Teraz jest 05 wrz 2025, 22:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Zeznania PIT-28 - procedura ksiegowa 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Czekamy na nową wersję -opóźnienie wynosi juz ok 13 dni w stosunku do zapowiedzi- pewnie są jakieś merytoryczne problemy w MF.

Niespodzianka.

30 sty 2008, 19:45
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2007, 15:16

POSTY        8
Niespodzianka ...Nowa wersja POLTAX (patch7 i nowe słowniki) jest przekazana z MF do US, teraz tylko rzecz informatyka aby dokonał instalacji... (może dziś ,może jutro a może...) i po  zatwierdzaniu zeznania z wykazywanym 1% będzie dodatkowo dla podatnika  generowany odpis na formularzu OPP-1 w wysokości kwoty wnioskowanej przez podatnika na zeznaniu do przekazania dla OPP :blush:

31 sty 2008, 15:52
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Niespodzianka ...Nowa wersja POLTAX (patch7 i nowe słowniki) jest przekazana z MF do US, teraz tylko rzecz informatyka aby dokonał instalacji... (może dziś ,może jutro a może...) i po  zatwierdzaniu zeznania z wykazywanym 1% będzie dodatkowo dla podatnika  generowany odpis na formularzu OPP-1 w wysokości kwoty wnioskowanej przez podatnika na zeznaniu do przekazania dla OPP :blush:

dodatkowo jest pole do umieszczenia celu szczegółowego darowizny ,która to informacja będzie umieszczona na przekazie.  A to by oznaczało ,że nie będzie zbiorczych przelewów ale będą ich tysiące po 5 gr.  Ciekawe jaka wyjdzie mediana. Czy nie powinno się określić minimalnej kwoty przelewu  np.  8 zł ?

31 sty 2008, 20:58
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Tak, jest takie pole dot.celu  tylko kto powiedział czy będą zbiorcze przelewy na OPP czy ich nie będzie...? Zastanawiam się jaki procent podatników wykazujących darowiznę będzie wskazywać konkretny cel. :rolleyes:

31 sty 2008, 21:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 11:45

POSTY        52
Mamy zaistalowany nowy POLTAX wczoraj, ale nie zdążyliżmy przetestować. Ciekawe dlaczego taki miesięczny poślizg ? Od dziasiaj powinna się zaczynać procedura rozpoczącia egzekwowania (upomnienia ) ewentualnych niezapłaconych kwot dotyczących PIT-28, a tu dopiero mozna zaczynać wprowadzać PIT-28 z 1% na OPP.

01 lut 2008, 08:24
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Przy rejestracji zeznań należy zwrócić uwagę na wprowadzanie pola technicznnego o nazwie ""TYTUŁEM" gdy podatnik umieścił informację w rubryce Inne informacje, w tym ułatwiające kontakt z podatnikiem. (dla PIT-28 jest to pozycja 137A) Wprowadzone dane w polu tytułem zostanie przekazana Organizacji :)

01 lut 2008, 10:56
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:45

POSTY        78

Przy rejestracji zeznań należy zwrócić uwagę na wprowadzanie pola technicznnego o nazwie ""TYTUŁEM" gdy podatnik umieścił informację w rubryce Inne informacje, w tym ułatwiające kontakt z podatnikiem. (dla PIT-28 jest to pozycja 137A) Wprowadzone dane w polu tytułem zostanie przekazana Organizacji :)

A jak podatnik tam napisze "naczelnik to d.pa" to pójdzie na przelewie? :D

01 lut 2008, 18:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
A myśmy już PIT-28 prawie 80 % wprowadzili do POLTAXU. Czy były jakieś zalecenia aby nie wprowadzać i czekać?????

01 lut 2008, 21:08
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

A myśmy już PIT-28 prawie 80 % wprowadzili do POLTAXU. Czy były jakieś zalecenia aby nie wprowadzać i czekać?????

A jak wprowadziliście indywidualne tytuły przelewów na 1% ? Tego dotyczyła poprawka.

02 lut 2008, 14:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
O tym, że jest możliwość wpisania  w Inne informacje indywidualnej darowizny i o poz 137A  przy wprowadzaniu danych szczegółowych wszystkich poinformowałem. Pisali o tym już dawno ( gdzieś na początku stycznia). Ta pozycja już funkcjonuje w systemie. Nikt mi nie zgłaszał, że nie może wprowadzić indywidualnej, bo nie wie jak.

Chyba, że w tych wprowadzonych nie było Indywidualnej. Muszę sprawdzić w poniedziałek, czy  ta pozycja już jest wgrana. Ja akurat nie wprowadzam danych do Poltaxu.

02 lut 2008, 18:31
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8

O tym, że jest możliwość wpisania  w Inne informacje indywidualnej darowizny i o poz 137A  przy wprowadzaniu danych szczegółowych wszystkich poinformowałem. Pisali o tym już dawno ( gdzieś na początku stycznia). Ta pozycja już funkcjonuje w systemie. Nikt mi nie zgłaszał, że nie może wprowadzić indywidualnej, bo nie wie jak.

Chyba, że w tych wprowadzonych nie było Indywidualnej. Muszę sprawdzić w poniedziałek, czy  ta pozycja już jest wgrana. Ja akurat nie wprowadzam danych do Poltaxu.

Jest tylko jeden problem..., gdy zarejestrowane(zatwierdzone) zostały zeznania z wykazywaną kwotą darowizny w POLTAX nie w najnowszej wersji,  to nie został automatycznie wygenerowany odpis w kwocie darowizny wykazywanej w zeznaniu.... :mur: . Czy została wskazana procedura co wtedy robić?

02 lut 2008, 21:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2