W trakcie czynności sprawdzających (będących wynikiem sporządzenia raportów w VIES w zakresie braku potwierdzeń aktywności VAT-UE odbiorców towarów) stwierdziliśmy, że nasz podatnik: 1) dysponuje kompletem dokumentów, potwierdzających dokonanie dostawy towarów do holenderskiego kontrahenta. którego numer VAT-UE od kilku lat nie jest ważny. 2) po zapoznaniu z powyższym w wyniku podjętych działań stwierdził, że jego kontrahent przekształcił się i w związku z tym powinien wykazać jego inny (nowy) numer tak w fakturze dokumentującej zrealizowaną dostawę towarów jak i w złożonej informacji VAT-UE (kontrahent prawdopodobnie podał mu przez pomyłkę swój stary numer). 3) zamierza sporządzić notę korygującą i uzyskać potwierdzenie jej odbioru od odbiorcy. W tej sprawie mam dylemat i zastanawiam się, które z poniższych rozwiązań jest trafne: 1) bezdyskusyjne opodatkowanie VAT wg krajowej stawki dostawy towarów, której nie mogę uznać za WDT w myśl art. 42 ustawy o VAT, 2) zobowiązanie podatnika do złożenia korekty deklaracji VAT-7 i informacji VAT-UE na okres przejściowy do czasu uzyskania przez niego potwierdzenia odbioru noty korygującej od kontrahenta (w tym przypadku wystąpią odsetki), 3) "niestwarzanie problemów" i wstrzymanie się przez kilkanaście dni na efekt działań podatnika tj. przedłożenie noty korygującej podpisanej przez kontrahenta i stosowne skorugowanie informacji VAT-UE. Proszę o podpowiedź - może ktoś rozwikłał podobny przypadek. az3007
Ostatnio edytowano 09 wrz 2007, 21:23 przez az3007, łącznie edytowano 1 raz
09 wrz 2007, 21:18
Zdecydowanie opcja nr 3, stan faktyczny jest taki, że transakcja faktycznie miała miejsce, towary dostarczono poza granice RP a błąd w dokumencie można poprawić. Ważne natomiast jest to, czy ten nowy numer VAT był ważny w dniu dokonania transakcji, jeżeli tak no to sprawa jasna. Zawsze można jeszcze wysłać SCAC (jeżeli kwota transakcji jest odpowiednia) i potwierdzić wcześniejsze ustalenia.
10 wrz 2007, 08:47
Ja natomiast mam pytanie czy i ewentualnie ile mieliście przypadków, gdy w wyniku tego raportu okazało się, że dokonano dostawy dla podatnika UE, u którego pojawił się komunikat "otrzymano ostrzeżenie o treści: podatny numer VAT nie został przydzielony (w module dane rejestracyjne kontrahentów systemu VIES), a nasz podatnik okazał dokumenty odpowiedniego urzędu zagranicznego potwierdzające rejestrację kontrahenta? Czy wykryliście takie błędy w systemie VIES? Dodam, że czekam na odpowiedź z Konina (zapytanie o aktywność na podstawie art. 27)
10 wrz 2007, 14:26
Ilości konkretnych Ci nie podam ale komunikat "taki numer VAT nie został przydzielony" pojawia się często w przypadku kontrahentów z Czech, wynika to z reguły z niedopełnienia przez czeskich podatników formalności związanych z rejestracją jako podatnicy VAT-UE. Miałem właśnie taki przypadek i okazało się, że Czech nie ma numeru VAT i sprzedaż opodatkowaliśmy wg stawki krajowej. Nie wiem jakie podatnik okazał Ci dokumenty ale nie sądzę, że w systemie VIES był błąd.
10 wrz 2007, 14:48
az3007
3) zamierza sporządzić notę korygującą i uzyskać potwierdzenie jej odbioru od odbiorcy.
Notę korygującą?
____________________________________ <!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->sygnaturkę usunięto z uwagi na jej niezgodność z regulaminem <<oj, zbiera mi sie>> )<!--sizec--></span><!--/sizec-->
10 wrz 2007, 15:57
Odpowiedź: bezdyskusyjne opodatkowanie VAT wg krajowej stawki dostawy towarów, której nie mogę uznać za WDT w myśl art. 42 ustawy o VAT
____________________________________ Dla zasady nie ma sprawy
10 wrz 2007, 16:42
zenekzenek
Odpowiedź: bezdyskusyjne opodatkowanie VAT wg krajowej stawki dostawy towarów, której nie mogę uznać za WDT w myśl art. 42 ustawy o VAT
Nie zgadzam się. Często (nie wiadomo z jakiej przyczyny) podatnicy np. niemieccy zmieniają numer NIP np. z poniedziałku na wtorek. Jeżeli firma dostarczy dokument z administracji podatkowej (widziałam takie) innego kraju, z którego jasno wynika, że dana spółka do dnia takiego i takiego miała ten numer, a od dnia takiego ten, to składa korektę i po sprawie. Jeżeli nie wyjaśni tego, to oczywiście stawka krajowa.
Gorzej jest, gdy firma polska przedstawia potwierdzenie ważności numeru NIP kontrahenta z Konina, a potem okazuje się (na wydruku z rejestru), że jest nieważny. U nas nie ma zmiłuj i opodatkowują ze stawką krajową. Są przypadki, że kontrahent wyrejestrowuje się np. z dniem 1 stycznia br., ale dopiero 30 czerwca br. I wtedy na podglądzie danych historycznych w VIES to widać. Z tego co wiem to poszło pismo via Konin i MF do innych administacji żeby nie wyrejstrowywali z datą wsteczniejszą, bo to stawia naszych podatników w złej sytuacji.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
10 wrz 2007, 17:08
az3007
W trakcie czynności sprawdzających (będących wynikiem sporządzenia raportów w VIES w zakresie braku potwierdzeń aktywności VAT-UE odbiorców towarów) stwierdziliśmy, że nasz podatnik: 1) dysponuje kompletem dokumentów, potwierdzających dokonanie dostawy towarów do holenderskiego kontrahenta. którego numer VAT-UE od kilku lat nie jest ważny. 2) po zapoznaniu z powyższym w wyniku podjętych działań stwierdził, że jego kontrahent przekształcił się i w związku z tym powinien wykazać jego inny (nowy) numer tak w fakturze dokumentującej zrealizowaną dostawę towarów jak i w złożonej informacji VAT-UE (kontrahent prawdopodobnie podał mu przez pomyłkę swój stary numer). 3) zamierza sporządzić notę korygującą i uzyskać potwierdzenie jej odbioru od odbiorcy. W tej sprawie mam dylemat i zastanawiam się, które z poniższych rozwiązań jest trafne:...
A czy odbiorca rozpoznal WNT w swoim kraju ( pod aktywnym numerem ) od naszego dostawcy ???
Nasze przepisy w zakresie prawa do 0% przy WDT są chyba trochę zbyt rygorystyczne w porównaniu do zwolnienia od opodatkowania w Dyrektywie. Jeśli wszystkie 3 Twoje warunki są spelnione i nabywca u siebie rozpoznal WNT, to fakt powołania błędnego NIPU na fakturze wg mnie nie pozbawia prawa do 0%. Jeśli z późniejszej dokumentacji jednoznacznie wynika fakt pomyłki w NIPie to nawet nota korygująca nie jest potrzebna.
Wezwać do korekty informacji podsumowującej ( wykazanie WDT do wlaściwego kontrahenta - NIPa )
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
10 wrz 2007, 21:13
zenekzenek
Rzecz dotyczy VATu, w szczególności transakcji wewnątrzwspólnotowych, a do tego naszej ustawy, a tu pada odpowiedź: bezdyskusyjnie! No brawo :brawa: , przebiłeś nawet Steca. Uwaga wstępna: o tym, czy coś jest WDT, nie decydują regulacje art. 42. Przepis ten jedynie ustanawia cudaczne warunki dla możliwości zastosowania stawki 0% dla WDT. Słabo to współgra z innymi regulacjami ustawy o VAT (art. 13, 20, 100), o dyrektywie już nie wspominając. Idiotyczny fiskalizm do sześcianu, woda na młyn ludzi głodnych łatwego przypisu. Rzeczywiście, w art. 42 ust. 1 pkt 1 jak wół stoi, że podatnik dokonujący WDT ma podać na fakturze dokumentującej tą dostawę właściwy i ważny numer identyfikacyjny dla transakcji wewnątrzwspólnotowych nadany przez państwo członkowskie właściwe dla nabywcy, tyle, że jeden wół to pisał, a inny wół to czyta. Zwolnienie WDT od podatku (lub opodatkowanie go stawką 0%) jest związane z zasadą opodatkowania transakcji w kraju konsumpcji. W tym jednak celu należy wskazać NIP UE nabywcy, żeby właściwe dla niego władze skarbowe mogły dochodzić podatku należnego od WNT. W podanym przykładzie numer był już wprawdzie nieaktualny, ale nabywcę dało się zidentyfikować. W ogóle to większe zmartwienie tamtejszej skarbówki, a nie nasze. Podejście w tym przypadku "oczywiście, że stawka 22%" (w znaczeniu ostatecznie dostawy krajowej tym bardziej) udupia naszego podatnika i za cenę iluzorycznego przypisu (stawiam :piwo: że w którejś instancji sądowej padnie) podsyca wrogość wobec skarbówki. Jak dla mnie jest to błąd mniejszej wagi.
Kurde, tak się guzdrałem z tym postem, że mnie Wjawor uprzedziłeś. Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 10 wrz 2007, 21:47 przez Iskierka, łącznie edytowano 1 raz
10 wrz 2007, 21:45
Bis
...Kurde, tak się guzdrałem z tym postem, że mnie Wjawor uprzedziłeś. Pozdrawiam!
Uprzedziłem, ale Twoje wyjaśnienia są zdecydowanie bardziej przekonujące. Również pozdrawiam. :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
10 wrz 2007, 21:53
Taka ciekawostka: węgierskie władze skarbowe nie wymagają w praktyce żadnych formalnych dokumentów celnych potwierdzających eksport, wystarczą dokumenty transportowe, z których wynika, że towar wyszedł poza UE. W praktyce, bo w teorii zapis ustawy wegierskiej w tym zakresie jest zblizony do naszego...
____________________________________ <!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->sygnaturkę usunięto z uwagi na jej niezgodność z regulaminem <<oj, zbiera mi sie>> )<!--sizec--></span><!--/sizec-->
11 wrz 2007, 08:50
zenekzenek
W stosunku do ustawy o VAT słowo bezdyskusyjne nie ma zastosowania. W omawianych przypadkach przyjąłbym wykładnie "zdroworozsądkową" (w imię poprawy wizerunku skarbówki ) czyli taką jak koledzy Wjawor i Bis.
11 wrz 2007, 10:49
Serdeczne dzięki za pomoc i wszelkie uwagi. Na marginesie zastanawiamy się nad kwestią formalnej poprawności całokształtu dokumentacji naszego podatnika i dochodzimy do wniosku, że w tej sytuacji zasadnym jest wystawienie faktury korygującej przez naszego podatnika, nie zaś.noty jak wyżej podałem. Pozdrawiam az3007
11 wrz 2007, 19:20
Właściwie to ja CI az3007 nie odpowiedziałem na Twoje pytanie. Nie chodziło Ci przecież o odszukanie właściwej normy w mroku ciemnego przepisu, ale o wskazanie właściwego postępowania dla urzędnika skarbowego chcącego dobrze wypaść w raporcie niedouczonego kontrolera z IS, MF lub NIK, naszczutego przez jakiegoś ambitnego życzliwego, poszukującego oznak wszelkiej korupcji, spisku, układu i działania na szkodę nienażartego budżetu (a to realna groźba, znam blisko obecnie już byłych naczelników, którzy za swoją ponadprzeciętność dostali kopa w :dupa: ). Z tego punktu widzenia zdecydowanie <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->bezdyskusyjne opodatkowanie VAT wg krajowej stawki dostawy towarów, której nie mogę uznać za WDT w myśl art. 42 ustawy o VAT<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->