pierwszą deklaracją. Pomijam też problem badania czy płatnik ma prawo złozyc wniosek o nadpłatę tzn. czy powstała ona kosztem jego majątku. Załóżmy że ma prawo złożyc taki wniosek, bo zapłacił za duzo ze swoich pieniędzy a nie pracownika.
Problem jest o tyle istotny, że takie pseudo korekty zaczynają płynąć całkiem szerokim strumieniem a do 31 stycznia jeszcze daleko.

26 sty 2008, 00:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2007, 07:51

POSTY        5
Witam, ponieważ nowe deklaracje PIT-4R są informacjami i nie są księgowane, jeżeli płatnik wpłacał więcej niż wykazał w deklaracji tworzy się dokument wewnętrzny ZOB-D i przypisuje kwotę właściwą, w tym momencie w księgowości wyjdzie nadpłata. Jeśli podatnik złożył pismo o przeksięgowanie, to po przypisaniu kwot właściwych można przeksięgować różnicę.

08 lut 2008, 19:37
Zaawansowany

POSTY        68
Maur, ta opcja jest najprostsza więc każdy się za nią opowiada, ale mi chodzi o to czy jest prawidłowa względem przepisów O.p. Przecież płatnik nie zawsze wpłacił za dużo ze swoich pieniedzy tylko z podatnika. Wtedy w normalnych warunkach nie ma prawa do żądania wypłaty tej nadpłaty. Prawo to ma podatnik.
Wniosek o przeksięgowanie to sprawa techniczna w księgowości, moim zdaniem najpierw wymiar powinien zezwolić na to przeksięgowanie i to nie odrazu ZOB- D ale wyjasnić sprawę z płatnikiem.
A do tej pory gdy były deklarację PIT-4 dlaczego nie można było zobem tylko wymagało się wniosku o nadpłatę?

09 lut 2008, 17:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2006, 08:45

POSTY        23
Jeżeli dobrze zrozumiałem Pawian ma na myśli sytuację w której płatnik zadeklarował np. 1000,00 zł. w deklaracji  PIT-4R ( PIT-4R jest deklaracją pomimo że informatycy inaczej go zakwalifikowali w POLTAX mam nadzieję że spotka ich za to kara jak nie na tym świecie to na drugim będą wieczność wprowadzać ZOB ) i wpłacił 1100,00zł.  Moim zdaniem w takowym przypadku nadpłata nie występuje – płatnik dokonał nienależnej wpłaty . Pragnę dodać że nadpłata zgodnie z ordynacją jeżeli nie zostanie zwrócona w obowiązującym terminie podlega zwrotowi z odsetkami - nienależna wpłata już nie. PIT-4R nie jest zeznaniem aby po jego złożeniu powstała nadpłata . Czy ktoś wydawał decyzję w stanie prawnym obowiązującym w 2006r w przypadku gdy płatnik pomylił się we wpłacie.  Obecnie zmieniło się tylko tyle że mamy 1 deklarację obejmującą 12 miesięcy.

11 lut 2008, 08:01
Zaawansowany

POSTY        68
Oczywiście, że nie wydawało sie decyzji ponieważ stwierdzało sie nadpłatę bez wydania decyzji. Do tego potrzebna była korekta deklaracji (pomijam te sytuacje gdzie płatnik  wpłacił tak jak w przykładzie powyżej  100 zł za dużo)Ale juz w stanie prawnym w 2007 r kiedy nie ma deklaracji takie sztuczki nie przechodziły i trzeba było wydac decyzję.Podany przeze mnie przykład moim zdaniem pasuje do stanu z 2007 roku, bo także nie ma korekty deklaracji tylko ta pierwsza juz zawierająca korektę względem wyliczeń pierwotnych i wpłaty. Nie do końca mi chodzi zreszta o taka sytuację, raczej o taka gdy płatnik policzył zaliczkę w ciągu roku i wyszło mu 200 zł (wpłacił to)ale podczas wypełniania PIT-4R zdał sobie sprawę że niepotrzebnie pobrał zaliczkę od części przychodu która jest zwolniona od podatku i teraz wychodzi zaliczka w kwocie150 zł.

Przypominam również o tym ze zgodnie z orzecznictwem o nadpłate może zwrócic sie płatnik tylko wtedy gdy powstała ona kosztem jego majątku a nie majątku podatnika. To oznacza,  że w sytuacji kiedy płatnik pomylił sie w wyliczeniach i pobrał  za dużą zaliczkę a powinien mniejszą, prawo o stwierdzenie nadpłaty przysługuje tylko podatnikowi.
Mam jednak nadzieję, że sprawa skończy sie ZOBami ponieważ płatnik w jakiś sposób bierze na siebie odpowiedzialność za kwoty wykazane w PIT-4R i to jest zupełnie inna sytuacja od tej kiedy domaga sie zwrotu w trakcie  2007 roku kiedy nie ma jeszcze żadnej podkładki w postaci deklaracji.

Jak widać po zainteresowaniu tym postem problem w zasadzie nie istnieje.

11 lut 2008, 21:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 lut 2008, 19:25

POSTY        6

Oczywiście, że nie wydawało sie decyzji ponieważ stwierdzało sie nadpłatę bez wydania decyzji. Do tego potrzebna była korekta deklaracji (pomijam te sytuacje gdzie płatnik  wpłacił tak jak w przykładzie powyżej  100 zł za dużo)Ale juz w stanie prawnym w 2007 r kiedy nie ma deklaracji takie sztuczki nie przechodziły i trzeba było wydac decyzję.Podany przeze mnie przykład moim zdaniem pasuje do stanu z 2007 roku, bo także nie ma korekty deklaracji tylko ta pierwsza juz zawierająca korektę względem wyliczeń pierwotnych i wpłaty. Nie do końca mi chodzi zreszta o taka sytuację, raczej o taka gdy płatnik policzył zaliczkę w ciągu roku i wyszło mu 200 zł (wpłacił to)ale podczas wypełniania PIT-4R zdał sobie sprawę że niepotrzebnie pobrał zaliczkę od części przychodu która jest zwolniona od podatku i teraz wychodzi zaliczka w kwocie150 zł.

Przypominam również o tym ze zgodnie z orzecznictwem o nadpłate może zwrócic sie płatnik tylko wtedy gdy powstała ona kosztem jego majątku a nie majątku podatnika. To oznacza,  że w sytuacji kiedy płatnik pomylił sie w wyliczeniach i pobrał  za dużą zaliczkę a powinien mniejszą, prawo o stwierdzenie nadpłaty przysługuje tylko podatnikowi.
Mam jednak nadzieję, że sprawa skończy sie ZOBami ponieważ płatnik w jakiś sposób bierze na siebie odpowiedzialność za kwoty wykazane w PIT-4R i to jest zupełnie inna sytuacja od tej kiedy domaga sie zwrotu w trakcie  2007 roku kiedy nie ma jeszcze żadnej podkładki w postaci deklaracji.

Jak widać po zainteresowaniu tym postem problem w zasadzie nie istnieje.

Problem jak najbardziej istnieje.
Płatnik np. za X wpłacił 120 a za XI 80 (zaliczka 100, ale uznał, że skoro nadpłacił za poprzedni miesiąc 20 to wpłaci różnicę) Wychodzi to wszystko po złożeniu PIT-4R Za X nadpłata, za XI zaległość ? Co robicie w takiej sytuacji ?

18 lut 2008, 23:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2006, 08:45

POSTY        23
Wprowadzamy ZOB-em 100,00zł za X i XI . Nie wydajemy decyzji ( ale można wydać decyzję o odpowiedzialności płatnika - ale moim zdaniem jest za wcześnie ) – księgowość dokonuje przeksięgowania , nalicza odsetki i wzywa do zapłaty zaległości . Deklaracja PIT-4R stanowi podstawę do wystawienia tytułu wykonawczego. PS Ciekawi mnie kto wymyślił iż PIT-4R jest informacją i czy ktoś planuje to zmienić – może poprosić inspektora .

19 lut 2008, 07:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]