Teraz jest 05 wrz 2025, 22:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
remont samochodu na rzecz polskiego podatnika w Angli 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Czy remonta samochodu na rzecz polskiego podatnika przez anglika w angli traktowac jako import uslug??

i jeszcze jedno :) Uslugi szkoleniowe swiadczone dla polskiego podatnika (jego pracownikow) przez firme niemiecka w niemczech - importu uslug?? Nie daje mi spokoju miesce swiadczenia uslug - nie polska

13 lip 2007, 13:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121
1. jeżeli auto wyjechało z Wielkiej Brytanii i podaliście NIP-UE to import usług. Jeżeli zostało - to opodatkowane  tam (miejsce świadczenia).
2. Szkolenie w Niemczech opodatkowane w Niemczech - art. 27 ust. 2 pkt 3 lit a

13 lip 2007, 13:48

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

... Nie daje mi spokoju miesce swiadczenia uslug - nie polska

A dlaczego to Ciebie tak gryzie. Jeśli twoj polski podatnik odlicza 100% naliczonego to i tak jest to neutralne.

A jak bardzo chcesz się przespać z problemem, to w przypadku usług szkoleniowych zawsze możesz podrążyć temat, może to raczej któraś z usług wymienionych w art. 27 ust. 4 pkt 3.

14 lip 2007, 22:06
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Czy remonta samochodu na rzecz polskiego podatnika przez anglika w angli traktowac jako import uslug??

Naprawa samochodu jest w tym przypadku usługą na ruchomym majątku rzeczowym.
Miejsce świadczenia usług art. 27 ust. 2 pkt 3 lit. d) z zastrzeżeniem art. 28.

16 lip 2007, 16:46

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Naprawa samochodu jest w tym przypadku usługą na ruchomym majątku rzeczowym.
Miejsce świadczenia usług art. 27 ust. 2 pkt 3 lit. d) z zastrzeżeniem art. 28.

Czyli z polskiego na nasze:
majani                    

Według mnie:
1. jeżeli auto wyjechało z Wielkiej Brytanii i podaliście NIP-UE to import usług. Jeżeli zostało - to opodatkowane  tam (miejsce świadczenia)

16 lip 2007, 18:44
Fachowiec

POSTY        1023

Czyli z polskiego na nasze:

Tak jest obywatelu sierżancie!
Ponieważ zauważyłam, że sprawy unijne są mniej znane, to pozwoliłam sobie pomądrzyć się.  :D
"Czasami człowiek musi, bo inaczej się udusi..."

16 lip 2007, 19:10

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:29

POSTY        123
Cięszę się, że zmienia się podejście skarbowców do definicji pojęcia usługi na ruchomym majątku rzeczowym...

16 lip 2007, 22:26

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:29

POSTY        103

Cięszę się, że zmienia się podejście skarbowców do definicji pojęcia usługi na ruchomym majątku rzeczowym...

Hmm... Co masz konkretnie na myśli?
A może na rozgrzewkę: czy segregowanie śmieci (odpadów komunalnych) na sortowni w Niemczech przez Polaków prowadzących jednoosobowo działalność gospodarczą to też usługi na ruchomym majątku rzeczowym?

17 lip 2007, 17:10

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:29

POSTY        123

<!--quoteo(post=12739:date=16. 07. 2007 g. 22:26:name=raf)--><div class='quotetop'>(raf @ 16. 07. 2007 g. 22:26) [snapback]12739[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Hmm... Co masz konkretnie na myśli?
A może na rozgrzewkę: czy segregowanie śmieci (odpadów komunalnych) na sortowni w Niemczech przez Polaków prowadzących jednoosobowo działalność gospodarczą to też usługi na ruchomym majątku rzeczowym?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ano na myśli mam to, że swego czasu dość popularna była opinia (podzielana zresztą z tego co kojarze bodajże przez sędziego Zubrzyckiego), że unrmr to tylko takie usługi, które gdyby były wykonywane na rzecz kontrahenta z kraju trzeciego i byłyby sprowadzone czasowo na terytorium kraju to stanowiłyby usługę uszlachetniania czynnego i mogłyby byc objęte taką procedura. Jednym słowem zrobienie 100 par spodni z belki materiału tak, wyprasowanie 100 par pogniecionych spodni - nie.

Ja natomiast mam podejście do tematu takie, że unrmr to:
- usługa,
- której przedmiotem jest ruchomy majątek rzeczowy.

I tak bym też klasyfikował segregowanie odpadów: usługa, której przedmiotem są odpady, czyli ruchomy majątek rzeczowy.

18 lip 2007, 08:11

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Ja natomiast mam podejście do tematu takie, że unrmr to:
- usługa,
- której przedmiotem jest ruchomy majątek rzeczowy.

I tak bym też klasyfikował segregowanie odpadów: usługa, której przedmiotem są odpady, czyli ruchomy majątek rzeczowy.

A może jako związane z nieruchomością na której leżą. W końcu chlopaki tylko w nich grzebią, a przy tym stąpają twardo po ziemi.  Ciekawe jak będziesz śledzil, czy parę puszek nie wyjechalo z kraju segregacji ? :D

18 lip 2007, 18:27
Fachowiec

POSTY        1023

A może jako związane z nieruchomością na której leżą. W końcu chlopaki tylko w nich grzebią, a przy tym stąpają twardo po ziemi.  Ciekawe jak będziesz śledzil, czy parę puszek nie wyjechalo z kraju segregacji ? :D

Też tak poczatkowo myślałam. Według prawa budowlanego składowisko odpadów to budowla.
Ale oni nie wykonują prac ściśle związanych ze składowiskiem np. ogrodzenie.
Segregują śmieci czyli wykonują usługę na ruchomym majątku rzeczowym. Po wykonaniu usług nie następuje wywóz towarów z terytorium państwa, na którym zostały wykonane. W związku z tym, miejscem świadczenia usług jest miejsce gdzie te usługi są faktycznie świadczone (Niemcy) i nie podlegają one  opodatkowaniu w Polsce. Nie ma tu zastosowania art. 28 ust. 7, ponieważ nie następuje wywóz z terytorium państwa członkowskiego ruchomego majątku rzeczowego, na którym są świadczone usługi. Podatek jest zobowiązny rozliczyć nabywca usługi.

18 lip 2007, 19:06

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Segregują śmieci czyli wykonują usługę na ruchomym majątku rzeczowym. Po wykonaniu usług nie następuje wywóz towarów z terytorium państwa, na którym zostały wykonane.

To w takim razie pracownicy ( na samozatrudnieniu ) w masarni w Niemczech, też wg Ciebie krojąc półtusze wykonują uslugi na ruchomym majątku rzeczowym ?
A sprzątacz ulicy zbierający śmieci do kosza ?  

A tak na marginesie to dlaczego zakładasz, że te zrecyklingowane śmieci nie zostaną wywiezione do Polski, bo to co nie da się tam zrecyklingować do nas trafi na bank :D

Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 19:17 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

18 lip 2007, 19:17
Fachowiec

POSTY        1023
Dobra, podyskutujmy o wyższości świąt ... :)
pracownicy kroją półtusze czyli co? produkują je? Czynność: krojenie.
sprzątacz zbiera śmieci czyli co wytwarza je? czynność: zbieranie.

Śmieci może i trafią do nas, ale czy legalnie?

18 lip 2007, 19:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
czyli sprawa wcale nie jest taka prosciasta z tym importem uslug, moze wiec nie jestem taki tepawy jak myslalem :/

18 lip 2007, 19:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona