Teraz jest 05 wrz 2025, 22:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Korekta akcyzy z tytułu WNT samochodów osobowych 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 08:04

POSTY        1
Firma dokonuje wewnątrzwspólnotowego nabycia samochodów osobowych oraz ich dalszej odsprzedaży na terytorium RP (prowadzi działalność w tym zakresie). Składa deklaracje uproszczone (art. 81 ust. 1) i miesięczne (art. 18 ust. 1 ), pomniejszając w tych ostatnich zobowiązanie w akcyzie o podatek z tytułu WNT (art. 79).

Pytanie
Czy Firma ma prawo (obowiązek) korekty zobowiązania w akcyzie, a co za tym idzie deklaracji uproszczonych i miesięcznych w przypadku wystawienia przez dostawcę unijnego po jakimś czasie korekt faktur, zmieniających cenę nabycia samochodów. W przypadku przyjęcia możliwości takiej korekty, czy powinna ona być dokonywana przez cofanie się do deklaracji pierwotnej, czy można to zrobić w deklaracji składanej za okres, w którym otrzymano fakturę korygującą (zarówno deklaracje uproszczone, jak i miesięczne).

Stanowiska
1.  Zmiana umowy po powstaniu obowiązku podatkowego w akcyzie nie skutkuje obowiązkiem korekty deklaracji uproszczonych (art. 79, art. 80 ust. 1-3, art. 81 ust. 1, art. 82 ust. 1-5 ustawy o akczyzie).
Podobno jest pismo MF w tym zakresie (kierowane UC i IC), do którego nie mam jednak dostępu. Byłbym wdzięczy za jego zacytowanie, a jeszcze lepiej o przesłanie na skrzynkę.
2. Powstaje obowiązek korekty deklaracji uproszczonych i miesięcznych z uwagi na zmianę kwoty, jaką obowiązany jest zapłacić nabywca, co powoduje zmianę podstawy opodatkowania podatkiem akcyzowym z tytułu WNT (art. 82 ust. 3) (zarówno na plus jak i na minus). Korekty należy dokonać przez cofnięcie się do deklaracji pierwotnych (brak przepisów dotyczących korekt, należy brać pod uwagę zapisy dotyczące momentu powstania obowiązku podatkowego z tytułu WNT – art. 80 ust. 3 pkt 3).

Która odpowiedź jest prawidłowa?

28 lis 2007, 09:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2007, 10:30

POSTY        44

Faktycznie ustawa o podatku akcyzowym w tym temacie jest skąpa. Kiedyś (i to chyba parokrotnie) przewinęły  mi się interpretacje różnych naczelników, którzy poruszali podobny problem przy sprzedaży samochodów na terytorium kraju (nie wiem czy wcześniej nabywanych wewnątrzwspólnotowo). Pytali się tam podatnicy czy wystawienie korekty faktury, która zmniejsza cenę sprzedaży aut upoważnia do korekty (zmniejszenia) akcyzy. O ile dobrze pamiętam naczelnicy odpowiadali, że nie, bo ustawa nic nie mówi o korektach w przeciwieństwie np. do ustawy VAT, a zatem prawo do korekty nie przysługuje. Nie do końca się z tym zgadzam. Nie wiem również, czy naczelnicy udzielaliby takich odpowiedzi, kiedy zapytanie dotyczyłoby sytuacji korekty zwiększającej a nie zmiejszającej kwotę, po której sprzedano auta. Jakby co mogę próbować odszukać te interpretacje.

Moje zapatrywania na temat.

Co do nabycia wewnątrz wspólnotowego. O podstawie opodatkowania mówi art. 10 ust. 1 pkt 2 ogólnie i art. 82 ust. 3 dla samochodów. Zgodnie z nimi podstawa jest kwota jaką nabywca jest zobowiązany zapłacić. Nic więcej o podstawie nie ma. Moim zdaniem jeśli sprzedający wystawia korektę, to zmienia się również kwota, która jako nabywca mam obowiązek zapłacić za samochody. Zmienia się zatem podstawa opodatkowania. Dlaczego mam płacić akcyzę od czegoś czego nie jestem zobowiązany zapłacić sprzedającemu, jak właśnie to co mam mu zapłacić stanowi o podstawie opodatkowania. Sprzedający mógł pomylić się na pierwotnej fakturze, samochód okazał się mieć jakieś wady, etc. Gdyby nie pomyłka "pierwotnie" płacona akcyza byłaby inna. Podobnie gdybym znał wcześniej te wady  cena i akcyza byłyby inne. Dlaczego zatem mam płacić akcyzę od "pomyłki" sprzedającego ?

Odliczenie:
Skoro podatnik ma prawo skorygować akcyzę "należną" z tytułu WNT to
konsekwencją powinna być korekta akcyzy, którą się odlicza . Art 79 mówi wprost o tym, że prawo do obniżenia kwoty akcyzy przysługuje o akcyzę zapłaconą. Jeśli skoryguję na minus deklarację AKC_U to zgodnie z skorygowaną deklaracją kwota akcyzy zadeklarowana jako do zapłacenia będzie mniejsza. Pomniejszyć muszę więc i odliczenie. Przy prawie do odliczania na podstawie art. 79 chodzi moim zdaniem każdorazowo o akcyzę zapłaconą, zgodnie z kwotą która do zapłacenia została prawidłowo zadeklarowana. Składam korektę AKC_U to zmienia się zadeklarowana kwota do zapłacenia a zatem i samo odliczenie. Nie mogę odliczyć czegoś co zostało zapłacone nienależnie, w zbyt wysokiej kwocie, itp. Krótko mówiąc nie mogę odliczyć tej części zapłąconego podatku akcyzowego, który jest lub stał się nadpłatą.

Co do okresu za które należy robić korekty nie wypowiada się, bo być może to co wcześniej napisałem nie ma racji bytu i żadnych korekt w ogóle nie trzeba robić :)

28 lis 2007, 15:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 lip 2007, 22:02

POSTY        27
Ustawa akcyzowa w tym konkretnie przypadku, pokazuje swoją niespójnośc i brak konsekwencji ustawodawcy.
Co do zasady akcyza jest podatkiem jednofazowym. Zatem cała komplikacja przy zapłacie akcyzy od samochodów na terenie kraju przed ich pierwszą rejestracją, zahacza o podatek VAT.
Skoro tak, choc bez żadnych umocowań prawnych, bo takowych nie ma, stosowałbym zasady szczegółowo opisane w takich przypadkach przez ustawę vatowską.
Jesli zmiana wysokości kwoty naleznej do zapłaty wynikła z przyczyn istniejących już w dniu powstania obowiązku podatkowego,wówczas należy złożyć korektę deklaracji.
jesli jednak wynikło to z późniejszych negocjajcji między pratnerami handlowymi, wóczas nie dokonywano by żadnej korekty.

tak na marginesie- ostatnio WSA w Białymstoku stwierdził, iż drugi pobór akcyzy od samochodów w kraju jest sprzeczny z prawem wspólnotowym. Czyzby ostwierała się kolejna sprawa przed ETS?

07 gru 2007, 14:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2007, 10:30

POSTY        44
Dokładnie podzielam to co napisał Bergen "jeśli zmiana wysokości kwoty należnej do zapłaty wynikła z przyczyn istniejących już w dniu powstania obowiązku podatkowego, wówczas należy złożyć korektę deklaracji". Punktem wyjścia wg mnie powinna być odpowiedź na pytanie, czy w dacie powstania obowiązku podatkowego prawidłowo określono podstawę.  Jeśli nie bo w istniały wówczas przesłanki uzasadniające zmianę kwoty należnej to logicznym jest skorygowanie podatku.

11 gru 2007, 13:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]