W urzędzie mamy kilka sztuk PIT-37, które datę wpływu mają 03.05.2017 r. po przeglądnięciu Poltaxu wyszło, że są zrobione przez US na podstawie PIT-WZ, co z nimi robicie ? Samo zeznanie nie kłopot ale gorzej jeśli jest OPP, 1% można przekazać gdy zeznanie jest złożone w terminie, ktoś dostał wytyczne z izby jak to ugryźć ?
05 maja 2017, 17:48
Re: Zeznanie po terminie na podstawie PIT-WZ
Na początek proponuję porównać nr referencyjny zeznania w SSP (w teczce podatnika) i w SPED. Jeżeli są zgodne (to jak wynika po pobraniu UPO dla tych zeznań) ich data złożenia to 02.05.2017r., nie wiadomo tylko dlaczego w SPED pokazuje się 03.05.2017r. i taka data migruje się do POLTAX. Mieliśmy tylko kilka takich sztuk, więc zmieniliśmy datę złożenia na 02.05.2017r., ponownie zwalidowaliśmy i problem się rozwiązał. Nie wiem czy zrobiliśmy dobrze. Być może ktoś zgłosił ten problem do HELPIT i będzie jakieś rozwiązanie.
05 maja 2017, 18:18
To samo wstępnie uzgodniliśmy, ale do wtorku/ środy z nim poczekamy może faktycznie podadzą czy tak sobie datę można zmienić. Bo na wydruku ze speda jedno w komputerze 2, a później NIK nam wparuje i powie że antydatujemy dokumenty
05 maja 2017, 18:46
b17
To samo wstępnie uzgodniliśmy, ale do wtorku/ środy z nim poczekamy może faktycznie podadzą czy tak sobie datę można zmienić. Bo na wydruku ze speda jedno w komputerze 2, a później NIK nam wparuje i powie że antydatujemy dokumenty
Akurat w tym przypadku żadnego antydatowania nie ma(!). Na UPO wyraźnie widać, że data złożenia tego dokumentu to 02.05.2017r. Bez zmiany daty złożenia będzie problem np. przy wspólnych zeznaniach małżonków. Druga kwestia, będziecie wnioskować o ukaranie podatnika za złożenie zeznania po terminie, bo nasz system nie zadziałał prawidłowo? Nie sądzę Myślę, że MF przygotuje jakiś skrypt, żeby to poprawić, ale kto wie kiedy...
05 maja 2017, 18:59
Wstrzymajcie się chwilę z weryfikacją zeznań złożonych po 02.05.2017. Wczoraj wychwyciłam takie same przypadki jak wyżej i dzisiaj rozmawiałam z panią z Dep. Podatków, od której przychodziły maile dot. PIT-OP i PIT-WZ. Mają w przyszłym tygodniu przyjść mailowo z MinFin listy PIT-37 wygenerowanych na podstawie PIT-WZ, których Podatnik ani nie zaakceptował, ani nie odrzucił, a które system sam zaakceptował tak, że data złożenia to 03.05.2017 (Podatnik miał czas zaakceptować lub odrzucić do północy 02.05.2017, więc z tego co mi się wydaje, system nie mógł zaakceptować wcześniej niż po północy ). Do tego mają być krótkie mailowe wytyczne, co robić po przemigrowaniu takich zeznań ze SPED do POLTAX.
05 maja 2017, 19:38
O karaniu celowo nie pisałem, bo tych kar jest jak na lekarstwo, a szkoda bo gdyby było więcej to byłby jakiś szacunek do US, a tak czy sobie złożę w terminie w marcu czy po terminie w maju lub grudniu dorzucę czynny żal to i tak skarbówka mi nic nie zrobi. Dobra to przekażę kierownikowi, że coś będzie z tymi zeznaniami "po terminie" i po problemie
06 maja 2017, 11:07
U nas też prawie się nie karze podatników, którzy złożyli zeznanie po terminie. Z ciekawostek - mam wspólne zeznanie małżonków złożone osobiście w US dnia 04.05.2017 razem z "czynnym żalem", a w nim prośba do NUS o uznanie wspólnego zeznania (w treści piszą, że jak będą się rozliczać osobno, to podatek do zapłaty wzrośnie bodajże o 10.000 zł). Co najlepsze pismo napisane na kompie, a nie odręcznie przygotowane przy okienku - mieli czas napisać pismo prawie na całą stronę, ale nie mieli czasu, by złożyć zeznanie w terminie. A ja się tylko zastanawiam, czemu czekali na ostatnią chwilę - jakbym ja miała taką sytuację, to od razu po otrzymaniu PIT-11 szybko bym zrobiła i złożyła zeznanie.
06 maja 2017, 12:00
karla14
Z ciekawostek - mam wspólne zeznanie małżonków złożone osobiście w US dnia 04.05.2017 razem z "czynnym żalem", a w nim prośba do NUS o uznanie wspólnego zeznania (w treści piszą, że jak będą się rozliczać osobno, to podatek do zapłaty wzrośnie bodajże o 10.000 zł). Co najlepsze pismo napisane na kompie, a nie odręcznie przygotowane przy okienku - mieli czas napisać pismo prawie na całą stronę, ale nie mieli czasu, by złożyć zeznanie w terminie. A ja się tylko zastanawiam, czemu czekali na ostatnią chwilę - jakbym ja miała taką sytuację, to od razu po otrzymaniu PIT-11 szybko bym zrobiła i złożyła zeznanie.
No chyba ten NUS nie uwzględni takiej prośby, bo to nie zależy od jego złej czy dobrej woli, tylko od przepisów, a te wyraźnie mówią, że - jak pamiętam - podatnik ma prawo wyboru formy rozliczenia tylko w terminie składania zeznań. Z ciekawości sprawdź jak to zostało potraktowane. Bo jeśli NUS przychylił się do prośby, to moim zdaniem złamał prawo. A swoją drogą, to będąc KSowcem przywaliłbym im karę za złożenie zeznania po terminie. W wysokości... 10.000 zł! A co - niech maj nauczkę oni i inni.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 06 maja 2017, 12:11 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
06 maja 2017, 12:10
Zeznanie wraz z pismem poszło do czynności sprawdzających do wezwania o złożenie indywidualnych korekt. Zgadzam się, że prosić to oni mogą, ale prośba jest bezzasadna, bo prawo do złożenia wspólnego zeznania nie zależy od widzimisię urzędnika, tylko od przepisów.
@jemiola Z tym porównaniem z numerem referencyjnym to by była straszna robota - musiałabyś sprawdzić wszystkie zeznania z 03.05.2017 w SSP, nawet te, dla których w POLTAX nie ma PIT-WZ (bo nie masz gwarancji, że wniosek nie został złożony do innego US, a wygenerowane zeznanie odesłane już do właściwego). Jeśli się uda, to w zestawieniu z MinFin ma być podany oprócz numeru referencyjnego numer CBD - będzie łatwej znaleźć takie zeznania w SPED i w POLTAX.
06 maja 2017, 13:20
Jak pisałam wyżej mieliśmy tylko kilka takich sztuk zeznań, dlatego zrobiliśmy to dla wszystkich.