O, nie wyhaczyłem tego zróżnicowania... Ale zgadzam się absolutnie (choć nie sprawdzałem w przepisach), do przeniesienia usług nie trzeba się rejestrować na VAT-UE, który zresztą jest pomyślany jako numer do celów wewnątrzwspólnotowych transakcji towarowych (nie usługowych).
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
a ja bym sie nie zodził jeśli można.
w art. 28 ust. 3 jest mowa o numerze, pod którym jestt zidentyfikowany..., a w art. 42 o numerze nadanym dla transakcji wewnątrzwspólnotowych. Jest taka teoria o racjonalnym prawodawcy i posługiwaniu się tymi samymi terminami dla określenia tych samych rzeczy, ale można ją ewentualnie wykładać na studiach, bo dzisiaj sam ustawodawca jej pewnie nie zna. Co widać na załączonym obrazku.
Bo według mnie te dwa terminy oznaczają to samo.
Uzasadnienie:
art. 28 ust. 3 - jeśli podał numer... (może to być równiez numer nadany dla celów "podatku")
art. 5 - ......podatkiem od towarów i usług, zwanym dalej "podatkiem"
art. 97 ust. 1 podatnicy są zobowiązani zawiadomić naczelnika.....
art. 97 ust. 3 - przepis art. 1 stosuje się do podtników podlegających rejestracji, nabywających usługi o których mowa w art. 28 ust. 3,4,6 i 7 (czyli też transport)
art. 97 ust. 11 - podatnicy którzy uzyskali mają podawać...
art. 17 ust. 1 pkt 4 i ust. 4 - podatnikami są usługobiorcy...usług wymienionych w art. 28 ust. 3,4,6,7 jeżeli są zarejestrowani jako VAT-UE.
czyli numer VAT-UE jest numerem nadawanym do transakcji wewnątrzwspólnotowych i numerem, pod którym podatnicy są zarejestrowani na potrzeby podatku lub podatku od wartości dodanej....
Przepisy pisały dwie różne osoby w dwóch różnych departamentach stąd pewnie cała zagadka.
Proponuję też inną zagadkę:
art. 28 ust. 3 - ..pod którym jest zidentyfikowany na potrzeby podatku lub podatku od wartości dodanej na terytorium innego państwa członkowskiego niż rozpoczęcia wysyłki. Skoro tak to mamy trzy sytuacje
1 - jest zarejestrowany dla celów podatku - czyli w Polsce ("podatek" = nasz VAT), a transport zaczyna się poza Polską -( jeżeli zaczyna się w Polsce to zastosowanie znajdzie art. 28 ust. 1)
2 - jest zarejestrowany dla celów podatku od wartości dodanej - czyli w Unii, ale nie w Polsce ("podatek od wartości dodanej" = podatek VAT w kraju członkowskim oprócz Polski), a transport rozpoczyna się w innym kraju członkowskim
3 - jest zarejestrowany zarówno dla celów podatku jak i dla celów podatku od wartości dodanej na terytorium jednego państwa (spójnik "lub" oznacza alternatywę łączną, czyli warunek A, warunek B, albo warunek A+B) - a transport rozpoczyna się w innym kraju członkowskim - Pytanie: Jakiego kraju może doryczyć ten fragment ???????????????????? poproszę o rozwiązanie